Reflü nasıl bir hastalıktır? belirtileri nelerdir?

Reflü nasıl bir hastalıktır? belirtileri nelerdir?

Reflü olarak bilinen hastalığın tam adı Gastro-Özefajiyal Reflü Hastalığıdır (GÖRH). Mide asidinin yemek borusuna (özefagusa) geri kaçması şeklinde müzmin (kronik) bir hastalıktır. Yemek borusuna kaçan asit reflü belirti ve bulgularına yol açar.

En tipik belirtileri; göğüste yanma hissi ve ağza acı su gelmesidir. Aslında bu belirtiler zaman zaman pek çok insanda görülebilen belirtilerdir. Zaten bunlar reflü dışında başka sindirim sistemi hastalıklarında da olabilir. Ancak her gün bu türden şikayetleri olan ve bu nedenle günlük hayatının etkilendiğini düşünen kişilerin reflü hastalığı teşhis ve tedavisi yönünden incelenmek üzere doktora başvurması gerekir.

Reflü teşhisi konulan hastaların çoğunda bazı tavsiyeler ve ilaç tedavileri ile şikayetler azaltabilir. Hastaların %20-30’unda ise ameliyat gerekir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Göğüste yanma hissi ve ağza doğru gelen acılık,

Yenip-içilenlerin ağza geri gelmesi,

Göğüste gerilme ve ağrı hissi,

Boğazda yanma (gıcık), kuru öksürük,

Yutma güçlüğü,

Ses kısıklığı

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan

Op. Dr. Mehmet Yavuz ÇAPAN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak 1988 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında, 1993 yılında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesi' nde askerlik görevini yapmıştır. 1995-1997 yılları arası Erzurum Numune Hastanesi' nde, Ocak-Temmuz 1997' de Gaziantep Nizip Devlet Hastanesi' nde, Temmuz 1997' de Gaziantep Devlet Hastanesi' nde, 2001 yılında M. Ülker Acil İlk Yardım ve Travmatoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde Genel Cerrahi Klinik Şef Muavini, 2001-2007 yılları arası  Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi' nde Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekim Muavini, 2007 ...

Etiketler
Göğüste yanma hissi
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Op. Dr. Mehmet Yavuz Çapan
Gaziantep - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube