Mide balonu ile kaç kilo verilir?

Mide balonu ile kaç kilo verilir?

Mide balonu uygulandıktan sonra verilecek kilo kişiden kişiye değişmektedir.

Mide balonu ilke 3 kilo veren kişi olabildiği gibi 25 kilo verende vardır. 10 kilo veren kişi genellikle herhangi bir çaba göstermeyip tüm beklentiyi balona bırakan ve balonu erkenden çıkarttıran kişilerdir. Eğer düzenli kontrol olup, balon uygulaması ile birlikte diyet, spor ve ilaç gibi yöntemlerde bir veya birkaçını uygulayan kişiler 20 kilo rahatlıkla verebilmektedirler.

Mide balonu ile kaç kilo verilir? Sorusunun cevabını belirleyen bir faktör de kişinin balon taktırırken ki kilosudur. Balon takılan birey 150 kilo ise 20 kilo vermesi az bile sayılabilirken 80 kilo olan birisi için beklenenin üzerinde bir kilo verme olarak kabul edilebilir.

Mide balonunun mide de kalma süreside çok önemlidir. 7-8 aya kadar uzayan sürelerde balon uygulanan kişilerde doğal olarak daha çok kilo verilebilmektedir.

Balonun cinside kilo vermede kısmen etkilidir. Yapılan bilimsel çalışmalar sıvılı ve havalı balonlar arasında kilo verme açısından fark olmadığını belirtmekte iseler de sıvılı balonlar eğer 500 mililitre ile doldurulmuşlarsa hedeflenen kilo kaybına rahatlıkla ulaşılabilmektedir.

Balonun hacmi de kilo verme de etkilidir. Ham sıvılı hemde havalı balonlar farklı hacimlerde şişirilmektedir. Sıvılı balonlar genellikle 400-500 mililitre ile şişirilirken, havalı balonlar 500-750 mililitre ile şişirilmektedirler. Balon hacmi ne kadar fazla ise o kadar fazla kilo kaybı sağlayabilmektedir. Ancak; göz önünde bulundurulması gereken bir durum ise hacim ne kadar büyük ise balona bağlı öğürtü şikâyetleri, Reflü şikâyetleri, midede ülser oluşması riski o kadar yüksektir.

Tüm bu etmenlerin başında kişinin balon uygulamasını gerçekçi bir yaklaşımla anlaması ve her şeyi balon ve hekimden beklememesi önemlidir. Bu süreç. Hekim, hasta, diyetisyenin birlikte yürüteceği ve iyi bir uyumla başarının yüksek olacağı bir süreçtir.

Balon mideye takıldıktan sonra ilk günler görülebilen bulantı ve mide ağrısı şikayetlerinin oluşmaması için sıvı gıda alı ı önerilmektedir. Özellikle ilk bir ay beslenmeye dikkat edildiğinde önemli miktarda kilo verilebilir. Mide balonu ile genellikle verilecek kilonun yarıya yakını ilk bir ayda verilir. Çünkü tüm kilo verme yöntemlerinde görüldüğü gibi organizma son alınan ve ödem nedeniyle oluşan fazla yükü, barsak ve idrar yoluyla atımlarında eşlik etmesi nedeniyle hızla kaybeder. Fakat, bu süreç böyle devam etmez. Bu dönemden sonra gerçek kilo verme sürecine girilir. Artık yağ dokusu enerji ihtiyacı için kullanılacağı sürece girilir ve bu dönemden sonra yağ dokusu kaybedilerek kilo verilir. İşte bu yağ dokusu kaybı gerçek ve olması gereken kilo kaybıdır. Burada alınan kalorinin vücudun günlük ihtiyacını karşılayamaması nedeniyle yağ dokusu enerji için kullanılır ve tüm vücuttan  yağ kaybı olur.

Bu makale 21 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İbrahim Sakçak

Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 1966 yılında Sungurlu’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SB. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1995 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Çorum Devlet Hastanesi, Anamur Devlet Hastanesi ve Adıyaman Devlet Hastanesi’nde görev yapmış olan Doç. Dr. İbrahim SAKÇAK, 2008 yılında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne atanmıştır. 2009 yılında Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi2nde Girişimsel Endoskopi eğitimi almıştır. 2010 yılında ise ABD, Pensilvanya - Pittsburg Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde İnce Barsak Nakli konusunda çalışmalar yapmış ve eğitim almıştır. 2011-2012 yılları arasında İnönü Üniversites ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Mide balonu ameliyatı
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Doç. Dr. İbrahim Sakçak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube