Meme kanseri belirtileri hakkında

Meme kanseri belirtileri hakkında

Meme kanserinin en karakteristik belirtisi memede bir sertliğin, şişliğin saptanmasıdır. Bu sertlik bazen koltuk altında da oluşabilir. Bu sertliği oluşturan kitle hareketsizdir ve ancak çevresini saran meme dokusuyla birlikte hareket ettirilebilir. Büyüklüğünün, sınırlarının belirlenmesi oldukça güç olan bu kitleler aynı zamanda ağrısızdırlar.

Memede kitlenin yanısıra meme başından akıntı gelmesi, ciltte kızarıklık, meme başında çekme, çökme gibi şekil bozuklukları da meme kanseri belirtileri arasındadır. Meme başı akıntısı hastaların yaklaşık %10'ununda görülür ve ilk belirtiler arsında yer alır. Memedeki şekil değişiklikleri ise kanserli kitlenin bulunduğu bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Meme de büyüme, asimetri, cilt renginde değişim gibi belirtilerin görülmesi halinde kişinin geciktirmeden bir doktora başvurması çok önemlidir.

Kimi durumlarda hiç belirti vermeden memede sertlik olmadan da görüntülü taramalar sırasında kuşkulu durumlar doktor tarafından görülebilmekte ve gerekli tetkikler yapılarak hastalık tanısı konmaktadır.

Erken tanının yaşamsal önem taşıdığı bu kanser türü için kadınların bu belirtiler konusunda duyarlı olmaları ve dahil oldukları risk gruplarında gerekli görülen tetkikleri eksiksiz yaptırmaları büyük önem taşımaktadır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bülent Çitgez

Doç. Dr. Bülent ÇİTGEZ, Tıp eğitimine 1994 yılında İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesine başladı ve 2000 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. İhtisasına ise Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde 2002 yılında 2.Genel Cerrahi Kliniği’nde (Meme-Endokrin Kliniği) başlamış ve ihtisası süresince meme ve tiroid hastalıkları konusunda çalışmalarda bulunmuştur. 2009 yılında Uzman doktor olarak Büyükçekmece Devlet Hastanesi'nde çalışmıştır, aynı yıl akademik çalışmalarının devamı için tekrar Şişli Hamidiye Etfal EAH dönmüştür. 2016 yılında Doçentlik unvanını almıştır. Doç.Dr. Bülent ÇİTGEZ, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğtim ve Araştırma Hastanesi'nde özellikle Meme ve Endokrin cerrahisi üzerine mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Doç Dr. Bülent ÇİTGEZ, Türk Cerrahi Derneği; European Society for Trauma and Emergency Su ...

Etiketler
Meme kanseri belirtileri
Prof. Dr. Bülent Çitgez
Prof. Dr. Bülent Çitgez
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube