Ramazan ve dondurma tüketimi

Ramazan ve dondurma tüketimi

Çoğumuz yemekte tereddüt ederiz, kilo almaktan korkarız, bizi hasta edeceğini düşünürüz. Ama biz diyetisyenlere göre dondurma, diğer tatlılardan daha hafiftir; bunun yanında besin değeri de daha üstündür. Her şeyden önce kalsiyum içerir. Sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, A, B2, B12, ve E vitaminlerini de içerir. Hayatta hiçbir besin tek başına kilo aldırmaz, sonuçta yaktığınız enerjiden daha fazla alıyor olmanız size kilo aldırır. Dondurmayı şerbetli tatlılara tercih ederiz. Kıyaslandığında besin örüntüsü de daha kalitelidir ve onlara göre enerjisi daha düşüktür. Çocukların severek tükettiği bir besindir. Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt vb. besinlerin tüketiminde problemi olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir.

Sadece yaz aylarında değil tüm mevsimlerde ve Ramazan ayında rahatça tüketilebilecek bir besindir. Sanılanın aksine kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyet vermez. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Öte yandan bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verilen ilk besindir.

Ancak güvenilir bir marka veya yerden alınmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sağlıksız bir koşulda üretilmiş dondurma besin zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize sütle yapılan dondurmadan salmonella bulaşma şansı ortadan kalkar. Bir de gıda boyaları ve katkı maddelerinin güvenilir koşullarda eklendiğinden emin olunmalıdır. Sağlığı tehdit eden boyutlarda olmamalıdır.

Her yaş grubu için günlük kalsiyum ihtiyacı 800 - 1200 mg, büyüme - gelişme çağındaki çocuklarda, menopoz dönemindeki kadınlarda ve yaşlılarda ise daha da fazladır. Yaklaşık 100 gr sade dondurma yendiğinde yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Ancak dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Parça çikolatalı olanları daha da yüksek enerjiye sahiptir. Bir de üzerine eklenen soslar, fındık veya toz fıstık enerjisine biraz daha katkı sağlar. Kişide kilo sorunu varsa, daha çok sade ve meyve parçalı alınmalı, soslardan uzak durulmalıdır.

Ramazan döneminde tatlılara karşı artan isteği baskılamada en masum tatlı kaçamak olarak görülen dondurmayı iftar sonrası ara öğün olarak düşünmeli, ağır bir yemeğin üzerine tercih edilmemelidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Çocuk
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube