Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

Diyet yaparken doğru bilinen yanlışlar

Baharın gelmesiyle birlikte birçok kişide kilo verme telaşı başlar ve yıllar yılı biriken kilolardan bir an evvel kurtulma çabasına girilir. İnternetten, eşten dosttan duyulan ilaçlar, çaylar, iksirler, moda diyetler denenmeye başlanır. Ancak ne yazık ki  bilinçsiz uygulamalar ciddi sağlık sorunlarına neden olur.  Her  yanlış diyet denemesi metabolizmayı olumsuz etkileyerek kolay kilo almaya  ya da  alınan kilonun zor verilmesine sebep olur. Peki doğru sandığımız diyet  hataları  nelerdir birlikte inceleyelim 

Bitki Çayları :

Tek başına etkili değillerdir ve zayıflama üzerine direk etkileri yoktur. İdeal beslenme ve sağlıklı beslenmenin yanında yardımcı elemanlardır diyebiliriz. Her birinin ayrı özellikleri vardır ve duruma göre tercih edilmelidir. Bitki çaylarının da aşırı tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çoğu di-üretik etkiye sahiptir ve vücutta su kaybına neden olabilir. Günde 2-3 fincan arası tüketimi uygundur.

Ekmek tüketmemek :

Zayıflamaya karar verenlerin ilk düşmanı genellikle ekmektir. Ekmek yemeyerek kilo verebileceği düşünülür. Aslında ömür boyu yemekten vazgeçmediğimiz tek besin ekmektir. Çok iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır ve tokluk hissini sağlar. Tahıl ve tahıl grubundaki diğer besinler B grubu vitaminlerden zengindir. B grubu vitamini yetersizlikleri sinir sistemini etkileyen hastalıklara neden olmaktadır. Tahıldan arındırılmamış ekmekleri tercih ederek  B12 hariç tüm B grubu vitamini yetersizliklerini engellemiş oluruz. Ekmek seçerken tercihinizi posa içeriği yüksek tam tahıllı ekmeklerden  yana  kullanmalısınız.

Popüler diyetler :

Diyet kişiye özeldir. Bu tür diyetlere baktığımızda cinsiyet, yaş, yaşam tarzı gibi kişiye özgü farklılıkların önemli olmadığını görüyoruz. Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin diyetler en popüler olanları. Sağlıklı beslenmede temel kural protein, karbonhidrat ve yağın ideal miktarlarda alınmasıdır. Hepsinin vücutta ayrı görevi vardır. Tek yönlü beslenmek vücutta diğer besin öğelerinin yetersizliklerine neden olarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Yağ tüketmemek veya fazla tüketmek:

Önemli olan hangi yağ türünü seçtiğiniz ve kullandığınız miktardır. Zeytinyağı tüketilmeli özellikle bazı vitaminlerin emilimi için sebzelere ve sebze yemeklerine ilave edilmelidir. Kalp damar sağlığı açısından faydalı çoklu doymamış yağ asitlerini içermektedir.  Fakat her şeyde olduğu gibi zeytinyağının da fazlası zarardır. Kalori olarak diğer yağ çeşitleriyle aynı kaloriyi içerdiği (1 gr=9 kalori) için fazlası kilo almanıza neden olur. Ayrıca yapılan çalışmalar gösteriyor ki kalp hastalarında zeytinyağı tüketimi kalp krizi riskini azaltmıyor.

Su Tüketimi :

 Gün içerisinde su tüketmeyi çoğunlukla unutuyoruz. vücut dengesinin korunması ve metabolizmanın hızlanması için günde 2-3 litre su tüketmemiz gerekmektedir. Su içmediğimiz zaman vücut su tutacak ve ödem oluşacaktır. Suyu konuşmuşken sıcak suyun zayıflatıcı etkini konuşmamak olmaz. Sıcak su içmenin bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir zayıflatıcı etkisi yoktur.Herhangi bir sindirim sorununuz yoksa yemek sırasında da su tüketebilirsiniz iştahınızın yatışmasını sağlar.

Öğün Azaltma veya Aç Kalmak :

 Günde 1-2 öğün ile beslenmek veya aç kalarak çoğu insan kilo vereceğini düşünür. Oysa vücut uzun süre açlık durumunda daha besin gelmeyeceğini düşünerek yani bir nevi kıtlık durumu farz edip gelen besini yağ olarak depolamaya başlar. Ayrıca uzun süreli açlıklarda kan şekerinin düşmesiyle birlikte tatlıya ihtiyacı artar. Porsiyon kontrolünün sağlanması güçleşir ve kilo alınması kaçınılmaz olur.

Light ürünlerin kalorisi yoktur düşüncesiyle fazla tüketmek:

 Light ürünler normal ürüne göre  kalorisi azaltılmış ürünlerdir. Bazı diyet ürünlerinin yağı ve tuzu  kısıtlanmış bazı diyet ürünlerinde de şeker yerine tatlandırıcı kullanılmıştır. Diyet ürünler diyete sadece yardımcıdır. Önerildiği kadar tüketilmelidir. Fazla tüketmek çabuk kilo verileceği anlamı taşımamalıdır.

Tek çeşit besine dayalı beslenme  

Her öğünde aynı besinleri tüketmek ya da sadece proteinden zengin beslenmek vücudun ihtiyacı olan makro ve mikro besin öğelerini karşılamaya hiçbir zaman yetmez. Bu şekilde beslenerek başlangıçta kilo verdiğinizi görseniz bile kaybedilen kaslar ve sulardır.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Sena Kazan

Uzm. Dyt. Sena Kazan, lisans eğitimini Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüzde yüz başarı bursu ile tamamladı ve ardından yine Haliç Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini sürdürerek uzman diyetisyen unvanını aldı. 

Lisans öğrenimi süresince çocuk stajını Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ nde; yetişkin stajını ise Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bezmialem Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tamamladı.

Mezuniyetinin ardından kısa bir dönem Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Uzm. Dyt. Sena Kazan, 2015 yılı itibari ile çalışmalarına Medicine Hospital'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Uzm. Dyt. Sena Kazan
Uzm. Dyt. Sena Kazan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube