Çalışkan kadınlar ve demir

Çalışkan kadınlar ve demir

Yoğun bir iş temposu içerisinde çalışırken zihinsel ve bedensel performansınızın artmasını ve devamlılığını sağlamak için dengeli beslenmeyi, hangi besinlerin bizim performansımızı etkilediğini iyi bilip bilinçli hareket etmemiz gerekir. Günlük yaşantının yanına yoğun ve performansı yüksek bir iş temposu eklendiğinde vücudumuzun vitamin, mineral, protein ihtiyaçları da değişmekte ve artmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemimizi, iş performansımızı, düşünsel yetimizi, konsantrasyon ve dikkatimizi etkileyen, vücudu adeta yöneten bir mineral vardır ki bu önemli mineral demirdir.

Demir eksikliği yoğun iş temposu altında çalışan erkeklerden çok kadınlar için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Demirin vücuttaki başlıca işlevi oksijen taşımasıdır. Vücut için çok gerekli bir mineraldir.

Dengesiz ve yetersiz beslenme sonucu, vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman demir yetersizliği anemisi görülür. Demir deposu vücutta kalmaz. Kansızlık oluşur. Demir yetersizliği olan, kansızlık sonucu , baş dönmesi, yorgunluk, tırnakların incelmesi, bağışıklık sisteminin çökmesi, çalışma gücünde azalma ve metabolizma yavaşlamasına kadar götüren sıkıcı bir tablo ile karşılaşırız.

Demir eksikliğinin kadınlarda daha çok görülmesinin nedeni sık gebelikler ve her ay görülen menstruasyon kanamasıdır. Özellikle yoğun stres altında çalışan tahıl ve karbonhidrat ağırlıklı beslenen kadınlarda demir yetersizliğini sıkça görmekteyiz. Demir yetersizliğiniz ilerledikçe performans düşmesinin yanı sıra metabolik yavaşlamaya da neden olup ileri dönemde kilo arışınıza sebep olabilir. Dikkatli olmalısınız.

Unutmayın ki çalışan kadınlar olarak, bedeninizin verimli çalışması her ay kaybedilen mensturuasyon kanamasının yerine konması, zihinsel performansınızın sürekliliğinin sağlanması ve düzgün bir metabolizmaya sahip olabilmeniz için bu mineralle iyi geçinmeniz, beslenmenize dikkat etmeniz, demirden zengin besinleri iyi tanıyıp, günlük beslenme programınızda bu besinlere yer vermeniz gerekmektedir.

Demir en çok kırmızı ette, kuru meyvelerde, kurubaklagillerde ve soya ürünlerinde (soya fasulyesi, soya eti vb) bulunmaktadır. Birinci dereceden demir kaynağı kırmızı ettir.

İş performansınızı , metabolizmanızı ve formunuzu korumak için;

× Protein kalitesi yüksek bir beslenme programı uygulayın

× Haftada 2-3 defa kırmzı et tüketmeye öze n g österin, eğer kollesterol probleminiz var ise haftada 2-3 defa kırmızı etin yanında 2-3 defa balık tüketmelisiniz. Hem demir eksikliğiniz ortadan kalkar hem de kollesterolünüzün artma riski ortadan kalkar.

× Beslenme programınızda C vitamininden zengin besinlere yer verin. Sebze ve Meyve gibi çünkü C vitamini yiyeceklerle alınan demirin vücutta yararlılığını artırır.

× Etin yanında tüketeceğiniz salataya bol limon koyunuz. Çünkü demir içeriği yüksek bir besinle alınan C Vitamini demirin yararlılığını artırır.( Demir emilimini artırır)

× Yemeklerle birlikte tüketilen çay ve kahve demirin yararlılığını ve emilimini azaltır. Bu sebeple çay ve kahveyi yemeklerden 1,5 saat sonra tüketiniz.

× Vejeteryan iseniz ve et yemiyorsanız. Demir ihtiyacınızı soya ürünlerinden sağlayabilirsiniz.Soya fasulyesi, soya eti vb. Soya ürünleri protein ve demir yönünden zengin bir bitkisel kaynaktır. Vejeteryan beslenmesinde büyük önem taşır.

× Bütün bunların yanında günde 500-1000 mg.lık C Vitamini tablet olarak alabilirsiniz. C vitamininin kiloya, iştah artmasına etkisi olmadığı gibi bağışıklık sisteminize de katkısı olacaktır. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Banu Kazanç

Dyt. Banu Kazanç
Dyt. Banu Kazanç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube