Ramazan ayında  aşırı beslenme vücutta yağlanmayı artırır

Ramazan ayında  aşırı beslenme vücutta yağlanmayı artırır

Sağlıklı beslenme; vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi için gerekli olan makro ve mikro besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su) yeterli ve dengeli miktarda almaktır. Bu öğelerin yetersiz alımıyla(beslenme yetersizliği ) vücut  birçok hastalığa karşı savunmasız kalacaktır

Beslenme anne karnında başlar, bebeklik, çocukluk, yetişkinlik , hamilelik, ve yaşlılık evrelerinde yaşamımızın bir parçası olarak devam eder.  Her evredeki beslenme şekli diğer evreleri de olumlu veya olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kişi kendine özgü doğru beslenme şeklini öğrenip yaşam boyu sürdürmelidir.

İnsülin Düzeylerinde Dengesizlik Oluşabilir

‘’ Ramazan ayında yaşam şeklimiz, beslenme düzenimiz, uyku saatlerimiz, öğün düzenimiz , fiziksel aktivite durumu tamamıyla değişir. Bu süreci verimli geçirebilmek adına sağlıklı beslenmek ve kilo almadan şuan ki ağırlığı koruyarak ve hatta doğru beslenme ile ağırlık kaybederek geçirebilmek mümkündür. Bu ayda uzun süre açlık söz konusu olduğu için öğünleri (sahur, iftar ve iftardan sonra ara öğün )düzenli yapmak çok önemlidir. Özellikle sahurun atlanması uzun süreli açlık durumunu daha da arttırarak  iftar da farkında olmadan porsiyonların artmasına ve daha fazla besin tüketimine özellikle basit karbonhidrat tüketimine sebep olur. Bu durum hem vücutta yağlanmanın artmasına hem de insülin düzeylerinde dengesizliklere sebebiyet verir. ‘’ dedi.

Sahur Vakti Mutlaka Yapılmalı

İlerleyen süreçte farklı sağlık problemleri ile karşılaşmamak adına mutlaka sahur yapmaya özen göstermelisiniz.’  Sahurda tok tutucu özelliği ile yumurtaya, vitamin ve lif içerikleriyle sebzelere, sağlıklı yağ içeriği ve tok tutucu özelliği ile çiğ kuruyemişler, kalsiyum içeriği ve protein içeriği ile peynir(az tuzlu), olabilecek  kabızlık problemine karşı probiyotik içeriği ile kefir veya yoğurt , kabızlık problemine karşı kuru meyvelere aynı zamanda lif içeriği ile tok tutması açısından yulaf ezmesine ve tam tahıl grubuna (tam tahıllı ,tam buğday,tam çavdar ekmeğe)  yer verebilirsiniz . Özellikle şeker, yağ ve tuz bakımından zengin içeriğe sahip besinler uzun süre tok kalma hissini ortadan kaldırarak çabuk acıkmaya ve bunun yanı sıra çabuk susamaya neden olacağı için  bu besinlere yer vermemelisiniz.’’ 

Bu makale 20 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Havva Kılınç

Dyt. Havva Kılıç, Arel Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2016 yılında diyetisyen unvanı almiştir.

Mesleki çalışmalarına Medicana Avcılar Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Doğru beslenme
Dyt. Havva Kılınç
Dyt. Havva Kılınç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube