Besin Fobisi Nedir ?


Bazı annelerde ,’sadece birkaç şey yiyor’ ‘eğer bir besini yememeyi aklına koyduysa asla yemiyor’ ‘ her öğün aynı şeyleri yemek istiyor’’ tadına bakmadan ben bunu yemek istemiyorum ‘ gibi çocuklarından şikayet ediyor. Hatta bu çocuklar sofraya oturup anne ve babanım tükettikleri yemekleri yemek istememektedirler. Bu tür çocuklar az ,yavaş yiyen,yemek süresi uzun, besinlere ilgisiz olan az sayıda yemeyi kabul eden çocuklara yemek seçici ya da zor beğenen olarak tanımlanmaktadır.
Bunun nedeni ise çocuğun davranışlarının ailesi tarafından kontrol edilmesine izin vermemek için gösterilen bir karşıt davranış olduğu ya da gerçekten yemeği beğenmediği düşünülmektedir.
Diğer bir grup da ise yeni besinleri denemekten korkarlar. Tadına bakmadan besinleri tüketmeyi redederler. Besinlerin şekline kokusuna görüntüsüne bakarak besinleri denemekten kaçınmaktadırlar. Bunun nedeni ise ilk kez denedikleri besinlerin negatif sonuçların olması o besine karşı besin fobisi gelişimine neden olmaktadır. Bu çocuklar istemedikleri besinleri verdiğinizde ağlarlar. Saldırgan davranış biçimi gösterirler. İstemedikleri besini tabaklarına değmesini bile istemezler. Genellikle özel çatal,bıçak kullanırlar. Genellikle uzun süre biberon ile beslenen ve pütürlü kıvama geçemeyen çocuklarda sık karşılaşıldığı bildirilir. Sorun sıklıkla 2 yaş civarında görülür. Bir alerjik reaksiyon ya da sağlık sorununa bağlı güç yutma sonunda çocukta besinle ilgi olumsuz bir izlenim gelişir. Bir boğaza kaçma öyküsü ,endişeli yapısı olan bir annenin çocuğa abartılı reaksiyon vermesi .Anne baba tarafından yaratılan ve besin kısıtlanması,anne babanın çocuğa sınır koymada yetersiz kalması ve çocuğun kontrolünü tamamen eline geçirmesi neden olur.