Besin Fobisi Nedir ?

Dyt. Hatice Karslıoğlu
Dyt. Hatice Karslıoğlu
12 Mart 20101371 görüntülenme
Randevu Al
Besin Fobisi Nedir ?

Bazı annelerde ,’sadece birkaç şey yiyor’ ‘eğer bir besini yememeyi aklına koyduysa asla yemiyor’ ‘ her öğün aynı şeyleri yemek istiyor’’ tadına bakmadan ben bunu yemek istemiyorum ‘ gibi çocuklarından şikayet ediyor. Hatta bu çocuklar sofraya oturup anne ve babanım tükettikleri yemekleri yemek istememektedirler. Bu tür çocuklar az ,yavaş yiyen,yemek süresi uzun, besinlere ilgisiz olan az sayıda yemeyi kabul eden çocuklara yemek seçici ya da zor beğenen olarak tanımlanmaktadır.

Bunun nedeni ise çocuğun davranışlarının ailesi tarafından kontrol edilmesine izin vermemek için gösterilen bir karşıt davranış olduğu ya da gerçekten yemeği beğenmediği düşünülmektedir.

Diğer bir grup da ise yeni besinleri denemekten korkarlar. Tadına bakmadan besinleri tüketmeyi redederler. Besinlerin şekline kokusuna görüntüsüne bakarak besinleri denemekten kaçınmaktadırlar. Bunun nedeni ise ilk kez denedikleri besinlerin negatif sonuçların olması o besine karşı besin fobisi gelişimine neden olmaktadır. Bu çocuklar istemedikleri besinleri verdiğinizde ağlarlar. Saldırgan davranış biçimi gösterirler. İstemedikleri besini tabaklarına değmesini bile istemezler. Genellikle özel çatal,bıçak kullanırlar. Genellikle uzun süre biberon ile beslenen ve pütürlü kıvama geçemeyen çocuklarda sık karşılaşıldığı bildirilir. Sorun sıklıkla 2 yaş civarında görülür. Bir alerjik reaksiyon ya da sağlık sorununa bağlı güç yutma sonunda çocukta besinle ilgi olumsuz bir izlenim gelişir. Bir boğaza kaçma öyküsü ,endişeli yapısı olan bir annenin çocuğa abartılı reaksiyon vermesi .Anne baba tarafından yaratılan ve besin kısıtlanması,anne babanın çocuğa sınır koymada yetersiz kalması ve çocuğun kontrolünü tamamen eline geçirmesi neden olur.

Etiketler

ÇocukAnneBabaTatReddetmeBesin fobisiBeslenme fobisi

Yazar Hakkında

Dyt. Hatice Karslıoğlu

Dyt. Hatice Karslıoğlu

2 Mayıs 1974 Çorum doğumludur. İlk, orta ve lise öğretimini Çorumda tamamladıktan sonra 1997de Hacettepe Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.1995 yılında Çorum özel hastanesinde kurum ve klinik diyetisyeni olarak çalıştı.1996-1997 yılları arasında Nutraslim de yönetici diyetisyen olarak görev yaptı.1997-2005 yılları arasında İngiltere de dil eğitimi için 1 yıl kaldı.2007-2009 yılları arasında Bireysel Sağlık yönetimi adı altında aile hekimi, psikolog ve fizyoterapist ile ekipte klinik diyetisyen olarak görev yaptı.2009-2010 yılları arasında Pediatri endokrinoloji  tıp merkezinde diyabet, obezite,iştahsız çocuk,Tip1 Diyabetli çocuklar  uzmanlıkları alanında klinik diyetisyeni olarak çalışmasını sürdürdü. 2 Temmuz 2010 yılında KİBEM KİŞİSEL BESLENME eğitim merkezini kurdu. Kurumsal çalışması içerisinde Nefis Dergisini çıkarttı.2014 yılında KİBEM MUTFAK kurdu.2014 yılında 2.şubesini Ankara’da açtı. 1 Nisan 2017 tarihinde ‘’Kibem Diyeti’’ adında Kitabımı çıkardı.Türkiye genelinde tüm kitapçıların raflarında ve online satışı  bulunmaktadır.Temmuz-Ağustos 2018 tarihleri arasında 17 gün Gönüller Derneği ile birlikte Afrikada Nijer Ülkesine gitti.15 gün hastanede gönüllü Lojistik görevlisi olarak çalıştım. 2020 yılında Fonksiyonel Tıp  Platformundan  aldığı eğitim ile Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni olarak 1.5 yıldır çalışmlarını sürdürmektedir.2020 yılında Yurt dışından Psiko Nöro İmmünoloji eğitimi almaya devam etmektedir.Obezite dışında özel ilgilendiği alanlar İştahsızÇocuk,Hipotroid,Reaktifhipoglisemi,Diyabet ,Eliminasyon Diyetleri

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır