Ramazan sonrası bayram sofralarına dikkat

Ramazan sonrası bayram sofralarına dikkat

Ramazan Ayı boyunca 2 öğün beslenme alışkanlığımız bayramın gelmesiyle değişir. Hem az tüketimin getirdiği süreç hem de yavaşlayan metabolizma Ramazan Ayı’nın bitmesiyle verilen kiloların geri dönmesine neden olabilir. 

Yavaşlamış olan metabolizmaya bir de bayrama özel o gösterişli kahvaltılar ve misafiriklerde ikram edilen tatlılar eklenince kilo alımı ve sağlık problemlerinin yaşanması kaçınılamaz olur. Oysa ki bir ay boyunca dinlendirdiğimiz vücudumuza ani bir değişim yaşatmamız, Ramazan boyunca sağladığımız yararı hiçe sayar. Özellikle Ramazan sonrası ilk günler olan bayramda, yeme arzumuzun aşırı olması üzerine misafirliklerde yapılan ısrarlar da eklenince sağlığımız büyük tehlike altına girebilir.

BAYRAM KAHVALTISINA DİKKAT

Bayramda dikkat etmemiz gereken ilk kurallardan biri kahvaltılarımız. Geleneğimiz olan bayramlık kahvaltılarda;kaymak, börek, kızartma gibi ağır besinler yerine daha hafif olan yumurta, yeşillik, salatalık, domates, ceviz, peynir ve meyve  gibi besinler tüketmeliyiz. Çünkü metabolizmamızın yavaşlaması üzrene bir de  ağır kahvaltılar sindirim sistemimizin zorlanmasına neden olur. Bayramda tatile çıkanlar ise açık büfe kahvaltılarında çok daha dikkatli olmalı besinlerini seçerken hafif olmasına dikkat etmeli, porsiyonlarını kontrollü tüketmeliler

SU TÜKETİMİNİ ARTIRIN

Bayramda dikkat etmemiz gereken diğer bir etken ise su tüketimidir. Genelde ikramlık tatlıların yanına asitli içecekler veya şekerli meyve suları verilir. Bu içeceklerin yerine maden suları, ayran, saf su tercih etmelisiniz. Kahve ve çay tüketimini de ekstra sıvı kaybına neden olucağından bitki çaylarını içmek daha sağlıklı olacaktır.

BAYRAM TATLILARINI MASUMLAŞTIRIN

Misafirliklerde yiyeceğiniz her tatlı gün sonucunda yaklaşık 2000 kalori almanıza neden olacaktır. Ayrıca aşırı tatlı tüketimi sonucunda diş dokularımız da zarar görebilir. Bu zararları en aza indirmek için bayramda şerbetli hamur tatlılar yerine  daha hafif olan sütlü tatlıları ,dondurmayı seçebilirsiniz veya ikramlık tatlılar yerine mevsime uygun meyveler tercih edebilirsiniz.

Ramazanın bitmesiyle beraber vücudumuzun yeni düzene uyum sağlamasını kolaylaştırmalıyız. Özellikle ilk bir hafta bizler için çok önemli bu süreçte bol bol sıvı tüketmekle beraber egzersizleri de artırmalıyız. Eğer imkanımız yoksa asansör yerine merdiven kullanmalı, bayramda ev ziyaretlerinde yürümeyi tercih etmeliyiz. Yine bu alışma sürecinde yavaşlamış olan metabolizmamızı hızlandırmak için yavaş yavaş ara öğünler eklemeliyiz. Ara öğün olarak meyve tüketimi, fındık, fıstık veya hafif sütlü tatlılardan yararlanabiliriz.

HURMALI ÇİKOTOP (1 adeti 25 kkal)

15 adet hurma

2 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Yarım su bardağı su

Hazırlanışı:

Derin bir kabın içerisine kakao, hindistan cevizi koyun. Daha sonra hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğrayın ve kabın içerisine ekleyin. Son olarak üzerine suyu ekleyin ve blenderla tüm malzemeleri karıştırın. Yoğun bir kıvam alınca küçük toplar halinde yuvarlayarak hindistan cevizine bulayıp servis edin.

VİŞNE SOSLU MUHALEBİ (1 porsiyon 120 kkal)

Muhallebisi İçin:

1.5 yemek kaşığı tam buğday unu

1.5 yemek kaşığı buğday nişastası

1 çay bardağı toz tatlandırıcı (stevia)

1 paket vanilya

3 su bardağı yağsız süt

Vişneli Sos İçin;

1 yemek kasığı chia tohumu

1 kase vişne

1 çay kaşığı agave şurubu

50 gram çiğ kadayıf

3 adet yarım ceviz

Yapılışı:

Sos İçin: Vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp rondoya atın. Sos tenceresine alıp kaynatalım. 1 taşım kaynamaya başladığında tatlandırıcı ve chia tohumunu ekleyip soğumaya bırakın.

Kadayıfı ve dövülmüş cevizleri  yağlı kağıtta 200 derecelik fırında 10 dakika fırınlayın.

Muhallebi için: Süt, vanilya, tatlandırıcı, nişasta ve unu tencerede çırpın ve kaynamaya bırakın.

Sıcak muhallebiyi kupların yarısına kadar koyup üstüne 1 yemek kaşığı ceviz ve kadayıf karışımını ekleyip tekrar muhallebi ekleyin. En üste vişneli sosu ekleyin. Dilerseniz bir borcamda da servis yapabilirsiniz. Muhallebi oda sıcaklığına gelince 2 saat buzdolabında saklayın.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Emre Uzun

Etiketler
Bayram sofralarına dikkat
Dyt. Emre Uzun
Dyt. Emre Uzun
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube