Psoas kası neden mutluluk kasıdır? neden ruhun dilinden anladığı düşünülür?

Aslında bedenimizdeki tüm kaslar ruhumuzun dilinden anlar. Yani üzüldüğümüzde, gerildiğimizde kasılarak cevap verirler. Ama söz psoas kasına gelmişken, bu kasın "vücudun en derin çekirdeği" olması, gövdenin düzgün duruşundan, tüm karın kaslarının dengelenmesinden, uyluğun gövdeye doğru yaklaşabilmesinden sorumlu olması önemli bir rol. Psoas kası korku ve stres anlarını hissederek kasılıyor.

Psoas kası neden mutluluk kasıdır? neden ruhun dilinden anladığı düşünülür?

Aslında bedenimizdeki tüm kaslar ruhumuzun dilinden anlar. Yani üzüldüğümüzde, gerildiğimizde kasılarak cevap verirler. Ama söz psoas kasına gelmişken, bu kasın "vücudun en derin çekirdeği" olması, gövdenin düzgün duruşundan, tüm karın kaslarının dengelenmesinden, uyluğun gövdeye doğru yaklaşabilmesinden sorumlu olması önemli bir rol. Psoas kası korku ve stres anlarını hissederek kasılıyor. Bu kasın esnetilmesi ise rahatlamayı, stresin azalmasını sağlıyor. Psoas aynı zamanda diyafram ile bağlantılı çalışıyor. Dolayısıyla kas gerildiğinde kalp hızı ve soluk alıp verme de hızlanıyor. Psoas kası gerildiğinde kişiler, kalça ve kasıkta yansıyan ağrı hissederler. Ayrıca bel bölgesinin düzgünlüğü bozulur ve bel kavisi artar.

Bazı yoga pozları, Pigeon yani güvercin, happy baby yani mutlu bebek pozları, öne katlanma duruşları ile psoas esnetilebilir. Psoas kasının esnetilmesinin hem doğru duruşa ulaşmak, hem de sempatik sistem gerginliğini yatıştırmak üzerinde etkisi vardır.

Bu makale 5 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Müge Yetener

Uzm. Dr. Müge YETENER, 1960 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1983 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1991 yılında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 30 yılı aşkın süredir çeşitli özel ve devlet hastanelerinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmasının yanı sıra, 10 yıl boyunca da özel muayenehanesinde görev yapmıştır. Asistanlik eğitiminden beri ağrı mekanizması ve giderme yollarını başlıca ilgi alanı olmuştur. Buna yönelik eğitimler almıştır. Son 5 yıldır bütüncül ve fonksiyonel tıp konusunda eğitimlerini tamamlamıştır ve hasta yaklaşımında kullanmaktadır. Romatolojik hastalıklar, ağrının beslenme ile ilişkisi, sağlıklı yaşam, a ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Psoas kası
Uzm. Dr. Müge Yetener
Uzm. Dr. Müge Yetener
İzmir - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube