Kinesiotape tekniği (bant uygulaması)

Kinesiotape tekniği (bant uygulaması)

Kinesiotape hafif, yapışkan, elastik özelliğe sahip olması ve derinin özelliklerini taşıması nedeniyle diğer bantlardan farklıdır. Hiçbir kimyasal madde içermez. Alerji riski çok azdır. Deri ile bütünleşerek deri  altındaki yapıları desteklemektedir. Gözenekli yapısı nedeniyle cildin havalanmasını da sağlamaktadır. Hiçbir şekilde kişinin hareketini engellememektedir.  Diğer tıbbi branşlarda kullanılan bantlama tekniklerinden oldukça farklıdır.

Bant uygulaması temel olarak sinir sistemi, kas-iskelet sistemi ve dolaşım sistemi üzerine etki eder.

Eklem ağrıları,  çoğunlukla eklemi çevreleyen kas yapısının normal yapısını kaybetmesinden kaynaklanmaktadır.

Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli nedeni kas spazmıdır(kasılmalar). Kaslarda çeşitli sebeplerden dolayı oluşan spazm, cilt ile kas arasındaki boşluğun daralmasına sebep olmaktadır. Boşluğun azalması özellikle lenfatik sıvı akışının azalmasına ve ağrı duyusunun uyarılmasına sebep olmaktadır. Bant uygulaması metodu ile cilt dokusu yukarı doğru çekilerek cilt-kas arasındaki boşluk arttırılıp, ağrısız hareket imkanı sağlanmaktadır. Böylece iyileşmeye destek verilmektedir.

Özellikle sabah yorgunluğu, halsizlik ve yaygın ağrıyla seyreden kas romatizmalarında çok faydalıdır; kasların aşırı kasılmasını ve gerilmesini azaltır. Kan ve lenf dolaşımını arttırır ve ödemi azaltır. Kaslarda zayıflama varsa, eklemlere destek verir. Aynı zamanda ağrıyı azaltan bazı maddelerin kana salınımına neden olarak ilaç kullanımını azaltır.

Çeşitli renkleri olan bu bantlar, kas ağrılarından vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olmaya kadar pek çok soruna yan etkisi olmayan çözümler sunmaktadır.

Bu bantları yapıştırması da, çıkarması da ustalık gerektirir. Hastanın detaylı değerlendirilmesinden sonra, bantların doğru yere ve uygun metotla yapıştırılması, bantların etkinliği açısından önem taşır. Bant uygulaması, uygulayan kişinin anatomiyi, kas-iskelet sistemi hastalıklarını ve bant uygulama tekniklerini bilmesi zorunludur.

Bant uygulaması,  ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur. Çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır. Tek başına birçok ağrılı hastalığı tedavi etmede yeterlidir.  Kuru iğne tedavisi ile kombine edilebilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Kadir Göde

Yrd. Doç. Dr. Kadir GÖDE, 1983 yılında Niksar'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru ünvanı almıştır. İhtisasını ise Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamladıktan sonra Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 

2017 yılında İstinye Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda yardımcı doçent olarak akademik kadroda yer almıştır. Yrd. Doç. Dr. Kadir GÖDE, şu an Trabzon Akçaabat'da bulunan Medicalpark Trabzon Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Kuru iğne
Uzm. Dr. Kadir Göde
Uzm. Dr. Kadir Göde
Trabzon - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube