Kas gerilmeleri (kramplar) nedir? neden olur?

Kas gerilmeleri (kramplar) nedir? neden olur?

Çoğu zaman geceleri ortaya çıkan, sancılı kas tutulmaları, boyun, ense ve bacak kaslarındaki gerilmeler günlük hayatımızda sık karşılaştığımız sorunlardandır. Sık rastlanan basit kramp nedenlerinden biri aşırı terleme sonucu oluşan ve vücutta aşırı tuz kaybına bağlı olanlardır. Bu durum aşırı ve yoğun spor yapma, sıkı giyinip terleme, çok sıcak bir ortamda uzun süre çalışma gibi nedenlerle oluşabilir. Ayrıca bayanlarda adet öncesi, daha çok karın bölgesinde kramplar oluşabilir. Kaslarda görülen kramplar başta magnezyum, kalsiyum, potasyum gibi bazı minerallerin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kas gerilmeleri vücudun gerginliğinde önemli bir artışa işaret eder ve çoğu zaman stres ve sinirlilik haline eşlik eder. Özellikle ellerde, parmak uçlarında ve bacaklarda karıncalanma, gözde seğirme de varsa kandaki bazı minerallerin eksikliği akla gelmelidir. Bu durum tansiyon ve kalp ilacı kullanan insanlarda ve diyabetlilerde daha sık ortaya çıkar, magnezyum eksikliği ile birlikte artış gösterir.

Krampın sebebi tespit edildikten sonra uygulanacak olan nedene yönelik tedavilerle kramp sorunu kısa sürede çözülebilir. Magnezyum, iyi bir kas gevşeticidir ve özellikle kas spazmlarında faydalıdır. Hayvansal ve bitkisel gıda maddelerinde magnezyum yaygın olarak bulunmakla birlikte öncelikle baklagiller, yeşil yapraklı bitkiler ve tahıl ürünleri magnezyum açısından zengindir. Kaplıca suları ve maden suları da magnezyum kaynağıdır. Tedavide ek olarak magnezyum takviyesi gerekebilir.

Kramp giren kasa yönelik yapılacak germe egzersizleri önemlidir. İnatçı ve çok ağrılı kramplarda en etkili yöntem kramp giren bölgenin ucuna doğru hafifçe iğne batırmaktır. Her türlü krampta bol ılık su, maden suyu içmeyi, uygun egzersizleri, masajı yapmayı, tuz ve bitkisel çay alımını artırmayı ihmal etmemelisiniz. Ama öncelikle yapılması gereken krampın nedenini ortaya çıkarmak için doktorunuzla görüşmeniz olacaktır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Portakal

Ermenek’te doğdum. 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimimi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya doktoramı tamamladım. Romatizmal Hastalıklar, Osteoporoz (Kemik Erimesi), Fibromiyalji (Kas Romatizması), Antioksidanlar gibi konular üzerine çalışmalarım, yerli ve yabancı basında yayımlanmış makalelerim bulunmaktadır. Kon TV’de haftalık yayınlanan bir sağlık programım devam etmekte; çeşitli dergi, gazete ve internet haber sitelerinde köşe yazılarım yer almaktadır. Hekim olarak; ruh ve beden sağlığının birlikte ele alınması gerektiği düşüncesindeyim. “Dünyayı nasıl görmek istiyorsak, dünyamız da öyle olacaktır.” felsefesiyle hastalarımıza, dolayısıyla topluma ve insanlığa faydalı olabilmek amacındayız. Uzm. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
Uzm. Dr. Mehmet Portakal
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube