Doktorsitesi.com

Psikolojik Sağlık Açısından Anne Baba Tutumları

Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK
31 Temmuz 2018108 görüntülenme
Randevu Al
Psikolojik Sağlık Açısından Anne Baba Tutumları

Ailenin sağlığı ve işlevselliği, çocukların psikolojik sağlığında belirleyici önemli bir rol oynar. Dolayısıyla çocuklarda görülen çoğu psikolojik problemin ailenin işlevselliği ve anne- baba tutumları ile ilgilidir.

Ebeveynlerin psikolojik durumları, çocuklarına karşı sergiledikleri tutum ve davranışlarda kritik rol oynarlar. Örneğin, anne ya da babanın stres durumu yüksek, depresyon yada kaygı duygu durumu içinde gösterdikleri davranışlar, konuşmalar çocuklarını olumsuz olarak etkilemektedir.

Çocuklardaki olumsuz davranış probremleri, anne ve babanın yanlış tutumu ile gelişir. Dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi bozuklukların seyrinde ebeveyn tutumlarının iyileştirici etkileri olabileceği gibi, kötülemeye ya da yeni problemlerin tetiklenmesine neden olur.

Ne Zaman Bir Uzmana Başvurmalıdır

Çocuğunuz; sizi duymazdan geliyorsa

‘Hayır’ cevabınızı kabul etmiyor, onu ‘evet’e çevirmek için her yolu deniyorsa

Her söylediğinize ‘tamam’ diyor ama hiçbir şey yapmıyorsa

Koyduğunuz kurallara uymuyor, bu kuralları istediği gibi esnetiyorsa

Sizinle sürekli inatlaşma ve pazarlık halindeyse

Her söylediğinize itiraz ediyor ‘yapmayacağım’ diyorsa

Sizden intikam almaya çalışıyorsa

Saldırgan ve yıkıcı davranışlar sergiliyorsa

Yaşına uygun sorumluluk almıyor yada yerine getirmiyorsa

Yalana başvurup, sizden bir şeyler gizliyorsa

Anne ve babasının arasındaki fikir ayrılıklarını ihlal etmek için kullanıyorsa

Siz;

Çocuğunuza sözünüzü  dinletemiyor sanız

Yanlış davranışları durduramıyor, engel olamıyorsanız

Çocuğunuza ‘hayır’ diyemiyor, sınır koyamıyorsanız

Çocuğun her istediğini yapıyor baş etmek için çözüm bulamıyorsanız

Çocuğunuzun yapması gerekenleri siz yapıyorsanız

Öfkenize hakim olamıyor, çocuğunuza bağırmak yada vurmak zorunda kalıyorsanız

Aşırı taviz vermekle, sert cezalar uygulamak arasında gidip geliyorsanız

Eşinizle çocuk eğitimi açısından uyum içinde değilseniz, sürekli birbirinize müdahale ediyor ya da yaptığınızı eşiniz bozuyorsa

Sevgili Anne ve Babalar, çocuklarımız sahip olduğumuz en değerli varlıklardır. Çocuklarımıza her şeyden önce sevgi göstermeliyiz.

Çocuğunuzu anlamaya çalışınız. ‘Neden böyle davranıyor’ yada ‘niçin böyle konuşuyor’… lütfen bir düşünün, onunla empati kurun, onun duygularını hissederseniz davranışlarındaki farklılığı hemen gözlemleyebilirsiniz. Onları olduğu gibi kabul edin. Yanlış bir şey yapsa da sakin olup, yanlışın neden kaynaklandığını anlatın. Hepimiz hata yaparız, sizler de hata yapacaksınız bu gayet normaldir. Bu hataları bir öğrenme fırsatı olarak değerlendirin. İletişiminizde ‘ben’ dilini kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ‘sen’ dili kırıcıdır, karşınızdaki kişiyi sizden uzaklaştırır. Suçlayıcı, azarlayıcı konuşmayın. Sosyal becerilerini geliştirin. Onlara sorumluluk verin ve yerine getirdiklerinde ufak ödüllerle teşekkür edin. Onlara yardımsever olmayı öğretin. Bir şeyleri yapabilmesi için onu sürekli motive edin. Disiplin kurallarında ve isteklerinizde tutarlı olun. Çocuğunuzu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın. Unutmayın, her çocuk kendisi olduğu ölçüde doğru davranır. Kolay anlaşılan, detaysız, kesin yönergeler verin. Olumlu davranışları için onu kucaklayın, minik ödüller verin. Dayaktan ve fiziksel şiddetten kaçının. Ceza, gerçekten istenmeyen davranışın ardından uygulanmalıdır. Uzun vadeli tehditlerde bulunmaktan kaçının. Çocuklara bilgi aktarırken obje yada resim kullanın. Sabırlı olun, çocuk yetiştirme başından sonuna kadar bir sabır işidir, bunun öğrenilmesi gerekir.

Hepsinden önce ‘sevgi’nin geldiğini de asla unutmayın. Yeterli ilgi ve sevginizle sağlıklı çocuklar yetiştirebilirsiniz.

Etiketler

İletişimAnneBabaÇocuklarPsikolojik sağlıkPsikolojiÇocuklarımızÇocuk ve anne baba tutumlarıÇocuk ve anne baba tavırlarıÇocuk ile anne baba ilişkisi

Yazar Hakkında

Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

Psk. Tülay ÜNLÜEVCEK

ODTÜ Psikoloji bölümü lisans eğitimini tamamladıktan sonra, insan gelişiminin en önemli yılları olan 0-6 yaş arası çocuklarla ilgilenmek amacı ile anaokullarında ve ardından devlet hastanesi psikiyatri bölümünde yetişkin psikoloğu olarak görev yapmıştır.
Daha sonra özel bir firmada iş yaşamını geliştirmek ve üretimi arttırmak amaçlı yönetici olarak, endüstri psikolojisinin ilkelerini iş yaşamında uygulamış ve bu süreçte personelin aile, çocuk ve özel ruhsal sıkıntılarına danışmanlık hizmeti vermiştir.
Çalışma hayatında mesleğinden kopmadan eğitim ve terapi çalışmalarına devam etmiştir. Kariyerini, aldığı eğitim programları ile desteklemiştir. 
Süleyman Demirel Üniversitesi’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özel Aile Danışmanlığı Yönetmenliği Kapsamında, “Özel Aile Danışmanlığı” eğitimini tamamlamıştır. 
Bunun yanında, “Sistemik Aile Terapisi”,  “Cinsel Terapi”, “Yas Süresi Psikoterapi”, “Çözüm Odaklı Terapi”, “Şema Terapi”, Bilişsel Davranışçı Terapi”, "Psikoonkoloji Terapi Eğitimi", "Kayıp ve Yas Danışmanlığı", "Pozitif Psikoterapi Temel Eğitimi"  programlarını tamamlamış olup "Pozitif Psikoterapi" master eğitim programı devam etmektedir.
Meslek hayatına 2012 yılından bu yana kendi ofisinde; aile danışmanlığı, bireysel terapi, çift danışmanlığı ve ergen terapisi konularında danışmanlık hizmeti vererek sürdürmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.