Psikolojik rahatsızlıklarımız..

Psikolojik rahatsızlıklarımız..

Olumsuz duygu, düşünce uyandıracak olayları herkes deneyimler fakat olumsuz durumların hepsi psikolojik rahatsızlığa sebep olmamaktadır. Bu noktada bir önceki yazımda düşünceyle ilgili bahsettiğim süreçler devreye girmektedir. Herkes için olumsuz deneyim olarak ele alacağımız bir olayda bile kişilerin yaşadıkları süreçte aynı düzeyde tepki vermediklerini görmemiz mümkündür. Bu noktada dikkat çeken şey kişinin içerisinde bulunduğu duruma atfettiği anlam ve bu verilen anlamın devamlılığı önem taşımaktadır.

Herkesin kendisi ve çevreyle dengeli ve senkronizasyon içerisinde sürdürdüğü bir ilişki vardır. Psikolojik rahatsızlık denilebilmesi için ise bu dengenin ve senkronizasyonun  bozulması göz önüne alınarak hareket edilmektedir. Her rahatsızlığın belirli sebepleri ve ilerleme şekli vardır. Kimi rahatsızlıklar genetik olarak kişiye aktarılırken kimileri ise yaşam olaylarının kişide yarattığı etkiyle ortaya çıkabilmektedir. Biliyoruz ki yaşamın içinde her zaman olumlu duygular yoktur.

 Olumsuz duygu, düşünce uyandıracak olayları herkes deneyimler fakat olumsuz durumların hepsi psikolojik rahatsızlığa sebep olmamaktadır. Bu noktada bir önceki yazımda  düşünceyle ilgili bahsettiğim süreçler devreye girmektedir. Herkes için olumsuz deneyim olarak ele alacağımız bir olayda bile kişilerin yaşadıkları süreçte aynı düzeyde tepki vermediklerini görmemiz mümkündür. Bu noktada dikkat çeken şey kişinin içerisinde bulunduğu duruma atfettiği anlam ve bu verilen anlamın devamlılığı önem taşımaktadır.   

Psikolojik rahatsızlıkların genetik olarak kişiye aktarılması dışında ele alınabilecek diğer süreçler ise;

*Kişinin aile içerisinde şiddet görmüş veya görüyor olması

*Kişinin çocukluk çağı travmaları ( sevgisizlik, ilgisizlik, ihmal, istismar, dışlanma) vb.

Psikolojik rahatsızlıkların tümü aynı yöntem ve aynı sürede tedavi edilebilir mi?

Bu konuyu vücutta kırgınlığı olan bir kişi üzerinden ele alalım. Kişi sabah yatağından kalktı ve halsiz, bitkin olduğunu fark etti. Dışarıda olan programı için evden çıktı ve yakınları halsiz olduğunu görünce kişiye  bitkisel içerikli önerilerde bulunuldu. Kendisi bunları göz ardı etmedi ve önerilenleri yaptı. Arkadaşı o çayı içtiğinde kendisine çok iyi geldiğini söylemişti fakat kişide etki etmedi ve bedensel belirtileri aynı şekilde devam etti. Doktora gitti ve muayene oldu. Hastalığının düzeyi sandığından yüksek çıktı. Psikolojik rahatsızlıklara da bu şekilde bakabiliriz. Nitekim herhangi bir belirti için çevrenizdeki insanlar  kendisine iyi gelen öneriyi size sunar ki bu öneri size iyi gelebilir. Bu noktada zaten profesyonel bir arayışa girme ihtiyacı duymazsınız.

Önerilerin iyi gelmediğini ve kişinin bedensel belitrilerinin geçmediğini düşünelim. Kişi doktora gitti ve doktor muayene ettikten sonra ilaç yazdı. Dozajları düşük olan ilaçları kullanması gerektiğini ve bittiğinde kontrole gelmesi gerektiğini söyledi. Kişi ilacı 4-5 gün kullandığında iyi olduğuna karar verip bıraktı. Çünkü arkadaşı da ilaçları birkaç gün kullanıp bırakmıştı ve hastalığı geçmişti.

Peki, kişi ve arkadaşının

Hastalık düzeyleri aynı mı ?

Yakındıkları şikayet birebir aynı mı ?

Hastalığa dair bünyelerindeki direnç aynı şekilde mi işliyor ?

Dozajları aynı ilaçlar mı ?

Bu sebeple psikolojik rahatsızlıklarında ilerleyişi ve tedavi süresi örnekteki gibi  kişiden kişiye göre değişmektedir.

      Unutmayalım ki..

Parmak uçlarımızın da söylediği gibi biz eşsiz ve özeliz

Bu makale 6 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik

Uzm. Psk. Fulya Çelik,Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Bilim Üniversitesinden mezun olmuştur.Yüksek lisansını ise Üsküdar Üniversitesin''de tamamlayarak Klinik Psikoloji uzmanı olmuştur. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneğinden Kuram ve Temel İlkeler, Kişilik Kuramları, Depresyon, Panik Bozukluk, Özgül Fobi, Obsesif Kompulsif Bozuluk, Sosyal Fobi, Sınav Anksiyetesi, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Somataform Bozukluk, Travma Sonrası Stres Bozukluğu eğitimlerini almıştır.İstanbul Psikoloji Enstitüsünden, Psikolojik Testler, MMPI, WISC-R, Objektif Testler, Projektif Testler eğitimlerini tamamlamıştır.Dabatem’den Klinik Degerlendirme, Vaka Formülasyonu, Seans Yönetimi, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Kompulsif Biriktirme, Yaygın Kaygı Bozukluğu, Depresyon , Travma Sonrası Stres Bozukluğu , Panik Bozukluk, Agorafobi, Sosyal K ...

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik
Uzm. Kl. Psk. Fulya Çelik
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube