Psikolojik destek alırken seçeceğimiz uzmanla uyum sağlamamız neden önemli, terapötik bağ ne demek?

Psikolojik destek alırken seçeceğimiz uzmanla uyum sağlamamız neden önemli, terapötik bağ ne demek?

Psikolojik destek alırken seçeceğimiz uzmanla uyum sağlamamız neden önemli, terapötik bağ ne demek?

 Hayatın zorlukları ve stresiyle başa çıkmak bazen kendi başımıza üstesinden gelmeyecek kadar karmaşık hale gelebilir. Bu noktada, psikolojik destek almak, duygusal sağlığımızı güçlendirebilecek önemli bir adımdır. Ancak, bu destek sürecinde seçeceğimiz uzmanla uyum sağlamak da oldukça kritik bir faktördür. Terapi süreci, kişinin duygusal içsel dünyasını paylaşmasını, zorluklarını ifade etmesini gerektirir. Danışan ve terapist uyum sağladığında bu uyum, terapistin danışanın duygusal dünyasını anlaması, güven inşa etmesi ve etkili bir şekilde iletişim kurması için zemin hazırlar. Terapötik bağ, bir güven limanı gibi işlev görerek, danışanın içsel dünyasını keşfetmesine ve değişimle başa çıkmasına yardımcı olur. Terapistin danışanın duygusal durumunu anlaması ve empati göstermesi, terapötik bağın temelini oluşturur. Özetle terapistinizle bir bağ kurduğunuzda, duygusal olarak güvenli hissedersiniz ve bu da açılmanıza, sorunlarınızı paylaşmanıza ve derinlemesine çalışmanıza olanak tanır.

    Peki bu terapötik bağ nedir? Terapötik bağ, terapist ve danışan arasında gelişen özel ve güvenli bir ilişki türüdür. Terapistin profesyonel sınırları içinde kalmasına rağmen, danışanla güvenilir bir ilişki kurmasına izin verir. Bu bağ, terapi sürecinin başarılı olması için önemlidir çünkü bu ilişki, bir nevi işbirliği içinde olmaktır. Eğer terapist ve danışan işbirliği içerisinde olursa, danışanın duygusal iyileşme ve değişim süreci desteklenmiş olur ve daha hızlı iyileşme görülür. Uyum, güven, açıklık, ve etkili iletişim terapötik ilişkiyi güçlendiren en önemli unsurlardır. Danışanın kendini rahat hissettiği bir ortamda duygularını ifade etmesi ve sorunları üzerine konuşması, tedavi sürecinin başarılı olması için önemlidir.

    Sonuç olarak, psikolojik destek alırken uzmanla uyum sağlamak, bir işbirliği içerisinde olmak terapi sürecinin danışana maksimum fayda sağlamasına ve danışanın duygusal iyileşme ve kişisel gelişimine katkıda bulunmasına yardımcı olur. Terapötik bağ; güven, açıklık ve anlayışla şekillendiğinde, içsel bir dönüşümün kapıları aralanır ve yaşam kalitemizde olumlu bir değişim başlar. Kendi içsel yolculuğunuzda doğru uzmanla uyum sağlamak, size destek olacak bir rehber bulmak demektir.

Bu makale 16 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Terzioğlu

Uzm. Psk. Elif Terzioğlu, psikoloji lisans eğitimini Nişantaşı Üniversitesi'nde ingilizce okumuş ve tam burslu olarak tamamlamıştır. Yüksek lisans uzmanlık eğitimini ise Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde tamamlayarak Psikolog unvanına sahip olmuştur. 

Eğitim hayatına birçok staj katan Uzm. Psk. Elif Terzioğlu, mesleki çalışmalarına Milenyum Psikoloji'de devam etmekte, şehir veya ülke dışında olan danışanları için de Online Terapi uygulamaktadır.

Uzm. Psk. Elif Terzioğlu
Uzm. Psk. Elif Terzioğlu
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube