Okul öncesi dönemde teknoloji kullanımı

Okul Öncesi Dönemde Teknoloji Kullanımı

Okul öncesi dönemde teknoloji kullanımı

Bebeklerde dil, motor ve sosyal becerilerinin gerilemesine neden olabilen teknoloji kullanımı dikkat gibi bazı bilişsel süreçleri de olumsuz etkilemektedir. 

Okul öncesi dönemde, teknoloji kullanımı teknolojinin zararları altında sıralayabileceğim bir başlıktır. Görsel, işitsel ve dokunsal tüm uyaranların bebek için teknolojik bir araçla sunulması bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Bebekler ihtiyaç duydukları, kendilerini ifade etmek istedikleri için iletişim kurmaya ve hareket etmeye başlar. Bebeğe sunulan teknolojik sınırsız imkan bebeğin ihtiyaç duyduğu her şeyi teknolojik araçlar üzerinden gidermesine neden olur ve gelişimi olumsuz etkilenir. Bu yüzden en az 15-18 ay öncesine kadar teknoloji kullanımı önerilmemektedir.  Aksi halde bebek veya çocuklarda konuşma geriliği, uyaran eksikliği ya da davranışsal problemlerle karşılaşılabilir. Teknolojik araçlarla vakit geçiren çocukların sağlıklı kilo alımının üzerine çıkıldığı da görülmüştür. 

Çocuğum İçin Teknoloji Kullanımına Ne Zaman Başlamalıyım?

15 ya da 18. Aydan sonra bebekler ebveynleri eşliğinde teknoloji kullanımına başlayabilirler. Teknoloji doğru kullanımda öğrenmeye hizmet eden bir araca dönüşebilir. Dolayısıyla çocuğun yaşı, kiminle izlediğinin yanı sıra maruz kalınan içerik de önemlidir. 

Hangi Tarz İçerikleri Çocuğumla İzleyebilirim?

Ebeveynler bebekleri ya da çocuklarıyla sayıların, renklerin öğretildiği, şarkılar söylendiği dans videolarını izleyebilir ya da oynayabilirler. Direkt ekran maruziyetinden öte ekranın bir araç olduğu ve iletişimin tekrarlandığı bir teknoloji kullanımı uygun olabilir. 

Çocuğumla Kaç Saat Video İzleyebilirim?

Okul öncesi yaş grubu için televizyon, video izleme ya da teknolojik oyun oynama süresi 30 dakika olarak belirlenmiştir. İdeal ve uygun içerik eşliğinde çocuğunuzla beraber 30 dakika teknolojik araçları kullanabilirsiniz. 

Unutmayalım, çocuklarımız ebeveynlerini rol model alarak büyürler. Siz televizyon izlerken çocuğunuzun teknolojik araçları kullanımını kısıtlamanız aile içi iletişim ve güven problemlerine yol açabilir. 

Ve yine unutmayın ki “mükemmel” olmak zorunda değilsiniz ve olamazsınız. Sevgi ve saygının temel alındığı bir aile ortamında çocuklar en iyisine değil, ideal olana ihtiyaç duyarlar. Mükemmel ebeveyn ve çocukları neler yaşar buradan izleyebilirsiniz. 


 

Bu makale 7 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Nihan Özant

Psikolog ve yazar olan Nihan Özant ilk, ortaokul ve lise eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra lisans eğitimi için İstanbul’a uçtu. İçinde her zaman insanı anlamaya dair bir arzu vardı. Müzik dinlerken şarkı sözlerindeki anlamı, duyguyu yakalamaya çalışır, ona yazan ellerin kaderini düşünürdü. Yolunun psikoloji bilimi ile keşismesi tesadüf değildi. İstanbul Üniversitesinde psikoloji bölümünü tamamladıktan sonra uzmanlığını da aynı üniversiteden aldı. İnsanı anlamak adına İstanbul Tıp Fakültesi’nde Psikoz, Nöroloji ve Yeme Bozukluğu servislerinde çalışmış, hastaların psikolojik değerlendirme raporlarını tutmuş ve ölçeklerden elde edilen verilerin analizleri yapmıştır. Bilişsel Davranışçı Terapi, Oyun Terapisi ve Sanat Terapisi eğitimlerini tamamlayan ve klinik çalışmalarını da duygu ve öğrenme üzerine yürüten Özant kaygı, depresyon, trav ...

Uzm. Psk. Nihan Özant
Uzm. Psk. Nihan Özant
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube