Psikolojik danışma nedir?

Psikolojik danışma nedir?

Bu soruyu öncelikle sizlere sormak istiyorum. Sizce Psikolojik Danışma nedir? Hangi hallerde alınmalıdır? 

Bir cevabınız vardır elbette. Herkesin cevapları vardır. İnsan işte böyle bir karmaşık yapı içerisinde hemen hemen her konuda belli cevapları olan bir canlıdır. Peki ya bu "insanın ruhunun mühendisleri" kimler?

Eskiden beri duyduğum bir şeydi bu; "Sizler insan ruhunun mühendislerisiniz..."

Evet Psikolog bir bakıma bu mudur? Bence hayır, çok daha fazlası... Satırların yeteceğini sanmıyorum. Bu yüzden "Psikolojik Danışma" kavramına geri dönüyorum.

Psikolojik danışma, insan ruhunun kendini kabulü sürecidir. Ona empatik yaklaşır, onu koşulsuz kabul eder, ona saygı gösterir, onu anlar ve onu kendisiyle yüzleştirir. Burada sayamayacağım kadar çok fazla teknik ve terapötik becerilerle kişiyi bir bakıma kendine döndürür.

Bilimsel olarak da size bir tanım sunarak, kafanıza daha net oturmasını istiyorum.

Karaköse, Yılmaz ve Şahin (2002)'e göre psikolojik danışma; kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, kararlar alması, kapasitesini geliştirmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.

Psikolojik danışmaya kimler gelir?

Cevabı sizce ne?

Cevabı herkes. Herkesin psikolojik danışmaya ihtiyacı vardır.

Kendini olduğu gibi kabul etmeye hazır hisseden herkesi psikolojik danışma sürecine beklerim.

Sağlıcakla kalın.

Bu makale 20 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Büşra Ağlamaz

Uzm. Kl. Psk. Büşra Ağlamaz, Bernini Psikoloji’nin kurucusudur. Doğuş Üniversitesi (İngilizce) Psikoloji bölümünü üstün başarıyla tamamlayarak "Psikolog" unvanı almıştır. 2015 yılında Özel Hazal Kız Öğrenci Yurdu'nda İnsan Kaynakları Müdürü olarak 1 yıl boyunca çalışmış, 2017 yılında İntegratif Enstitü Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde çalışmaya başlamıştır. Bu sırada MMPI Test uygulayıcısı Sertifikası, Bilişsel Davranışçı Terapisi Uygulayıcı Sertifikası, Resim Yorumlama Teknikleri Sertifikası, Oyun Terapisi Sertifikası, Bilişsel Yaklaşımı Temel Alan Ergen Terapisi Uygulayıcı Sertifikası ve mesleki gelişim adına daha birçok sertifika almıştır. Türkiye'nin, Portekiz'in ve Bulgaristan'ın çeşitli bölgelerinde Vaka Sunumları, Sempozyumlar ve  Nörofelsefe Seminerleri vermiştir.Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde Milli Eğitim Bakanlığı ile iş bir ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Terapi
Uzm. Kl. Psk. Büşra Ağlamaz
Uzm. Kl. Psk. Büşra Ağlamaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube