Prp /cgf / kök hücre

Prp /cgf / kök hücre

PRP ne demektir? PRP kendi kanımızdan hazırlanan bir preparattır. PRP nin kelime anlamı ingilizce Platelet Rich Plasma yani Pıhtılaşma hücrelerinden zengin plazma anlamına gelmektedir. Bu uygulama kandaki kök hücre uyarıcı büyüme faktörlerinin konsantre hale getirilmesi prensibine dayanır. Bu prensibe göre hazırlanan preparat kas, tendon, bağ yırtıklarının hızlı iyileşmesinde ya da diz, kalça ya da ayakbileği gibi eklemlerin kıkırdak sorunlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Daha önce yazdığım PRP tedavilerinin daha gelişmiş özellikte olanları diye adlandırabiliriz. CGF (konsantre büyüme faktörü) PRP gibi damarımızdan alınan kanın işlenmesi ile elde edilen bir preparattır. PRP den farkı ve üstünlüğü plasma içerisindeki pıhtılaşma hücrelerinin de elenmesidir. Böylece kıkırdak uyarıcı özelliği arttırılmıştır.

Kök hücre uygulamaları birçok şekilde olup, şu zamanda en kolay uygulanan çeşidi göbek yağlarından liposuction yöntemi ile yaklaşık 50 cc yağ elde edilir. Daha sonra bu yağ özel filtreleme sisteminden geçirilerek kök hücre preparatı elde edildir.

Bu tip tedavilerin başarı oranı kişiye göre değişmekle beraber %50-80 / 1 yıllık başarı oranlarından söz edilebilir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Kebudi

Op. Dr. Alper Kebudi, 1977 yılında Antakya’da doğmuştur.İlkokul eğitimini Cemalettin Tınaztepe İlkokulu’nda,  ortaokul ve lise eğitimini ise Özel Hatay Kültür Lisesi’nde tamamlamasının ardından ingilizce tıp eğitimine 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve 2000 yılında mezun olmuştur.  Mezuniyetinin ardından ihtisasını Ortopedi ve Travmatoloji alanında sürdürmeye karar veren Dr. Kebudi, 2001 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilimdalında eğitimine başladı ve 2005 yılında uzman doktor unvanını aldı. 2005 ile 2006 yılları arasında ABD’de Wisconsin Üniveristesi Ortopedi ve Rehabilitasyon departmanında çocuk omurga hastalıkları, çocuklarda ayak deformiteleri ve düzeltilmesi, spor cerrahisi ve artroskopik tedavi metodları üzerine gönüllü laboratuar ve klinik çalışmal ...

Etiketler
Prp yöntemi
Op. Dr. Alper Kebudi
Op. Dr. Alper Kebudi
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube