Kış ve ortopedi

Kış ve ortopedi

Kar, buzlanma ve yağmurun şiddetli olarak etkisini gösterdiği bugünlerde ne yazık ki düşebiliyor ve yaralanabiliyoruz. Ufak bir düşme, sendeleme bile başımıza türlü dertler açabiliyor. Kimi zaman önemsemediğimiz bir yaralanmanın altından kırıklar, burkulmalar ve kas hasarları çıkabiliyor. Bu nedenle böyle havalarda bazı önlemler almamız gerekiyor.

Kar yağışı olduğunda ve diğer yağmurlu havalarda mutlaka giydiğimiz ayakkabıların zemin şartlarına uygun olması gerekiyor. Ayakkabı kauçuk tabanlı, yumuşak basma özelliğine sahip ve kaymayı engelleyici olmalıdır. Yürürken küçük adımlar atmalıyız. Karda koşmamalı, ani hareketlerde kaçınmalı, hızlı ve dengesiz hareket etmemeliyiz. Vücut ve dizler hafif bükülmüş, hafif öne eğik durumda, eller ve ayaklar serbest yana doğru açılmış şekilde yürümeliyiz. Her iki el yanlarda açık şekilde yürümek dengemizi sağlama oranımızı artıracağı gibi, muhtemel bir düşme olayında ellerimizi önceden yere değdirerek, vücudumuzun yere düşüş ağırlığını azaltmış olacağız. Elde yük taşınmamalıyız (en az bir el boş kalmalıdır). Yürürken eller kesinlikle cebe sokulmamalıdır. Elleri cebe sokmak denge sağlamamızı olumsuz yönde etkileyecektir ve düşme riskini artacaktır. Zorunlu olmadıkça yokuş aşağı ve yukarı yürümekten kaçınılmalıdır. Üst geçitler ve merdivenler kullanıldığında mutlaka korkuluklardan destek alınmalıdır. Yaşlılar, küçük çocuklar ve hamileler zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıdır.

Yaşlılarda kış aylarında ciddi kırıklarla karşılaşma riski yüksektir. Düşmelerde kalça kırığı, el bilek kırığı çok sık görülmektedir. Bu travmaların çoğu da cerrahi girişim ile sonuçlanmaktadır. Çocuklarda özellikle ağır olmayan sırt çantası kullanılmalıdır. Böylece elleri serbest kalır ve düşerken kendini koruyabilir.

Düşme sonrası ilk müdahale de 112 gelene kadar düşen kişi hareket ettirilmemeli ve bir an önce sağlık kuruluşu nakledilmelidir. El bilek travmalarında koldaki bilezik, saat, yüzük gibi ziynet eşyaları hemen çıkartılmalı, travmalı uzuv kalpten yukarıda olmalı, açık yara varsa temiz bir bandajla kompressif bası yapılmalı.

Burkulmalar, yumuşak doku travması, bazen atlanmış çatlak, kırıklar veya çıkıklarla beraber olabilir. Böyle durumlarda gecikmiş tedavinin farklı sorunlar oluşturmaması için dikkatli davranması gerekmekte ve zaman geçirmeden ortopedi bölümüne müracaat edilmelidir

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Barış Kılınç

Op.Dr. Barış KILINÇ 02 Haziran 1975 tarihinde Ardahan'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2004 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitiminin ardından 2004-2005 yılları arası Yozgat Devlet hastanesi'nde,2006 yılında İstanbul Kasımpaşa Asker Hastanesi (askerlik görevi), 2006-2008 yılları arası Hacettepe Tıp Fakültesi'nde, 2006-2009 yılları arası Özel Keçiören Hastanesi'nde, 2009-2014 yılları arası Özel Ankara 29 Mayıs Hastanesi’nde, 2014-2016 yılları arası Ankara 29 Mayıs Devlet Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op.Dr. Barış KILINÇ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Ankara Umut Hastanesi'nde devam etmektedir ...

Etiketler
Kış ve ortopedi
Op. Dr. Barış Kılınç
Op. Dr. Barış Kılınç
Ankara - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube