Proloterapi tedavisi nedir ? ne kadar sürede iyileşir?

Proloterapi tedavisi nedir ? ne kadar sürede iyileşir?

Proloterapi, bazı nedenlere bağlı olarak zayıflamış, hasar görmüş, gücünü ve esnekliğini kaybetmiş tendon,  ligament ve eklemlere yönelik yapılan ve %15-25 dektroz gibi proliferatif solüsyonların enjeksiyonlarda kullanıldığı bir yöntemdir. Proloterapi tedavisi ülkemizde son zamanlarda sıkça duyulmaya başlanmış olmasına rağmen  tedavinin temelleri yaklaşık 70 yıl önce  Amerika Birleşik Devletleri’nde Dr George S. Hackett tarafından tüm dünyaya duyurulmuştur. Şu an gelişmiş  ülkelerde oldukça sık ve başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemi olmuştur.

Kullanıldığı hastalıklardan en önemlileri diz kireçlenmeleri ve bel fıtığıdır. Bu hastalıklar dışında boyun fıtığı, tenisçi dirseği, topuk dikeni ve omuz ağrılarında sık kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Proloterapi terapi kaç seans uygulanmaktadır?

Proloterapi tedavisinin kaç seans yapılacağı tamamen hastanın klinik durumuna  bağlı olarak değişir. Hasarlı dokunun derecesi yanı sıra  hastanın yaşı, kilosu, eşlik eden klinik hastalıkları tedavini sürecine etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Özellikle genç hastalarda 4-6 seans yeterli iken ileri yaş hasta guruplarında 8 ya da 10 seanslık tedaviler gerekebilir.

Proloterapi hangi aralıklarla yapılmalıdır?

Proloterapi tedavisinde enjeksiyonlar yaklaşık üç – dört haftada bir yapılır.  Haftada bir yüzde 5 dekstroz ile yapılan nöroproloterapi tedavileri ile iyileşme süreci hızlandırılır.  Seanslar ortalama  30 dakikadır. Işlemden sonra sıcak uygulama yapılması tedavi başarısını arttırır.

Proloterapi tedavisinde çok ağrı duyar miyim?

Hastaların tedavisi sırasında duydukları ağrı tamamen o hastanın ağrı eşiği ile ilişkilidir. Ağrı nedeniyle tedaviyi yarım bırakan hasta sayısı yok denecek kadar azdır. Hastaların hemen hemen tamamı tedaviyi sonuna kadar tamamlar. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus enjeksiyondan korkan hastalar tedavi konusunda iyice aydınlatılmalı psikolojik açıdan rahatlatılmalıdır.

Proloterapi ile %100 iyileşir miyim?

Tıpta hiçbir zaman bir hastalığın tedavisinde %100 iyileşme garantisi verilmemelidir. Fakat hasta sabır gösterip doktorun verdiği tüm talimatlara uyduğu zaman Proloterapi ile tedavide başarı oranları % 80’e kadar çıkar. Özellikle ileri evre diz kireçlenmesi gibi  cerrahi dışında seçeneği olmayan hastalarda Proloterapi mutlaka denenmesi gereken bir yöntemdir.

Proloterapi başka tedavi yöntemleri ile beraber kullanılabilir mi?

Proloterapi ile diğer tamamlayıcı tıp tedavileri  beraber kullanılabilir. Özellikle ozon tedavisi, hacamat, sülük ve bazı bitkisel tedaviler ile beraber kullanılması  başarı şansını daha da arttıracaktır.

Proloterapi tedavisinde görülecek yan etkiler nelerdir?

Proloterapi tedavisi bir enjeksiyon tedavisi olduğu için hastalar tedavi sırasında ve  tedavi sonrasında evde ağrı morluk şişlik sertlik gibi yakınmalardan rahatsız olabilir. Aslında bu bizim orada oluşturmak istediğimiz kontrollü yara iyileştirmesinin bulgularıdır. Ağrıları  çok fazla olan hastalar; antiinflamatuar tip  ağrı kesicileri kullanılmamalıdır. Hastalar mutlaka tedavisini üstlenen hekimini arayıp bilgilendirmelidir. Hastalar daha çok parasetamol tarzı ağrı kesiciler tercih edebilir.

Proloterapi tedavisinden sonra ne kadar sürede iyileşir?

Proloterapi tedavisinde iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktörler hastalığın yaşı, kilosu ve ek hastalıkların olup olmamasıdır. Bunun dışında hastanın sigara ve alkol kullanımı, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, hastaların tedaviye uyumu önemli rol oynar. Klinik gözlemlerinize göre hastalar ilk tedaviden itibaren rahatlamaya başlarlar ama tedavi süresince ağrıların şiddetinde bazen artış veya  azalmalar olabilir. Eğer hasta sabırlı olur ve tedavi protokollerine sonuna kadar uyduğunda tedavisinden memnun kalma oranı çok yükselecektir.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Levent Sepit

1978 İzmir doğumlu olan Dr Levent Sepit 2000 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Göğüs Hastalıkları Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  özellikle kronik komplex hastalıkların bütüncül tedavileri üzerine yoğunlaşmıştır.  Bu nedenle Dr Levent Sepit, klasik tıp eğitiminin yanı sıra tamamlayıcı tıp kapsamında Sağlık Bakanlığı Onaylı Ozon Terapi Uzmanlığını ve Proloterapi sertifikasını almıştır.  Misyonumuz, kronik hastalıklarına karşı halkımızı bilinçlendirmek, Bütüncül Tıp yaklaşımıyla tanı koymak, hastalıkların kökenindeki asıl sebepleri bulup bunları ortadan kaldırmak ve yan etkisi olmayan tedaviler ile hastaların kalıcı şifaya ulaşmasını sağlamaktır. Bütüncül tıp yaklaşımında öncelikli amacımız sağlığın korunmasıdır. Bu yaklaşım ile, vücudun uyumlu çalışmasını bozan tüm nedenleri değerlendiriyor ve ...

Etiketler
Proloterapi nedir
Uzm. Dr. Levent Sepit
Uzm. Dr. Levent Sepit
İzmir - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube