Mide ve bağırsak hastalıkları

Mide ve bağırsak hastalıkları

Sindirim sistemini etkileyen hastalıkların bazılarında gıda intoleransları önemli rol oynar. Gıda alerjileri genelde yemekten sonra gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal yada kabızlık şeklinde kendisini gösterebilir. Yakınmaların genel olarak nedeni gıda maddesine karşı gelişen immün reaksiyonlardır. Hemen hemen her gıda maddesine karşı  alerjik reaksiyonlar gelişebilirken en sık karşılaştığımız gıda intoleransları inek sütü ve buğdaya karşıdır. Bu gıdalar sürekli olarak tüketildiği için barsak duvarında kronik iltihabi bir duruma neden olur.

dengeli_beslenme_

Gıda intoleransının neden olduğu alerjik reaksiyonlar; ülser, reflü, inflamatuar barsak hastalıkları, irritabl barsak sendromu gibi birçok hastalığa sebeb olabilir. Hastalığın tedavisinde öncelikli olarak gıda intoleransını saptamak ve belirli bir süre  perhizden bu gıdaları çıkarmak gerekir. Bu hastaların aynı zamanda barsak florası bozulmuş olduğu için özellikle candida mantarı başta olmak üzere fırsatçı enfeksiyonlar barsak geçirgenliğinde artışa neden olarak sindirim sistemi hastalıkların oluşumuna katkı sağlar.

Yasam tarzı degisiklikleri bu hastalıkların tedavisinde en onemli rolu oynar. Duzenli yapılan egzersizler bedenimizin stres seviyesini dusurerek bagırsaklarımızın daha duzenli calısmasını saglar. Stres seviyesini azaltmaya yonelik meditasyonlar, yoga, nefes terapileri yararlı olabilir. Alkol ve kafein alımı azaltılmalıdır. Duzenlı uyku ve dengeli beslenme, yakınmaların azalmasını saglayabilir. Hastanın hangi besinler yendikten sonra sikayetlerinde artma oluyorsa bu besin maddelerin diyetten cıkarılması uygun olur.

Hastalıkların tedavisinde hastaya bütünsel bir yaklasımı esas almak büyük bir kolaylık sağlar. Sadece yakınmaları gidermeye yönelik kullanılan ilaclar tam bir iyileşmeye engel olur. Asıl hastalığa sebeb  olan nedenleri saptayıp onların tedavisini yapmak gerekir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Levent Sepit

1978 İzmir doğumlu olan Dr Levent Sepit 2000 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Göğüs Hastalıkları Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  özellikle kronik komplex hastalıkların bütüncül tedavileri üzerine yoğunlaşmıştır.  Bu nedenle Dr Levent Sepit, klasik tıp eğitiminin yanı sıra tamamlayıcı tıp kapsamında Sağlık Bakanlığı Onaylı Ozon Terapi Uzmanlığını ve Proloterapi sertifikasını almıştır.  Misyonumuz, kronik hastalıklarına karşı halkımızı bilinçlendirmek, Bütüncül Tıp yaklaşımıyla tanı koymak, hastalıkların kökenindeki asıl sebepleri bulup bunları ortadan kaldırmak ve yan etkisi olmayan tedaviler ile hastaların kalıcı şifaya ulaşmasını sağlamaktır. Bütüncül tıp yaklaşımında öncelikli amacımız sağlığın korunmasıdır. Bu yaklaşım ile, vücudun uyumlu çalışmasını bozan tüm nedenleri değerlendiriyor ve ...

Etiketler
Barsak hastalıkları
Uzm. Dr. Levent Sepit
Uzm. Dr. Levent Sepit
İzmir - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube