Magnezyum eksikligi kronik hastalıklarınızın nedeni olabilir !

Magnezyum eksikligi kronik hastalıklarınızın nedeni olabilir !

Magnezyumdan zengin gıdalar hücresel sağlık ve vücudumuzda 300’den fazla biyokimyasal işlev için gereklidir. Yapılan çalışmalar da insanların % 80 de magnezyum eksikliği olabileceği düşünülmektedir. Bu insanların tanı konulamadığı için magnezyum takviyesi alamamaktadır.

Yayınlanan bir çalışmada vücudumuzda  3751 adet magnezyum bağlanma yerine sahiptir.  Vücudunuz da pek çok farklı fonksiyon için magnezyum gerektirir ve magnezyum fakiri gıdaları tüketiyorsanız, dokularınızda bulunan magnezyum depolarınız hızla azalmaktadır.

Magnezyum gerektiren başlıca işlevlerin bazıları şunlardır: 

Protein sentezi

Sinir fonksiyonu

Kan şekeri kontrolü

Nörotransmitter salınımı

Kan basıncı regülasyonu

Enerji metabolizması

Antioksidan glutatyonun üretimi

magnezyum eksikliği ile ilgili görsel sonucu

Magnezyumdan Zengin Gıdalar Alıyor musunuz? 

Magnezyum eksikliği  , kan testinde görülmediğinden genelde teşhis edilemez! Vücudunuzdaki magnezyumun sadece yüzde 1’i kanınızda bulunur ve çoğunluğu kemiklerimizde depolanır. 

Bir magnezyum eksikliğine bağlı olan sorunlardan bazıları:

Hormon dengesizliği ve PMS (premenstruel sendrom)

Fibromiyalji

Kalp krizi

Tip 2 diyabet

osteoporoz

Kabızlık

Gerilim veya migren baş ağrısı

Kaygı ve depresyon

Kronik yorgunluk

Magnezyumdan zengin  gıdalar alımını arttırmak sağlığımız için gereklidir.

Magnezyum alımınızı nasıl artırabilirsiniz

Magnezyumunuzun düşük olabileceğini düşünüyorsanız, bu sorunu çözmenin en iyi yolu, magnezyum bakımından zengin gıdaları tüketmeye başlamaktır.

Yerel pazardan veya organik olarak yetiştirilen gıdalar daha yüksek magnezyum düzeylerine sahip olabilir. Endüstriyel üretim yapan  çiftliklerin toprağı, magnezyum açısından fakirleşmektedir. Kullanılan zirai ilaçlar, kimyasal gübreler ya da arazinin yeterli sürede dinlenmesine izin verilmemesi bu duruma neden olur.

Tipik olarak, magnezyumu en yüksek bulacağınız gıdalar, klorofilden yoğun yeşil yapraklı  sebzelerdir. Klorofil bir bitkinin “yaşam kanıtı” olarak bilinir ve güneşin ışığını emme ve enerjiye dönüştürme yeteneğine sahiptir.

İnsan kanıyla klorofil arasındaki en büyük fark, insan kanının hücrenin merkezinde demir olması, ancak bitkilerde hücrenin merkezinde magnezyum olmasıdır .

En İyi 10 Magnezyum Zengin Gıdalar

Yeşil yapraklı sebzeler, magnezyum ve klorofil bakımından zengin gıdalardır. İşte, magnezyumu yoğun olarak içeren 10 gıda.

(Erkekler RDA 400 miligram ve Kadın RDA 310 miligram günde)

Ispanak 

Kakao

Kabak çekirdeği – 

Yoğurt veya Kefir – 

Badem –

Kuru Fasulye – 

Avokado – 

İncir – 

Bitter Çikolata – 

Muz – 

Magnezyum açısından yüksek olan diğer yiyecekler şunlardır: somon, kişniş, kaju , keçi peyniri ve enginar.

Magnezyum Eksikliğinin En Yaygın Nedenleri

Magnezyum eksikliğinin en yaygın nedenleri :

Sebze tüketmemek

Aşırı alkol tüketimi

Şekerden yüksek bir diyet

Antibiyotik ve diüretik gibi reçeteli ilaçlar almak

Sızdıran bağırsaklardan kaynaklanan magnezyumun emilememesi

Magnezyum Kalsiyumdan Daha Önemlidir

Son 50 yılda özellikle  kalsiyum desteğinin öneminden daha çok bahsedildi. Ancak, son yapılan çalışmalarda , magnezyum ile takviye edilmesinin daha önemli olduğu gösterildi.

‘Geleneksel diyet’ veya ‘taş devri diyeti’ içeren beslenme tarzı ile magnezyum kalsiyum oranını oldukça  birbirine yakın 1: 1 veya 2: 1 oranındadır. Ancak bugün insanların çoğu karbonhidrattan zengin bir diyet tüketiyor ve şu anda kalsiyum /magnezyum düzeyi  3.5: 1 oranına geliyor.

Ayrıca, şunu unutmayın; vücudunuz kalsiyumu kullanmanız için magnezyumunuzu bir kofaktör olarak kullanmanız gerekir. Dolayısıyla, magnezyum içermeyen kalsiyum takviyeleri alan milyonlarca insan var ve bu durum alınan kalsiyumun efektif olarak vücutta kullanılamadığını gösteriyor.

Magnezyum Faydaları Çalışmaları ve Araştırması

Ayrıca 10.000’in üzerinde klinik çalışmayla magnezyumun sağlığa olan faydaları gösterilmiştir. İşte magnezyumun etkili olduğu kanıtlanmış beş temel alan.

Kardiyovasküler Hastalık  – 241.378 katılımcı üzerinde yapılan American Journal of Clinical Nutrition’dayayınlanan bir araştırmada, magnezyum seviyesi yüksek bir diyetin inme riskini yüzde 8 oranında azalttığı tespit edildi. Başka bir araştırma, diyet yoluyla artan magnezyumun kalp krizi riskini yüzde 38 azalttığını tespit etti.

Fibromiyalji –  Magnezyum Araştırması’nda yayınlanan bir çalışmada, magnezyumun fibromiyaljinin sonuçlarını nasıl etkilediği incelendi . Araştırma sonucuna göre, artan magnezyum tüketiminin ağrı ve hassaslığı azalttığını ve ayrıca bağışıklık belirteçlerini geliştirdiğini gösterdi.

Tip 2 Diyabet –  Magnezyum gıdalarındaki yüksek diyetler, tip 2 diabet riskini önemli ölçüde düşürebilir, çünkü magnezyum glikoz metabolizmasında önemli rol oynar. Bir meta analizde, magnezyumun günde 100 miligram artmasının diyabet riskini yüzde 15 azalttığı tespit edildi.

Osteoporoz  – Magnezyum, kemik oluşumunda kalsiyum kadar gerekli bir mineraldir. Aslında, insan vücudundaki magnezyumun yarısından fazlası kemiklerde depolanmaktadır. Biyoloji İz ElementAraştırma’da yayınlanan bir çalışma magnezyum takviyesi osteoporoz gelişimini yavaşlattığını ortaya koydu.

Migren Baş ağrısı –  Magnezyum gıda eksikliği, nörotransmitter dengesinde düzensizliğe yol açmasından dolayı migren ağrısı ile ilişkilendirilmiştir. Günde iki kez 300 miligram magnezyum alarak migren baş ağrısı sıklığını azaltılabilir.

En İyi Magnezyum Takviyeler

Magnezyum eksikliği  olabileceğini düşünüyorsanız fonksiyonel tıp yaklaşımını benimsemiş bir doktordan yardım isteyebilirsiniz.

Takviye için, magnezyum şelat, magnezyum sitrat, magnezyum glisinat veya magnezyum treonat alınabilir.

Ayrıca, magnezyum yağı kullanmak, doğal olarak magnezyum düzeylerini arttırmak için mükemmel bir seçenektir. Cildi magnezyum yağını lokal olarak kullanmak daha hızlı emilime yol açabilir. Yatmadan önce magnezyum yağı ayaklarınızın üzerine ovabilirsiniz. Uykusuzluk, seğirme veya huzursuz bacak sendromunu iyileştirmek için mükemmel bir yöntemdir.

Sık reçete edilen Magnezyum oksit i  ise tavsiye etmiyorum, Çünkü bağırsak duvarlarına zarar verebilir ve aynı zamanda az emilen magnezyum hidroksite dönüşebilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Levent Sepit

1978 İzmir doğumlu olan Dr Levent Sepit 2000 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Göğüs Hastalıkları Uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra  özellikle kronik komplex hastalıkların bütüncül tedavileri üzerine yoğunlaşmıştır.  Bu nedenle Dr Levent Sepit, klasik tıp eğitiminin yanı sıra tamamlayıcı tıp kapsamında Sağlık Bakanlığı Onaylı Ozon Terapi Uzmanlığını ve Proloterapi sertifikasını almıştır.  Misyonumuz, kronik hastalıklarına karşı halkımızı bilinçlendirmek, Bütüncül Tıp yaklaşımıyla tanı koymak, hastalıkların kökenindeki asıl sebepleri bulup bunları ortadan kaldırmak ve yan etkisi olmayan tedaviler ile hastaların kalıcı şifaya ulaşmasını sağlamaktır. Bütüncül tıp yaklaşımında öncelikli amacımız sağlığın korunmasıdır. Bu yaklaşım ile, vücudun uyumlu çalışmasını bozan tüm nedenleri değerlendiriyor ve ...

Etiketler
Magnezyum
Uzm. Dr. Levent Sepit
Uzm. Dr. Levent Sepit
İzmir - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube