Polikistik over sendromu (pcos) nedir? pcos'lu bir birey nasıl beslenmeli?

Polikistik over sendromu (pcos) nedir? pcos'lu bir birey nasıl beslenmeli?

Polikistik Over Sendromu (PCOS) üreme çağındaki kadınların yaklaşık %5-10 luk kısmını etkileyen endokrin bir bozukluktur. Östrojen ve progesteron hormonlarının dengesiz dağılımıyla birlikte erkek üreme hormonu olan testosteronun fazlalığından kaynaklandığı söylenebilir. Temel sebep genetik yatkınlık olabileceği gibi; egzersiz yapmama, kötü beslenme, hızlı kilo alımı gibi nedenler  tetikleyici özellik göstermektedir. Adet düzensizliği, amenore (adet görmeme), hirşutizm (erkek tipi kıllanma), ciltte yağlanma ve sivilcelenme, ultrason görüntüsüne bakıldığında yumurtalıkta inci tanesi şeklinde polikistler görülmektedir. Kişiye PCOS tanısı konulabilmesi için bu klinik bulgulardan en az iki tanesi görülmelidir.

PCOS uzun dönemde; insülin direnci, obezite, Tip 2 diyabet, hipertansiyon,  kardiyovasküler hastalıklar, kısırlık, rahim duvarında kalınlaşma, rahim kanseri gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Tedavisinde; diyet, yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, medikal tedavi ve  ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

PCOS’LU BİR BİREY NASIL BESLENMELİ?

Kilo fazlalığı ve PCOS arasında orantılı bir bağ bulunmaktadır.  PCOS’lu kadınların %50’den fazlası hafif şişman veya şişman olduğundan tedavinin ilk basamağı vücut ağırlığı kaybına yönelik olmalıdır. Beslenme tedavisinde, kandaki şeker düzeyindeki dalgalanmalardan kaçınmak için öğün sayısı arttırmakta yarar vardır. Basit karbonhidratların tüketiminden kaçınarak, glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir (kurubaklagiller, süt, yulaf, sebzeler vb). Ayrıca günlük alınan enerjinin %55-60’ı karbonhidrat, %15-20’si protein, %30’dan azı yağ ve bunun %10’dan azı doymuş yağlardan (peynir, yumurta, et ürünleri, sakatatlar, süt, tereyağı) sağlanmalıdır. Omega 3 yağ asidi, insülin direncini ve androjen salınımını azalttığı için hastalık seyrini olumlu yönde etkiler, bu sebeple diyete eklenmesi gerekir. Balık, ceviz, ıspanak, keten tohumu, karalahana, yeşil yapraklı sebzeler Omega 3 kaynaklarıdır.  

Bu hastalığa sahip kişiler, adet düzensizliği veya amenore (uzun süre adet olamama) durumu yaşadıkları için, vücut ekstra bir stres altındadır. Bu stres, fazla yemek yeme, rafine şeker tüketiminde artma gibi problemlere yol açabilir. Ancak unutulmamalıdır ki  %5-10 oranında ağırlık kaybı yaşandığında bu sorunlar ortadan kalkacaktır.

Bu makale 22 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Rümeysa Gök

Diyetisyen Ayşe Rümeysa Gök,1996 Adana doğumludur. Birçok kurumda staj yapıp yeterli donanıma sahip olan Diyetisyen Gök, 2014 yılında Yusuf Baysal Anadolu lisesinden mezun olmuş daha sonra Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlamıştır. Anlayarak Hızlı Okuma Mesleki İngilizce Anadoluda Beslenme ve Yemek Kültürü 3.Uluslararası Helal ve Sağlıklı Beslenme Gıda Kogresi Profesyonel Mutfakta Ceviz Kullanımı Cerrahi Olgularda Tıbbi Beslenme Tedavisi Beslenme ve Moleküler Mekanizması Moleküler Beslenme Diyetisyenliği Fitoterapi gibi birçok kongre ve seminere katılmış ve sertifika sahibi olmuştur.  Özel İbni Sina Hastanesinde yönetici diyetisyen pozisyonunda çalışmıştır. Şuan mesleki çalışmalarını Halkalı Atakent Diyetisyen Rumeysa Gök Beslenme ve Diyet Kliniğinde devam etmektedir ...

Etiketler
Polikistik over sendromu (pcos)
Dyt. Rümeysa Gök
Dyt. Rümeysa Gök
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube