Polikistik over miyim? bende polikistik over sendromu mu var?

Polikistik over miyim? bende polikistik over sendromu mu var?

Jinekolojik muayene olmak için başvurdunuz, herhangi bir şikayetiniz de yok ve hekiminiz ultrason görüntüsünde polikistik overler olduğunu söyledi, ne
yapmalıyız ?

Veya şikayetlerimiz var, adet gecikmeleri, uzun süre adet görememe, ilaçsız adet görememe, kolay kilo alımı ama verememe, sivilceler, vücutta kıllanma artışları yine ultrason görüntünüzde polikistik overler var. İlk örnekte sadece yumurtalık görüntüsü polikistik olan bir hanımefendi, diğerinde ise bir polikistik over hastalığı veya sendromunu sizlerin ağzından tarif etmeye çalıştım. Ara formları olmakla beraber, daha ağır formları da olabilir polikistik over olarak bildiğimiz hastalığın. İnsülin direnci, diabet, obezite gibi sonuçlar da eklenince yukardaki şikayetlere artık polikistik over sendromuna geçiyor yaptığımız tarifler.

Ayrı ayrı sınıflandırılırsa 8-9 alt tip sayabiliriz, benim size yukarda 3 net tipini tarif ettiğim polikistik overin. Peki bu durumda polikistik over nedir ? Polikistik over sadece ultrasondaki görüntünün adıdır. Bal peteği tarzında bir yumurtalık, yumurta sayısı tek yumurtalıkta bile 12 den fazla küçük küçük, hepsi 10 mm (1 cm) ‘in altında yumurtacıklar dizilmiştir.

Eğer herhangi bir adet düzensizliği, diğer şikayetler yok ve sadece ultrason görüntüsü böyle ise burada sadece polikistik over görüntünüz var demek gerekir. Bir çok kadın sadece bu görüntü söylenip açıklama yapılmadığı zaman kendini ağır polikistik overli veya polikistik over hastası veya sendromu gibi sınıflayıp hemen gebe kalamayacak mıyım kısmına gelmektedir ne yazık ki. Çünkü her yerde polikistik over veya polikistik over hastası, polikistik over sendromu olan gebe kalamaz, infertildir veya kısırdır gibi yazılarla, cümlelerle karşılaşır.

Sadece ultrason görüntüsü polikistik olan zayıf bir hanımefendiye sadece kilo almamasını, karbonhidrat,şeker ve yağlardan uzak durmasını tavsiye etmek yeterli iken kilolu hanımlarda kilo vermek için de gereken diet, spor ve hareketli yaşam tarzına geçiş tavsiye edilmelidir.

Peki ya şikayeti olanlar, bu polikistik overin kesin bir tedavisi yok mu ? Bu kistler geçmez mi ? Cevap yok ve geçmez ‘dir.

Peki biz her yeri gezdik çare bulamadılar, siz bize ne yapabilirsiniz?

Polikistik overde tedavi şikayetlere, yaşa göre, gebelik istenip istenmediğine göre değişir. Polikistik over görüntüsünü veya polikistik over hastalığını/sendromunu ilaçla tedavi etmek ortadan kaldırmak, yok etmek mümkün değil. Ancak neler yapabiliriz ?

Eğer gebelik isteği olmayan üreme çağında bir hastamız veya genç bir kızımız sadece adet düzensizliğinden şikayetçi ise, bildiğiniz gibi polikistik overe
uygun, hormonal dengeyi sağlayacak adet düzenleyiciler kullanıyoruz. Tabi ki fazla kilomuz var ise önce hedefimiz bunu düzeltmek oluyor. Kilo veren ve vücut kitle indeksine uygun hale gelen birçok polikistik overli kadın ilaca ihtiyaç duymadan adetlerini düzene sokabilir.

Adet düzensizliği ile beraber, sivilce ve vücutta kıllanma artışı var ise muhakkak siproteron asetat içeren antiandrojen ilaçlar, yani polikistik overde artmış testosteron aktivitesini ve düzeylerini düşürecek tedaviler uygulanmalıdır. Polikistik over hastalığı veya sendromunda insülin direnci, diabet yani şeker hastalığı da eşlik edebilir. Bu durumda tedaviye antidiabetikler de eklenir. Bunlar ihtiyaca göre tabletler veya insülin de olabilir. Tabi ki kilo vermek ve diet yine ilk basamakta bunu unutmayalım. Polikisitik over ve gebelik diye sorsak hocam derseniz eğer …

Şimdi en başta söylediğim gibi tesadüfen polikistik overlerin var denen hanımlar bile internete bakıp bişeyler okuyunca direk benim çocuğum olmayacak diyor ne yazık ki yeterince bilgilendirilmedikleri için.

Ben polikistik over ve gebelik konusunda hanımları 3 gruba ayırıyorum.

1) Kendiliğinden gebe kalanlar ( çoğu polikistik over görüntüsüne sahip olduğunu dahi bilmeden gebe kalabilir. )

2) Yumurta takibi veya aşılama gibi basit yöntemlerle gebe kalanlar

3) Tüp bebek tedavisi ile gebe kalanlar

Yeni evli çiftlerde, adetleri düzenli olanlarda gebelik için beklemelerini öneriyorum genellikle. Eğer bilinen veya gebeliği etkileyecek ek bir sorun yoksa tabi ki en azından 1 yıl bekleyin derim.

Genç çiftler ve birkaç yıllık evliler , ek bir sorun yok, adetler düzenli veya hafif düzensiz, bu grupta da gebe kalamama süresine göre yumurta takibi
veya aşılama tedavisini öneririm. Peki polikisitik overde ne zaman tüp bebek tedavisi önerirsiniz derseniz eğer …

Polikistik overe eşlik eden orta veya ağır erkek faktör var ise, yani sperm parametreleri kötüyse, anne adayımızın yaşı 35 ve üzerinde ise, her iki tüp
tıkalı ise, daha önce yumurta takibi ve aşılama tedavileri ile gebelik el edilemedi ise, 5 yıl ve üzerinde korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmuyor ise bu grupta başka yöntemler deneyerek zaman kaybetmeye gerek görmüyorum. Bu gruptaki çiftlerimizin tüp bebek tedavisi yaptırmaları gerekir.

Bu makale 11 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Filip Taşhan

 Op.Dr Filip TAŞHAN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 2007 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2008 yılında askerlik görevini, 2009-2010 yılları arası mecburi hizmet'ini tamamlamıştır. 2010-2013 yılları arası Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesinde,1 Nisan 2011–1 Eylül 2014 yılları arası Özel Doğan Hastanesinde, 2014-2015 yılları arası İstanbul Cerrahi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörlüğü, OTA Jinemed Hastanesi'nde,Acıbadem Taksim Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.  Op.Dr Filip TAŞHAN, 2003 yılından itibaren, ...

Etiketler
Polikistik over ağrıları
Op. Dr. Filip Taşhan
Op. Dr. Filip Taşhan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube