Doktorsitesi.com

Düşükle sonlanan gebelikler

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
30 Haziran 2015117 görüntülenme
Randevu Al
Düşükle sonlanan gebelikler

Gebeliğinizin düşükle sonlanması oldukça üzücü bir durumdur. Bu üzüntü ile başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı tavsiyelerimiz olacaktır. Ne zaman ya da hangi durumda olursa olsun, gebeliğinizin sona ermesi hoş bir durum değildir. Doğmamış bebeğinizle ilgili kurduğunuz hayaller ve umutlarınız tamamen yıkılırlar. Eskisi gibi olamayacağınızı düşünürsünüz,  gerçekten de öyle olabilir. Bebeğinizi kaybetmeniz sizi derinden etkileyebilir. Fakat zaman, her şeyin olduğu gibi, bunun da ilacıdır. Duygularınız üzüntü ve kızgınlık arasında gidip gelebilir. Kendinize biraz zaman tanıyın. Tabii ki üzüleceksiniz ve olanları kabullenmeye başlayacaksınız. Bu belki haftalar, aylar hatta daha uzun süre alacaktır. Üzüntünüz aşama aşama kaybolacaktır. Bu aşamaları belki hızlı, belki de yavaş atlatacaksınızdır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

İnkâr. İlk başta olanları anlamak size biraz imkânsız gibi görünebilir. Hatta buna inanmayabilirsiniz de.

Kızgınlık. Kendinize, eşinize yâda buna neden olan her şeye kızabilirsiniz.

Suçluluk hissi. Daha çok dikkat ederek bunu önleyebileceğinizi düşünebilirsiniz. 

Depresyon. Acınız ve üzüntünüz sizi depresyona sokabilir. Bu duygular zamanla uzaklaşacaktır. Ancak depresyon belirtileri uzarsa profesyonel bir yardım almanız gerekebilir.

Kabullenme. Üzüntünüzdeki her basamak sizi kabullenmeye daha da yaklaştırır. Bebeğinizi asla unutmayacaksınız fakat bu kabullenme ile acınız biraz azalacaktır. Kabullenmeye giden yoldaki bu basamaklardan birinde takılıp kalabilirsiniz. Kızgınlık yâda suçluluk hisleri, sizin ilerlemenizi engelleyebilir. Bebeğinize gelen hediyeler ya da yeni doğmuş bir bebek görmeniz gibi olaylar durumunuzu zorlaştırabilir. Ancak kendinizi hazır hissedene kadar bu tür şeylerden uzak durmaya dikkat edin. 

İyileşmeye Doğru

İyileşmenizi kolaylaştırmak adına size bazı tavsiyelerimiz olacak. Yardımcı olacağını düşündüğünüz şeyleri lütfen yapmaya çalışın. Kendi kararınızı kendiniz verin. Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz bebeğinizi hatırlatacak gebelik kıyafetlerinizi ya da bebek eşyalarını ortadan kaldırmayı önerebilirler. Ancak buna sizin karar vermeniz gereklidir. Eğer bunların kaldırılmasına kendinizi hazır hissetmiyorsanız, biraz daha zaman verin.

Bebeğinizin hatırasını yaşatın. Bebeğinize isim koyabilirsiniz. Küçük bir ziynet takabilir, bir ağaç dikebilir yâda bebeğinizin anısına bir hatıra yapabilirsiniz. Eğer gebeliğinizin sonuna doğru bebeğinizi kaybettiyseniz ultrasound resimlerini saklayabilirsiniz. 

Ağırdan almaya çalışın. Giderek günleriniz daha iyi olacaktır. Eğer gelecekle ilgili düşünmek sizi boğuyorsa, o güne odaklanmaya çalışın.

Kendinize dikkat edin. Dinlenmenize ve sağlıklı beslenmeye gayret edin. Egzersiz ve fiziksel aktivite için belli bir zaman ayırın.

Önemli kararlarınızı erteleyin. Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan iyi olmadığınız için ev alma, iş değiştirme gibi önemli kararlarınızı mümkünse bekletin.Eşinizle konuşun. Erkek ve kadınlar üzüntülerini farklı yaşarlar. Eşinizin üzüntüsünün, sizinle aynı şekilde olmasını beklemeyin. Birbirinize açık olun ve duygularınızı samimi olarak paylaşın.

Günlük tutun. Duygu ve düşüncelerinizi yazmak, acınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. Yardım istemekten çekinmeyin. Arkadaşlarınız ve sevdikleriniz size nasıl yardımcı olacaklarını ya da ne söyleyeceklerini bilemeyebilirler. Onların desteğine ihtiyacınız olduğunda söyleyin. Bebeğinizle ilgili konuşmak isterseniz ya da bebeğinizin hatırasını yaşatmak istiyorsanız onlara anlatın. Destek gruplarına katılın. Daha önce gebelikleri sonlanan kadınlarla görüşmek sizi rahatlatacaktır. Hatta bunu internet ortamında bile bulabilirsiniz.

Gelecekle ilgili umutlar

Gebeliği sonlanan kadınların çoğu diğer gebeliğini sorunsuz olarak tamamlar ve bebek sahibi olurlar. Acınız hafiflediğinde eşinizle yeni bir gebelikle ilgili konuşabilir ve tekrar deneyebilirsiniz. Yeni bir gebelik üzüntünüzü unutturabilir ve gelecekle ilgili umutlarınızı açığa çıkarır.

Yazar Hakkında

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır