Emzirme!!

Emzirme!!

Emzirme tekniği nasıldır?

Anne gevşek ve rahat olmalı, oturmalı veya mümkünse sırtını bir yere yaslamalı, ayaklarının altına ve bebekle diz arasına bir destek koymalıdır. Bebeğin vücudu anneye yakın ve paralel, vücudu memeye dönük ve başı ile aynı düzlemde olmalıdır. Memenin kahverengi kısmının çoğu bebeğin ağzına yerleştirilir. Anne meme başını işaret ve orta parmak arasına alarak bebeğin burnunu kapatmadan bebeğin ağzına uygun hale getirir. Bebek anne kucağında yarı oturur ve başı annenin destek olduğu koluna parelel olmalıdır.

Meme bakımı nasıl yapılır?

Bebek emzirilmeden önce meme başı ve ucu karbonatlı su ile temizlenmelidir. Karbonat bebek ağzında sıklıkla görülen pamukçuk hastalığı dediğimiz matar hastalığını önler. Bebek emzirildikten sonra karbonatlı su ile meme başı ve ucu yine silinmelidir. Sonra içinde lanolin bulunan bir kremle meme cildinin bebeğin tükürüğünden kaynaklı tahriş olması engellenir. Her emzirmede bu bakım tekrarlanmalıdır.

Meme neden tahriş olur?

Bebeği emzirme sırasında her iki memede nöbetleşe emzirilmelidir. Örneğin sağ meme 20 dakika emziriliyorsa sol meme 10 dakika emzirilmelidir. Diğer emzirme döneminde sol meme 20 dakika sağ meme 10 dakika emzirilir. Bu memelere bebeğin tahriş edici tükürüğüne ve emme hareketine karşı toparlanma süresi sağlar. Bebeğin memeyi emme hızı ve emiş gücü kontrol edilmelidir. Eğer emiş gücü ve hızı azalır, bebek memeyi ağzında emzik gibi gevelemeye başlarsa emzirmeye hemen son verilmelidir. Çünkü meme ucu ve başı bebeğin bu hareketi ile hemen tahriş olur. Emzirme öncesi ve sonrası kesinlikle meme bakımı yapılmalıdır. Bakım yapılmazsa meme enfeksiyona duyarlı hale gelir.

Emzirmeye ne zaman başlamalıyız?

Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayabiliriz. İlk emzirme sırasında bebek meme başı ve ucunu ağzında tutmakta zorlanabilir fakat annenin ısrarı ve yardımıyla kısa süre içinde alışır. İlk gelen süt kolostrum dediğimiz berrak renkte bir sıvıdır ve bebeğin mikroplara karşı korunmasını sağlayan maddeler içerir. Bebeğe kesinlikle su veya şekerli su verilmemelidir. Özellikle sezeryan sonrası süt gelmesi gecikebilir bu durumda eğer bebek çok aç kalmışsa uygun bir mama kaşıkla verilmeli kesinlikle biberon kullanılmamalıdır.

Annenin süt miktarını etkileyen faktörler nelerdir?

Normal düzenli emziren bir anne günde 400-1000cc süt üretmektedir. Başta beslenme ve birçok etken süt miktar ve kalitesini etkileyebilir.

Stres

Yorgunluk

Annenin hastalanması

Seyrek, düzensiz, memeleri tam boşaltmadan emzirme

Doğum kontrol hapları ve hormonlu ilaçlar süt miktar ve kalitesini bozar

Doğum sonrası depresyon

Aşırı olmayan spor ve egzersiz süt miktarını etkilemez.

Süt ateşi nedir?

Memelerde aşırı süt birikmesi memede iltihap olmasada annede ateş yükselmesine neden olabilir. Genellikle düzenli ve sık emzirmeyen annelerde görülür. Memeler sert, sıcak ve ağrılı bir hal alır.Hafif dokunmakla ağrı oluşur. Memeler bebek emzirilerek veya pompa yardımı ile boşaltılır ve basit bir ağrı kesici ilaç alınırsa şikayetler genellikle geçer. Eğer memedeki ısı artışı geçmemişse soğuk kompres uygulanabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardından 2012 yılına değin Man ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Emzirme tekniği nasıldır?
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube