Panik atak için 5-4-3-2-1 tekniği nedir ?

Panik atak için 5-4-3-2-1 tekniği nedir ?

Panik atak genel tanımı itibariyle düzenli bir şekilde ve aniden gelen panik veya korku hissinin etkisi altında kalınmasıyla oluşan bir anksiyete bozukluğudur. Gündelik hayatımızda hepimiz korku ve panik duygusunu yaşarız, bu beklenmedik olaylar karşısında verdiğimiz tepkilerdir ve insan olmanın getirdiği, bizi hayatta tutan duygulanmalardır. Bunun aksine panik atak yaşayan insanlar bu panik ve korku hislerini düzenli olarak ve bir sebebe bağlı olmadan da yaşayabilirler.

Panik atağın en belirgin özellikleri arasında olan kontrol kaybı hissine karşılık 5-4-3-2-1 tekniği, bu kontrol dışında gerçekleşen atağın dinginleştirilip, beyni kuşatan düşüncelerin sakinleştirilmesinde kullanılan çok başarılı ve basit bir tekniktir. Bu teknikle yapılan egzersiz “Grounding” olarak bilinir ve amacı beş duyumuzla çevre arasındaki farkındalığı kazanmak ve bireyi yaşadığı ana geri döndürmeye çalışmaktır.

Eğer bir panik atak yaşıyorsanız; derin derin nefes almaya başlayın ve her nefes alışınızda içinizden beşe kadar sayın. Burada önemli olan şey nefes verirken daha yavaş olunmasıdır, nefes verme süresi alma süresinden iki kat daha fazla olmalıdır. Bu nefes egzersizlerini tekrarladıktan sonra çevrenize odaklanın ve;

çevrenizde her ne görüyorsanız beş şey belirleyin ve bunları zihninizde tekrarlayın.

dokunup hissedebileceğiniz dört şey belirleyin ve bunları zihninizde tekrarlayın.

Çevrenizde duyabileceğiniz üç şey belirleyin ve bu sesleri zihninizde tekrarlayın. Burada önemli olan şey bu seslerin iç sesiniz olmamasıdır.

Çevrenizde kokusunu alabileceğiniz iki şey belirleyin, eğer kokusunu alabileceğiniz bir şey olmadığını düşünüyorsanız  yerinizi değiştirin, daha sonra bu kokuları zihninizde canlandırın ve tekrarlayın.

Son olarak ise çevrenizde tadını alabileceğiniz bir şey belirleyin, eğer yoksa en son tadını aldığınız şeye konsantre olun ve bunu zihninizde tekrarlayın.

Yapılması ve uygulanması çok basit olan bu başarılı tekniği tekrar tekrar yapabilirsiniz. Bu teknik beş duyunuzu canlandıracak ve sizi bulunduğunuz gerçek ana geri getirip zihninizde bulunan istenmeyen düşüncelerinizi azaltacak ve atağınızı dizginleyecektir.

Bu makale 5 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul edilmiştir. Yüksek lisans eğitimi sırasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yatılı psikiyatri servisinde ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde stajlarını tamamlamıştır. İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi bünyesinde ergen ve yetişkin danışanlarla çalışmıştır. Şu an kurucusu olduğu Uma Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde danışanlarını görmekte ve online psikolojik danışmanlık hizmeti de vermektedir. Seanslarını İngilizce veya Türkçe gerçekleştirmektedir. Ağırlıklı olarak Şema Terapi ve EMDR yaklaşımını benimseyen Varol, çalışmalarında problemin yapısına göre Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Kişilera ...

Etiketler
Panik atak tedavisi
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube