Duygusal şiddet nedir?

Duygusal şiddet nedir?

Hali hazırda var olan romantik ilişkide yanlış ve bize zarar veren davranışları fark etmemiz, bu davranışların sinallerinin bilincinde olabilmemiz romantik bir ilişki içinde değilsek bile ileride yaşayabileceğimiz olası problemleri engelleyebilmek ve yönlendirebiliyor olmamız açısından çok önemlidir. Romantik ilişki nedir ve sınırları nelerdir? Bir ilişkiyi ilişki olmaktan çıkaran, baskı ve şiddete dönüştüren şeyler nelerdir? Sağlıklı bir romantik ilişki nasıl olmalıdır gibi birçok soru hepimizin üzerine düşünmesi gereken sorulardan sadece birkaçı.

Özellikle halk arasında romantik bir ilişkide olmak asıl tanımının çok dışında bilinmekte. Ülkemizde romantik bi ilişkide olmak flört, nişanlılık, evlilik tanımları çerçevesinde iki kişinin tek vücut olması, birbirini tamamlaması olarak görülüyorken aslında bireylerin kendi benliklerini kaybetmeden birbirlerine saygı duyarak ve sevgi göstererek ortak bir alanda hayat paylaşmalarıdır. Başka bir deyişle ise bireyler tek bir vücut olmaktansa kendi bireysel hayatlarına devam ederken ortak bir kümede buluşabilmeleridir. Bir ilişkiyi sağlıklı yapan üç temel unsur vardır; güven, saygı ve sevgi. Bu üç unsur mutlu bir ilişki için vazgeçilmezdir. Bu temel unsurlar olmadan ilişkiyi ayakta tutan şeyin sevgi olduğu düşünülür fakat bir o kadar önemli diğer etken de güvendir. İlişkilerde birçok problem ise sevgi eksikliğinden çok güven eksikliğinden ortaya çıkar ve üçüncü bir temel unsur olan saygının yokluğuyla birleştiğinde ilişkilerde duygusal şiddet kaçınılmaz olur.

Peki duygusal şiddet nedir?

Her insan öfkelendiği, sabitliğini koruyamadığı zamanlar vardır. Duygusal şiddet dediğimiz şey sadece partnerlerin birbirlerine bağırmaları, kavga edip ayrılmak istemeleri değildir. Duygusal şiddet, romantik ilişkide partnerlerin diğerine karşı bir süreç boyunca devam eden ve karşıdakini kontrol etme çabası çevresinde oluşan her türlü aşağılama, korkutma, aşağılama, küçük düşürme, değersiz hissettirme gibi davranışlardır. Bu gibi davranışların altında yatan bir sebep olarak özgüven eksikliğini gösterebiliriz. Kendine güveni olmayan birey, partnerini kontrol altına almaya çalışır. Partnerine değersiz davranıp aşağılayan birey kendi özgüvensizliğini bu şekilde kapamaya çalışıp kendini yücelttiğini düşünür.  Duygusal şiddet fiziksel şiddette de olduğu gibi azalmaz, ilişki devam ettiği sürece hep bir kısır döngü içinde varlığını arttırarak sürdürür. Öncelikle hiçbir problem yokmuş gibi görülen birey ilk zamanlar partnerinin ve çevresinin güvenini kazanır ve daha sonra partnerine duygusal şiddet uygulamaya başlar. Duygusal şiddete maruz kalan birey insanlara duygusal şiddete maruz kaldığını çoğu zaman söylemezler çünkü başlarda kesin yargılarla desteklenecek kanıtları yoktur ya da üzerine henüz düşünmemişlerdir. İnsanlara mağduriyetlerini söylediklerinde inandırıcı olmayabilirler çünkü partnerinin kendilerine ve çevresindekilere gösterdiği yüzü birbirinden çok farklıdır. Birey bu duygusal şiddeti fark edip kaçmak istediğinde ise partner bir anda değiştiğini söyler ve gerçekleşmeyecek vaatler verir.  Bu vaatler birbirini tekrar eden bitmeyen döngülerden başka bir şey değildir. Duygusal şiddet uygulayan birey partnerini sevdiği insanlardan, ailesinden, arkadaşlarından uzaklaştırır ve bir süre sonra kişi yardım isteyecek kimseyi bulamayabilir bile. Bu durumlar düşünüldüğünde duygusal şiddet sinyallerinin farkında olmak özellikle ülkemizde oldukça önemlidir. Partneriniz giydiğiniz kıyafete, görünüşünüze karışıyor, telefonunuzu karıştırıyor, sizi sürekli takip ediyor ve kiminle nerede olduğunuzu sorguluyorsa bu davranışlar duygusal şiddetin belirtileridir. Romantik ilişkisinde partneri tarafından duygusal şiddet görüp görmediğini anlamaya çalışan birey;

 sürekli eleştiriliyor, manipüle ve kontrol edildiğini hissediyorsa,

İnsanların önünde aşağılanıyorsa,

Sözlü taciz ve etiketlemeye maruz kalıyorsa,

tehdit ediliyorsa,

kendinden şüphe ettiriliyorsa,

Ailesi ve arkadaşlarıyla arasına mesafe koyulup izole edilmeye çalışılıyorsa,

bu davranışlar duygusal şiddet sinyalleridir. Sadece fiziksel şiddet değil, duygusal şiddet de bir şiddet çeşididir. Duygusal şiddet bireye özdeğerini sorgulatır ve bireyin özgüveni zedeleyebilir. Kendinize şiddet uygulanmasına izin vermeyin, her türlü şiddet davranışının farkında olun ve mutlu olacağınız sağlıklı ilişkiler kurun. Her birey değerlidir ve kendisine uygulanan herhangi bir şiddete karşı sessiz kalmamalıdır. Eğer duygusal şiddete maruz kaldığınızı düşünüyorsanız yalnız olmadığınızı bilin, sevdiklerinizden destek alın, bunu yapamıyorsanız bir profesyonelden yardım almaktan çekinmeyin.

Bu makale 5 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul edilmiştir. Yüksek lisans eğitimi sırasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yatılı psikiyatri servisinde ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde stajlarını tamamlamıştır. İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi bünyesinde ergen ve yetişkin danışanlarla çalışmıştır. Şu an kurucusu olduğu Uma Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde danışanlarını görmekte ve online psikolojik danışmanlık hizmeti de vermektedir. Seanslarını İngilizce veya Türkçe gerçekleştirmektedir. Ağırlıklı olarak Şema Terapi ve EMDR yaklaşımını benimseyen Varol, çalışmalarında problemin yapısına göre Bilişsel Davranışçı Terapi, Çözüm Odaklı Terapi ve Kişilera ...

Etiketler
duygusal şiddet nedir?
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube