Pandemi ve teknoloji bağımlılığı

Pandemi ve teknoloji bağımlılığı

Teknolojinin hayatımıza kattıkları yadsınamaz. Pandemi sürecini katlanabilir kılan ve sosyal bağlarımızı, psikolojik dayanıklılığımızı destekleyen en önemli araçlardan oldu. Dost sohbetlerine, eğitime, işlerimize, sanata ve daha bir çok şeye ev sahipliği yaptı. Fakat her şeyin fazlası zarar sözünü yine doğrulayan bir noktaya geldiğimizi görüyorum. Mart ayından itibaren yaptığım gözlemler bilinçli teknoloji kullanımının azaldığı yönünde oldu. Bununla beraber dijital oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı gibi bağımlılıklar tıpkı pandemi gibi hayatımıza hızlı bir giriş yaptı. Bundan en çok müzdarip olanlar ise bunun kontrolünü sağlamakta zorlanan ebeveynler. Evlerin okul, bilgisayarların sınıf olduğu bu dönemde çocukların ekranla teması doğal olarak arttı. Günün en az 4-5 saatini bilgisayar başında geçirir oldular. Ders bittikten sonra tenefüse oyun oynamaya çıkan çocuklar şimdi ders bitince dijital oyunla mola verir oldu. Ve teknoloji bağımlılığının en sevdiği şey gerçekleşti. Daha fazla ekran karşısında mesai, daha fazla ekrana bağımlı kalma ihtiyacı hissetme, kullanım süresini azaltamama ve giderek artan kontrol edilemeyen kullanım süreleri...

Peki ne yapmalı?

Ebeveynlerin çocukları ile açık bir iletişim kurmalarını önemli buluyorum. Teknolojiye dair, dijital oyunlara dair onunla sohbet edin.

Çocuğunuz kadar olmasa da siz de teknoloji ile ilgili bilgi sahibi olun.

Evde teknolojisiz saatler belirleyin. Ve bu saatler içerisinde neler yapacağınızı konuşun.

Günlük kullanım süresini tespit edin ve bunu adım adım azaltması için yol haritası oluşturun. Unutmayın bir anda kullanımı azaltması kolay olmayacaktır.

Oynadığı dijital oyunlara eşlik edin ve bu oyunlarla ilgili sohbet edin. “Sen bu oyunda hangi karakter olmayı istersin?”, “Onun hangi özelliğini seviyorsun?”, “Bu oyunda bir şeyi değiştirecek olsan ne olurdu?” gibi sorularla oynadığı oyunla ilgili farklı ve sorgulayıcı bir bakış geliştirmesini sağlayın.

Teknoloji kullanım sürelerini belirlediğiniz bir ekran barış anlaşması yapın. Anlaşmanın maddelerini birlikte belirleyin. Anlaşmaya uyulmadığında neler olacağına birlikte karar verin.

Bunları yapmanıza rağmen hala teknoloji bağımlılığı devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alın.

Bu makale 27 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Karaman

1991 yılı Samsun-Vezirköprü doğumluyum. İlköğretim ve ortaöğretimimi memleketim olan Merzifon'da tamamladım. Lise öğrenimimi Suşehri Anadolu Öğretmen Lisesi'nde tamamladım ve derece ile mezun oldum. 2009-2013 yılları arasında Pamukkale Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lisans eğitimim devam ederken başladığım Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünden 2014 yılında mezun oldum. 2018 yılında Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programından mezun oldum. Nöropsikiyatri Beyin Hastanesi’nde Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitim stajımı tamamladım. Asistanlığını yaptığım ve danışman hocam olan Selma AKBULUT süpervizörlüğünde birçok danışana MMPI testini uyguladım. 2011 yılında Denizli Empati Özel Eğitim Merkezi’nde kısa bir süre gönüllü stajyer olarak çal ...

Etiketler
Teknoloji bağımlılığı
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Karaman
Uzm. Kl. Psk. Yasemin Karaman
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube