Siber terörizm

Siber terörizm

Kasıtlı bir şekilde savunmasız birey ya da gruplara iletişim ve bilgi teknolojisi yoluyla verilen zarar ve etki olarak tanımlanmaktadır. Öfke ve nefret dolu mesajlar yoluyla tehdit etme, sataşma, küfür etme, alay etme gibi davranışlar zorbalık örnekleri olarak gösterilebilir. Sahte hesaplar kullanılarak kişilerin özel bilgilerini çalıp bunları yaymak veya yaymaya çalışmak gibi davranışlar da çok sık yaşanmaktadır.

Siber zorbalığa sürükleyen sebepler neler olabilir?

Normal hayatlarını güçsüz ve etkisiz bir şekilde sürdüren bireyler internet ortamında kimliklerini gizleyebilirler ve hayatta ihtiyaç duydukları güce internet ortamında ihtiyaç duymazlar. Bu durum kişilerin zorbalığa sürüklenmesinde etkilidir.

Başka bireylere zarar vermenin kolaylığı, maliyetin düşük oluşu, erişimin kolaylığı, kimliği gizleme kolaylığı, saldırganlık, akıl sağlığındaki sorunlar, az gelişmiş sosyal beceriler, düşük benlik saygısı, yüksek seviyeli sosyal kaygı, internet kullanımında yeterli olmayan eğitim, uygun olmayan davranışların model alınması, yetersiz ebeveyn-çocuk etkileşimi de siber zorbalığın oluşmasında etkili sebeplerdir.

Yapılan bir takım araştırmalar sonucunda siber zorbalık yapan bireylerin aileleri ile duygusal bağlarının oldukça zayıf olduğu ve bu zayıflığın siber zorbalık yapmalarını üç kat artırdığı bulgusuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak bu bireylerde başka insanların eşyalarına zarar verme, madde kullanımı gibi suçların yaygın olduğu belirlenmiştir.

Siber zorbalığın çeşitleri nelerdir?

Karşımıza çıkan iki tür siber zorbalık vardır.Bunlar;

E-iletişim zorbalığı: Daha çok psikolojik yönlü etkileri içerir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla bireyleri rahatsız etme, internet yoluyla hakaret etme, kişiden izinsiz fotoğraflarını yayınlama, kişilerle ilgili dedikodu yapma gibi saldırı davranışlarından oluşur.

Elektronik zorbalık: Daha çok teknik yönlü etkileri içerir. Bu zorbalık türü bireylerin kişisel şifrelerinin eleçirilmesi, spam içeren maillerin gönderilmesi ve bulaşıcı olan maillerin gönderilmesi gibi teknik olan olayları içerir.

Siber zorbalık mağduru bireyler kimlerdir ve yaşadıkları duygular nelerdir?

Her yaştan ve kesimden insanın mağdur olduğu bu saldırı türüne daha çok maruz kalan ve etkilenenler çocuk ve ergenlerdir. Erkekler mağdur kaldıkları zaman daha çok öfke, kız çocuklar ve ergenler ise daha çok üzüntü duygularını yaşarlar. Yaşanan öfke ve üzüntü duyguları intikam duygusunun oluşmasına da zemin hazırlar.

Siber Zorbalık konusunda yapılan bir takım araştırmalar zorbalık davranışlarının mağdur olan kişilerde özellikle sosyal, duygusal ve akademik anlamda ciddi zararlara sebep olduğunu göstermektedir. Siber zorbalık davranışları buna maruz kalan kişilerin sosyal iletişimini olumsuz olarak etkilemektedir. Ayrıca çevreye uyumu zorlaştıran sorunlar yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu tür davranışların mağduru olan öğrenciler arkadaşlık kurmada ciddi zorluklar yaşadıklarını, sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurmada sorunlar yaşadıklarını söylemektedirler.

Siber zorbalık mağduru öğrencilerde devamsızlık, okuldan kaçma, okulu bırakma, disiplin cezası alma, derslere yoğunlaşamama ve ders notlarında düşüş gibi davranışlar olabilmektedir.

Siber zorbalığın psikolojik etkileri nelerdir?

Yapılan araştırmalar siber zorbalığa uğrayan mağdurların özellikle yoğun

Öfke,

Üzüntü,

Mutsuzluk,

Kızgınlık gibi duygular yaşadıklarını göstermektedir.

Bunlara ek olarak;

Çaresizlik,

Dışlanma,

Hayal kırıklığı,

Savunmasızlık,

Depresyon,

Anksiyete

Travma bozuklukları ve aile problemleri gibi bazı psikolojik sorunlarla karşılaşabildiklerini görülmektedir. Siber zorbalığın en üzücü sonuçlarından biri de intihardır.

Siber zorbalık ile nasıl baş edilebilir?

Zorbalık yapan kişilerin yaşadıkları aile içi sorunlar, okul veya iş ortamında yaşadıkları sorunlar incelenerek yardım sağlanmalıdır. Çocuk ve ergenleri siber zorbalığa sürükleyen sebeplerin incelenmesi ve bu doğrultuda eğitimler verilmesi faydalı olacaktır. Zorbalığın daha çok ergenlerde ve öğrencilerde ortaya çıktığı sonuçlarına dayanarak öğrencilere,velilere ve öğretmenlere siber iletişim konulu eğitimler ve bilgilendirmeler yapılması bilinçlenmek açısından yararlı olacaktır. Bu bilgilendirmeye ek olarak siber zorbalığın idari ve adli cezaları konusunda da bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Zorbalık mağduru kişilere psikolojik destek sağlanmalı ve sosyal destek ile kendilerini daha iyi hissetmeleri konusunda yardımcı olunmalıdır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Metin Aksu

2014 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü’ nden mezun olan Psikolog Metin Aksu, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans’ ını 2017 yılında Üsküdar Üniversitesi’ nde tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında Türkiye Futbol Federasyonu ve Arzu ÖZDOĞANOĞLU Psikoloji Kliniği’ nde stajlarını tamamlamıştır.Lisans eğitimi sırasında ve lisans eğitiminden sonra İngiltere’ nin Londra, Liverpool, Leicester ve Salisbury şehirlerinde 1 yıl dil eğitimi almıştır. Dil eğitimi sırasında merak ettiği Spor Psikolojisi alanı için bazı futbol kulüplerinde araştırmalarda bulunmuştur.Yüksek Lisans eğitimi sırasında Sancaktepe Via Hospital, Özel Boğaziçi Tıp Merkezi, NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi ve Kasımpaşa Futbol Kulübü’nde stajlarını tamamlamıştır. Sancaktepe Via Hospital’da Psikiyatri Uzmanı Dr. Mehmet İrfan COŞKUN’dan aldığı süpervizyon sürec ...

Etiketler
Psikolojik etkiler
Uzm. Psk. Metin Aksu
Uzm. Psk. Metin Aksu
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube