Özofagus kanseri (yemek borusu kanseri) nedir?

Özofagus kanseri (yemek borusu kanseri) nedir?

Yemek Borusu (Özofagus Kanseri nedir?

Özofagus ya da yaygın bilinen adıyla yemek borusu, ağızdan başlayıp mideye kadar uzanan ve tüp şeklinde bir organdır. Özofagustaki normal hücrelerin anormal hücrelere dönüşüp kontrolsüzce çoğalmasıyla özofagus kanseri ortaya çıkar. Bu hastalık, 60 yaş sonrasında ve erkeklerde daha sık görülür.

Belirtileri nelerdir?

Özofagus kanseri genelde erken evrede herhangi bir belirti vermez. Ancak neden olduğu belirtiler şunlardır:

● Yutma güçlüğü

● Kilo kaybı

Göğüs ağrısı

Halsizlik

Siyah renkli dışkılama

● Ses kısıklığı

Özofagus kanseri dışındaki hastalıklarda da tüm bu belirtiler görülebilir. Ancak bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Özofagus kanserinin tanısı için hangi testler kullanılır?

Endoskopi (üst gastrointestinal sistem) – Özofagus kanseri için en sık yapılan testtir. Bu test sırasında, kameralı ince bir tüp ağızdan onikiparmak bağırsağına kadar ilerletilir. Yemek borusu, mide ve ince bağırsağın içeriden görüntülenmesi sağlanır.

Bilgisayarlı tomografi (BT)- Göğüs ve karın içerisinden kesitler halinde görüntü alınarak tümör varlığı ve yayılımı incelenebilir

Biyopsi – Endoskopi sırasında, yemek borusundaki anormal görünümlü alanlardan doku örnekleri alınır ve mikroskop altında incelenir.

Endoskopik Ultrasonografi (EUS)- Endoskopik cihazına bağlı bir prob vasıtasıyla tümör ve etraf dokulara yayılma derecesi ses dalgaları kullanılarak incelenir.

Pozitron Emisyon Tomografisi (PET)- Uzak organlarda, kemiklerde ve lenf düğümlerinde görülebilecek yayılımları (metastaz) saptama amacıyla kullanılır.

Özofagus kanseri için risk faktörleri nelerdir?

Genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, beslenme alışkanlıkları (aşırı sıcak sıvılar tüketme vb.), kronik reflü hastalığı, şişmanlık, kostik maddelerin içilmesi gibi faktörler kansere yatkınlığı arttırır.

Özofagus kanserinde tedavi yöntemleri nelerdir?

Tedaviyi belirleyen en önemli faktörler kanserin türü (adenokanser ve skuamöz hücreli kanser) ve yayılım durumudur. Özofagus kanseri lenf bezleri, akciğer, karaciğer ve kemiğe yayılabilir.

Cerrahi – En sık kullanılan tedavi yöntemi olup, bu yöntemle kanserin yerleşimine göre özofagusun bir kısmı ya da tamamı açık veya kapalı ameliyatla alınır. Ardından sindirim sisteminin devamlılığı, midenin ya da ince bağırsağın göğüs boşluğundan yukarı çekilerek kalan yemek borusu ile birleştirilmesi ile sağlanır.

Endoskopi – Erken evredeki küçük tümörler endoskopi ile çıkarılabilir.

Kemoterapi – Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçların uygulanmasıdır. Hastalığın evresine göre ameliyat öncesi veya sonrasında da kemoterapi uygulanabilir.

Radyoterapi – Yüksek enerjili ışınlar ile belirli bölgedeki kanser hücrelerinin çoğalmalarının önlenmesi işlemidir. Kanserin tipine ve yayılımına göre radyoterapi uygulaması kemoterapi ile beraber, ameliyat öncesi veya sonrasında yapılabilir.

İmmunoterapi – Kanser gelişimini durdurmak için vücudun bağışıklık sistemi ile birlikte çalışan ilaçların kullanılmasıdır.

Bu makale 8 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun olmuş olan Dr. İlknur Erenler Bayraktar, uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana bilim Dalında  2007 yılında tamamlamıştır.  2006’da Amerika’da ‘ECFMG’ sertifikasını almıştır. 2007-2009 yıllarında  Kocaeli Devlet Hastanesi ve Sivas Şarkışla Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini tamamladıktan sonra Başasistanlık sınavını kazanarak 2010-2011 arasında Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başasistan olarak çalışmıştır. 2010 yılında 3 ay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana bilim Dalı  Endoskopi Ünitesinde endoskopi eğitimi almıştır.  2011-2018 yılları arasında Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana bilim Dalı görev almıştır.  2012 yılında iki ay süreyle A.B.D Cleveland-Ohio’da ‘Cleveland Clinic ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Yemek borusu kanseri belirtileri
Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar
Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube