Doktorsitesi.com

Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisi Nasıl yapılır?

Klinik Psikolog Ayşen Köse
Klinik Psikolog Ayşen Köse
9 Şubat 2021164 görüntülenme
Randevu Al
Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisi Nasıl yapılır?

Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.” Garry Landreth

            Oyun terapisi çocuğun kelimeler yerine oyuncakları kullanarak kendini ifadeetmesidir. Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için oyun terapisi odur. Çocuklar oyun terapisi sayesinde duygularını tanırlar, kendilerini ifade ederler ve sorunlarını çözmeyi öğrenirler. Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar, çocukların günlük hayatta yaşadığı bir çok sorunu oyun aracılığı ile özgürce ifade etmesine ve çözüm yolları bulmasına yardımcı olur.
            Oyun terapisi bu terapi üzerine eğitim almış kişiler tarafından yapılır. Oyun terapisini eğitimi almak için belli şartları taşımak gerekir. Bu şartlardan en önemlisi Psikoloji, Sosyal Hizmet, PDR, Okul Öncesi, Çocuk Gelişimi gibi bölümlerin öğrencisi ya da mezun olmak gerekmektedir.
            Oyun terapisi için en uygun  yaş aralığı 3-11’dir. Oyun seçimi çocuğun ihtiyacına göre terapist tarafından belirlenir. Terapistin çocuğa uygun yöntemi bulması ve uygulaması için aileden alınan bilgiler çok önemlidir. Çocukların yaşadığı, anne-baba ayrılığı, kayıplar, travmalar, öfke, saldırganlık, çekingenlik, kardeş kıskançlığı, özgüven sorunları gibi bir çok konu oyun terapisi sayesinde çözülebilir. Terapiler sayesinde çocuğun bilişsel ve motor gelişimi desteklenirken çocuk duygusal çatışmalarını da çözmeyi öğrenir. Oyun terapisi seansları 30-50 dk arasında sürer. Seansların süresi çocuğun yaşadığı sıkıntının boyutuna, çocuğun yaşına ve gelişimsel dönemine göre değişkenlik gösterir. İlk seanslar genellikle haftada 1 olarak planlanır. Seanslar birkaç oturum ya da birkaç ay sürebilir.

Sevgili ebeveynler unutmayın ki çocuğun dili oyundur. Onun iç dünyasını anlamak için oyunlarına dahil olmak gerekir.

Etiketler

Çocuk psikologlarıOyun oynamakÇocuk psikoloğuOyun ve çocuk gelişimiOyun terapisi nedirOyun terapisi uygulama yöntemiOyun oynamanın çocukların sosyalliğine katkısıOyun terapisi ne yaparOyun terapisi nasıl olur

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Ayşen Köse

Klinik Psikolog Ayşen Köse

2018 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdim.Lisans eğitim boyunca bir çok eğitime katılma ve kendimi geliştirme fırsatım oldu.Benim için çok değerli hocalarım ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer alarak bilimsel çalışmalara katkıda bulundum.2016 yılında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sakarya Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde lisans stajımı tamamladım.Stajım süresince bir çok vakayı gözlemleme fırsatı buldum.Çok değerli hocalarım ile birlikte Psikodrama uygulamalarına katılma şansım oldu.Travma sonrası stres bozukluğu,Depresyon,OKB,Yaygın Anksiyete Bozukluğu,Alzheimer,Mental Retardasyon tanısı alan danışanların seanslarında gözlemci olarak bulundum.Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni teşhisi alan danışanlar ile çeşitli etkinlikler yapma ve gözlemleme ve ev ziyaretlerine katılma fırsatım oldu.Lisans eğitimimden hemen sonra Çocuk alanında eğitimlerimi tamamladım.Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi,Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi,Masal Terapisi,Çocuk Testleri (Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE),Frankfurter Dikkat Testi,D2 Dikkat Testi,Burdon Dikkat Testi,Beier Cümle Tamamlama,Arzu Listesi,Louisa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi,Catell 2-A Zeka Testi,Peabody Resim,Kelime Eşleştirme Testi,Metropolitan Okul Olgunluğu Testi,Sınav Kaygısı Ölçeği,Raven Progressive Matris Testi, Holland Meslek Envanteri
Otizm Tarama Ölçeği (M- CHAT)) uygulama ve raporlama eğitimlerimi başarıyla tamamladım. Ardından İstanbul Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimime başladım.Yüksek Lisans Projemi  “Çocukluk Travmasının Sınırda Kişilik Bozukluğuna Etkisi “üzerine yazdım.Yüksek Lisans eğitimim boyunca süpervizyon alarak Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapisi’ni uygulama fırsatı buldum. Yüksek Lisans eğitimleri süresince Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri polikliniğinde alanında uzman,benim için çok kıymetli hocalarımla Klinik stajımı tamamladım.Stajım süresince MMPI Çok Yönlü Kişilik Envanteri, Testi,SCL 90-R,Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği,PANSS Pozitif ve Negatif Belirtiler Ölçeği,Kent EGY ,Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA),Standardize Mini Mental Test(SMMT),Rorschach,TAT gibi testlerin tümünü uygulayabilecek eğitimleri tamamlayarak deneyimlerimi artırdım,
            Yetişkin alanında Bilişsel Davranışçı Terapi,Şema Terapisi,Çözüm odaklı terapi,Duygu odaklı terapileri uygulamaktayım.Kişilik Bozuklukları,Panik Atak,Agorafobi,Aneroksiya Nevroza,Bulimia Nevroza, Tıkınırcasına yeme bozukluğuObsesif Kompulsif Bozukluk,Fobiler, Adet öncesi disforik bozukluk, Yaygın anksiyete bozukluğu, Somatik belirti bozukluğu Depresyon,Travma Sonrası Stres BozukluğuCinsel İşlev Bozuklukları(Vajinismus,Geç Boşalma,Erken Boşalma,Erektil bozukluk,Kadın cinsel ilgi bozukluğu), Aile İçi İletişim Sorunları,Anne-Baba Eğitimi ve Danışmanlığı,Boşanma Danışmanlığı, Evlilik Terapisi,Çift Terapisi,Öfke kontrolü alanlarında tedavilerimi sürdürmekteyim.
       Çocuklar ve Ergenler için Bilişsel Davranışçı Terapi,Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ve Masal Terapisi eğitimlerini aldım. Öğrenme Bozuklukları,Okuma Bozukluğu,Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite,Dürtü Kontrol Bozukluğu,Davranış Bozuklukları,Okul Korkusu,Tik Bozuklukları,Yeme Bozuklukları,Kaygı Bozuklukları,Kekemelik,Kardeş Kıskançlığı, Seçici mutism, Ayrılık anksiyetesi bozukluğu,Uyku Terörü, Enurezis,Enkoprosis,İnternet Bağımlılığı,Oyun bağımlılığı,Sınav Kaygısı,Okul Başarısızlığı,Öfke ve Ağlama Nöbetleri alanlarında çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.