Oyun terapisi nedir? oyun terapisi nasıl yapılır?

Oyun terapisi nedir? oyun terapisi nasıl yapılır?

Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.” Garry Landreth

            Oyun terapisi çocuğun kelimeler yerine oyuncakları kullanarak kendini ifadeetmesidir. Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için oyun terapisi odur. Çocuklar oyun terapisi sayesinde duygularını tanırlar, kendilerini ifade ederler ve sorunlarını çözmeyi öğrenirler. Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar, çocukların günlük hayatta yaşadığı bir çok sorunu oyun aracılığı ile özgürce ifade etmesine ve çözüm yolları bulmasına yardımcı olur.
            Oyun terapisi bu terapi üzerine eğitim almış kişiler tarafından yapılır. Oyun terapisini eğitimi almak için belli şartları taşımak gerekir. Bu şartlardan en önemlisi Psikoloji, Sosyal Hizmet, PDR, Okul Öncesi, Çocuk Gelişimi gibi bölümlerin öğrencisi ya da mezun olmak gerekmektedir.
            Oyun terapisi için en uygun  yaş aralığı 3-11’dir. Oyun seçimi çocuğun ihtiyacına göre terapist tarafından belirlenir. Terapistin çocuğa uygun yöntemi bulması ve uygulaması için aileden alınan bilgiler çok önemlidir. Çocukların yaşadığı, anne-baba ayrılığı, kayıplar, travmalar, öfke, saldırganlık, çekingenlik, kardeş kıskançlığı, özgüven sorunları gibi bir çok konu oyun terapisi sayesinde çözülebilir. Terapiler sayesinde çocuğun bilişsel ve motor gelişimi desteklenirken çocuk duygusal çatışmalarını da çözmeyi öğrenir. Oyun terapisi seansları 30-50 dk arasında sürer. Seansların süresi çocuğun yaşadığı sıkıntının boyutuna, çocuğun yaşına ve gelişimsel dönemine göre değişkenlik gösterir. İlk seanslar genellikle haftada 1 olarak planlanır. Seanslar birkaç oturum ya da birkaç ay sürebilir.

Sevgili ebeveynler unutmayın ki çocuğun dili oyundur. Onun iç dünyasını anlamak için oyunlarına dahil olmak gerekir.

Bu makale 9 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse

2018 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdim.Lisans eğitim boyunca bir çok eğitime katılma ve kendimi geliştirme fırsatım oldu.Benim için çok değerli hocalarım ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer alarak bilimsel çalışmalara katkıda bulundum.2016 yılında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sakarya Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde lisans stajımı tamamladım.Stajım süresince bir çok vakayı gözlemleme fırsatı buldum.Çok değerli hocalarım ile birlikte Psikodrama uygulamalarına katılma şansım oldu.Travma sonrası stres bozukluğu,Depresyon,OKB,Yaygın Anksiyete Bozukluğu,Alzheimer,Mental Retardasyon tanısı alan danışanların seanslarında gözlemci olarak bulundum.Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni teşhisi alan danışanlar ile çeşitli etkinlikler yapma ve gözlemleme ve ev ziyaretlerine katılma fır ...

Etiketler
Çocuk psikologları
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube