Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Ergenlik dönemindeki çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Ergenlik dönemi çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olarak tarif edilebilir.Ergenlik çağının  başlangıcı cinsiyete göre farklılıklar göstermektedir.Yapılan araştırmalara göre ergenlik başlama yaşı kızlarda  9 ,erkeklerde ise 10’dur.Ergenlik  çağındaki bireyin değişimi yalnızca fiziksel değildir.Kişi çok yönlü bir değişim sürecindedir ve bu değişim ergenin davranışlarını da etkiler.Bu dönemin sorunsuz bir şekilde atlatılabilmesi için anne-babalara önemli sorumluluklar düşmektedir.Bir ergene yapılabilecek en önemli yardım onu anlayabilmektir.Ergeni anlayabilmek için ise onu tanıyabilmek ve içinde bulunduğu dönemin özelliklerini bilmek gerekir.
            Ergenlik dönemindeki birey biyolojik ve ruhsal olarak değişim yaşadığının farkındadır.Aileden ayrılmak ve bireyselleşmek ister.Bu dönemde birey için arkadaşlık aileden daha fazla önem kazanır.Arkadaşlarını tanıma konusunda baskı yapılmamalı ancak gözlem yapılmalıdır.
            Artan hormon aktivitelerinin de sonucunda bireyin duygu durumu hızla değişmektedir.Mutlu görünürken bir anda öfkeli bir ruh haline girebilir. Ergenin ani duygu değişimleri ve  aşırı tepkileri karşısında soğukkanlı durabilmek önemlidir.Ebeveynlerin aşırı tepki vermekten kaçınmaları gerekmektedir.

            Bu dönemdeki birey çocuk gibi davranılmaktan hoşlanmaz,onunla bir yetişkin gibi konuşmanız,aile içinde alınacak bir çok kararda onunda fikirlerini almanız onu daha iyi hissettirecektir.

            Ergenlik çağındaki birey eleştirilere oldukça hassastır.Sürekli yapması gerekenleri söylemek ergenin özgüveninin zedelenmesine neden olur.Sağlıklı bir iletişim kurmak için ergeni dinlemek ve ne demek istediğini anlamaya çalışmak gerekir.

            Her çocuk küçük yaşlardan itibaren ebeveynin rehberliğine ihtiyaç duyar.Bu dönemde ergen bireyi çok baskılamak ya da fazla serbest bırakmak doğru değildir.Aile içinde kurallar açık ve net şekilde belirlenmeli,kuralları belirlerken ergenin de fikri alınmalıdır.Anne ve babaların bu dönemde çocuklarının karşısında tutarlı olmaları önemlidir.

            Özetle ergenlik döneminde çocuğunuzla çatışma yaşamamak için onun bireyselleşmesini güvenli sınırlar içerisinde desteklemek gerekir.

Bu makale 9 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse

2018 yılında Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Psikoloji bölümünü İngilizce olarak bitirdim.Lisans eğitim boyunca bir çok eğitime katılma ve kendimi geliştirme fırsatım oldu.Benim için çok değerli hocalarım ile birlikte çeşitli araştırmalarda yer alarak bilimsel çalışmalara katkıda bulundum.2016 yılında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sakarya Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde lisans stajımı tamamladım.Stajım süresince bir çok vakayı gözlemleme fırsatı buldum.Çok değerli hocalarım ile birlikte Psikodrama uygulamalarına katılma şansım oldu.Travma sonrası stres bozukluğu,Depresyon,OKB,Yaygın Anksiyete Bozukluğu,Alzheimer,Mental Retardasyon tanısı alan danışanların seanslarında gözlemci olarak bulundum.Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde şizofreni teşhisi alan danışanlar ile çeşitli etkinlikler yapma ve gözlemleme ve ev ziyaretlerine katılma fır ...

Etiketler
Ergenlik dönemi
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Uzm. Kl. Psk. Ayşen Köse
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube