Bebekler neden bağlanırlar?

Bebekler neden bağlanırlar?

Bebekler doğuştan insanlara yakın olma gereksinimi duyarlar ve zaman içerisinde kendileriyle karşılıklı ilişkiye giren kişiye bağlanırlar. Araştırmacılar bebeğin bir süre birincil bağlanmasını belirleyen temel faktörün beslenme olduğunu düşünmüşlerdir. Ancak sonraki çalışmalar, bağlanmanın gelişiminin çok daha karmaşık bir süreç olduğunu, acıkma ve beslenmenin öneminin sanıldığı kadar da fazla olmadığını göstermiştir. Anne babalar fiziksel temasla bebeğin keyif almasını sağlama, onu sakinleştirme, onunla oynama ve sosyal ilişkiye ilk adım atmalarına olanak sağlama gibi çok farklı rollerle bebekleri ile ilgilenirler. Bebekler, anneleri tarafından istismar edilse veya ceza verilse bile, yine de annelerine bağlanırlar.

Yeni doğmuş bebekler gereksinimlerini ve isteklerini ifade etmekte yetersiz oldukları için, ebeveynlerin önsezilerini kullanarak bebeklerinin temel gereksinimlerini temin etmeleri önemlidir. Sürekli ve tutarlı bir bakımla, ebeveynler bebeklerine yeni durumlar karşısında ürktükleri ya da kafaları karıştığında geri dönecekleri güvenli ve tanıdık bir ortam hazırlarlar. Bebekler hem kendi ihtiyaçlarını karşılamak için hem de kavrayamadıkları ve kontrollerinin dışında kalan yabancı durumlarda ebeveyn yetkisine güvenmeyi öğrenir.

Bağlanmanın gelişimine katkıda bulunan diğer önemli bir faktör de oyundur. Bebekler anne babalarıyla oyun oynamanın keyfini kısa zamanda öğrenirler. Yine bebekler kendilerine bu keyfi sağlayan yetişkinleri diğer yetişkinlere tercih ederler. Aslında babalar oyun oynamada oldukça iyidirler. Özellikle heyecan ve fiziksel enerjinin yer aldığı oyunlarda babalar yer alır. Yalnız bu, annelerin oyun oynamada daha az yetenekli olduklarını göstermez ya da babaların bebeklerini beslemede veya teselli etmede yetersiz oldukları anlamına gelmez. Yine de sosyal ve kültürel etmenler bebeğin her bir ebeveynle farklı ilişkiler geliştirmesine neden olabilir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz

Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü bitirmiş ve aynı yıl Okan Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimine ve çalışmalarına başlamıştır. Halen ‘’Hafif Kognitif Bozukluğu ve Demansı Olan Hastalarda Kognitif Rehabilitasyon Tedavileri’’ üzerinde çeşitli süpervizyonlarla çalışmasını devam ettirmektedir. Kendisi aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin yürütmekte olduğu Wernicke-Korsakoff Sendromlu hastalar ile nöropsikolojik ve kognitif rehabilitasyon çalışmalarında da aktif rol almaktadır. Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, lisans eğitimi süresinde Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Servisi’nde ve Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde bağımlılık, psikoz ve geriatri servislerinde stajla ...

Etiketler
Bağlanma
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube