Oyun terapisi hakkında bilgiler

Oyun terapisi hakkında bilgiler

Oyun Terapisi, 2-12 yaş arası çocukların sorunlarını gözlemleyebilmek, bunlarla başa çıkabilmek ve iç görü kazanmalarını sağlamalarına yardımcı olabilmek için uygulanan bir terapi yöntemidir. Çocukların, sorunlar ve duygularını ifade etme noktasında en önemli iletişim kaynağı oyunlardır. Çocuklar, yaşları ve gelişim aşamalarına bağlı olarak yetişkinlerin sahip olduğu dil becerilerine sahip değildir ve bu nedenle yetişkinler ile iletişim kurma noktasında sorunlar yaşarlar. Oyunlar çocukların duygularının dışa vurumunu sağlama noktasında bir aracı görevi görür ve aslında oyunlar, çocukların dilidir. Oyun Terapisi, çocuklar için uygulanan sıradan bir oyun oynama zamanı olarak görülse de aslında bundan çok daha fazlasıdır ve içerisinde çocukların dışa vurumlarını ölçmeyi sağlayan farklı teknikler barındırır. Oyun Terapisinde, oyunların iyileştirici gücünden yararlanılır ve oyuncaklar bir nevi çocukların sözcükleri gibi değerlendirilir.

Oyun Terapisi yoluyla, çocukların sosyal veya beceri eksiklikleri giderilmeye çalışılır ve çocukların daha uyumlu davranışlar geliştirmesine yardımcı olmak hedeflenir. Yapılan araştırmalar, Oyun Terapisinin çeşitli sosyal, duygusal, davranışsal ve öğrenme bozukluğu yaşayan çocuklarda oldukça faydalı sonuçlar doğurduğunu göstermektedir. Çocukların Oyun Terapisi yoluyla kazandığı becerilerden bazıları şunlardır; öz saygı, kaygının hafifletilmesi, empati ve başkalarına saygı, daha güçlü sosyal beceriler, daha güçlü aile ilişkileri, duyguları tam olarak deneyimlemeyi ve ifade etmeyi öğrenme, bazı davranışlar için daha fazla sorumluluk almak ve başa çıkma stratejileri ve yaratıcı problem çözme becerileri geliştirmek. Oyun Terapisi, gelişimsel gecikme veya öğrenme güçlüğü,kardeş kıskançlığı, boşanma, ayrılık veya yakın bir aile üyesinin ölümü gibi aile sorunları, doğal afetler veya travmatik olaylar, kaygı, depresyon, yeme ve tuvalet bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu, okulda sorunlu davranışlar, agresif veya kızgın davranış, aile içi şiddet, istismar veya ihmal, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarla karşı karşıya kalan çocuklar için uygulanabilir. Oyun Terapisinden en yüksek yararı sağlayabilmek için bu alanda deneyimli, lisans eğitimini ruh sağlığı alanında almış ve geliştirmiş bir uzmandan destek alınmalıdır.

Bu makale 3 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Sultan Aydın Deniz

Uzman Klinik Psikolog Sultan Aydın  Deniz  lise öğreniminin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi Psikoloji (İngilizce) bölümünü başarı ile tamamlayarak psikolog unvanını almıştır. Yüksek lisansını Yakın Doğu Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Aldığı Eğitimler; EMDR Terapisi 1. Düzey Eğitimi (Uzm.Psk. Emre Konuk) Bilişsel Davranışçı Terapide Değerlendirme ve Yapılandırılmış Görüşme (Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR) Bilişsel Davranışçı Terapi Kuramsal Eğitim (Prof. Dr. Hakan TÜRKÇAPAR) Cinsel Terapi Eğitimi (CİTEB) Evlilik ve Çift Terapistliği Eğitimi (CİTEB) Boşanma Adaptasyonu ve Boşanma Terapisi Eğitimi (CİTEB) Masal Terapisi Uygulayıcı Eğitimi (Samsun Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) İyi Hissetme Sanatı: Mindfullness Temelli Bilişsel Terapiyle Depresyonun Üstesinden Gelmek (Prof. Dr. Mark Williams) 14 Çocuk Değ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Oyuncak
Uzm. Kl. Psk. Sultan Aydın Deniz
Uzm. Kl. Psk. Sultan Aydın Deniz
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube