Hipnoterapi nedir ? nasıl yapılır ?

Hipnoterapi nedir ? nasıl yapılır ?

Hipnoterapi sanıldığı kadar gizemli olmayan bir psikoterapi tekniğidir. Asırlardır ilgi çekici olmuş ve etkisi de kanıtlanmış bir tedavi tamamlayıcıdır.

Davranış değişiklikleri yaratmak için telkinleden yararlanılan hipnoterapi uygulamaları Art Psikoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kişinin duygu, algı ya da düşüncelerinin değişmesini sağlayan bu yöntemler, rahatlama ve gevşeme hissiyle birlikte telkin yapılmasını içerir. Kişinin telkine yatkın olduğu bilinç durumundayken, tedavi edilmesi hipnozla mümkün olmaktadır.

Birçok rahatsızlıkta kullanılan hipnozla kişiye imajinasyon yoluyla sorunla yüzleşme imkanı verilir. Bu şekilde kekemelik, cinsel işlev bozuklukları, obezite, yeme içme bozuklukları, sigara ve alkol bağımlılığı, travma sonrası stres bozukluğu ve benzer birçok durumun tedavi edilmesi için kullanılır.

Hipnoterapi Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir terapi tamamlayıcısı olan hipnoterapi uygulaması, her insanın farklı tepkiler göstermesiyle sonuçlanır. Başarılı bir uygulama için kişinin sakin ve gevşemiş bir halde olması gerekir. Duyarlılık kişiden kişiye farklılık göstereceği için kişi kontrolünü kaybetmeden gevşeme hisseder.

Hipnoterapide, danışanın reddettiği ve onaylamadığı telkinler verilmez. Kişi vicdani değerlerini kaybetmez. Telkin edilen deneyimler imajinasyon yardımıyla uygulanır. Ancak danışan hazır değilse gevşemeyemez ve rahat bir şekilde hareket edemez. Ruhsal sorunların çözülmesi, hipnoterapistle kurulan güven inşası ve kişinin genel özelliklerine göre terapilerin seansları değişmektedir.

Panik bozukluklar, agorafobi, klostrofobi, sosyal fobi, sınav kaygısı, dissosiyatif bozuklukların tedavisinde destekleyici olarak hipnoterapik seanslar kullanılabilir. Hipnoz için hastanın gönüllü ve hazır olması esastır.

Hipnoterapinin Faydaları

Hipnoterapi uygulaması yapacak olanlar tıp doktoru ya da psikolog olan kişilerdir. Profesyonel bir destek, tamamlayıcı bir tedavi olarak tercih edilen hipnoterapi, gönüllülük, hayal gücü ve konsantrasyon üçlemiyle gerçekleşir. Çocuklar hipnoza oldukça yatkındır.

Demansif ve psikotik bozukluğu olan hastalar dışında toplumun %85’i genel olarak hipnoza yatkındır. Hipnoz durumunda bilinç ve bilinçaltı tamamen açık olduğundan bir uyku durumu söz konusu değildir. Sigarayı bırakma, vajinismus, takıntılı düşüncelerden kurtulma ve kapalı alanlardan korkma gibi durumlar hipnoterapiyle rahatlıkla tedavi edilmektedir.

Geçmişteki problemleri, sanki oradaymış gibi çözerek, bilincin engel olduğu rahatlama duygusu sun yeniden oluşması sağlanır. Böylece kişi, sorun yaşadığı ruhsal çıkmazdan daha kolay çıkacaktır. Sınav kaygısı, tikler, uyku sorunları, panik bozukluklar, ağrısız doğum, diş hekimi uygulamaları, performans kaygıları, fobiler, güven eksikliği ve öfke kontrolü gbi durumlarda hipnoterapi çok başarılı sonuçlar vermektedir.

Bu makale 26 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ahmet Yaşar

Psikolog Ahmet Yaşar, Doğu Akdeniz üniversitesi Psikoloji Lisans programından Şeref derecesi ile mezun olduktan kısa bir süre sonra alanında uzman olan akademisyenler ile çalışmalara katılmıştır. Aynı zamanda Istanbul’ da “Hipnoterapi”,”Bilişsel Davranışçı Terapi”, “Cinsel Terapi”, “Sanat Terapi” eğitimini almıştır ve Ankara’da “Aile Danışmanlığı”, “Bağımlılık Terapisi” eğitimini tamamlayarak danışanlarına bu alanlarda hizmet vermektedir. Yaşar, aldığı eğitimlerin yanı sıra seminer dizilerine katılarak eğitimini zenginleştirmeye devam etmektedir. Bu bağlamda , “Şanlıurfa’da aile içi şiddetin nedenleri ” üzerine derleme çalışması bulunmaktadır. Güncel olarak, “Kıbrıs’ta Kumar ve Alkol Bağımlılığı” üzerine yürüttüğü çalışmasına halen devam etmektedir. Psikolog Ahmet Yaşar; “Hipnoterapi ve EMDR teknikleri ile insanların kendil ...

Etiketler
Hipnoterapi nedir
Psk. Ahmet Yaşar
Psk. Ahmet Yaşar
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube