Oldukça yaygın bir sorun: kekemelik!

Oldukça yaygın bir sorun: kekemelik!

Çocuklardaki ani duygusal değişikliklerin konuşmalarında kekemelik oluşturduğu uzun zamandır bilinmektedir. Kekemelik dil ve konuşma gelişimi evresindeki her yüz çocuktan 4’ünü etkileyen, yaygın bir sorundur. Var olan tablo şudur ki, çocuk bir ve iki yaşları arasında normal konuşur. Konuşmasındaki kısa uzatmalar ilk işaretlerdir. Kekemelik genellikle yavaş ilerler. Çocuklarda konuşmadaki akıcılığın normal olan yani gelişim içerisinde görüleni ile kekemelik başlangıcının ayırt edilmesi önemlidir. Bunu konuşmada ki bozulmanın tipi, sıklığı ve doğası açısından değerlendirerek yaparız. Kekemeliğin en fazla geliştiği dönem olan 3-4 yaşlarında, çocuklar nörolojik, motor, bilişsel ve duygusal olarak atak içersine girerler. Pek çok çocuğun bu dönemde konuşmaları bozulabilir. Çünkü, çocuklar yeni kelimeler öğreniyorlar, bunları birleştiriyorlar, anlamaları ve konuşmaları gelişiyordur. Bu yüzden konuşmalarının bozulması söz konusudur. Bu durumda yani konuşma bozulduğunda, dil öğrenim baskısını azaltmak ve özellikle bir şeyler öğretmemek gerekir. Çocuğun öğrenmesi durmayacaktır ama daha rahat bir aşamada seyredecektir. Konuşma düzeldikten sonra tekrar bu öğretim aktivitelerine geçilebilinir.

Ergenlik Sorunları

Ergenlik çağındaki gençlerin yaşadığı duygulanım dalgalanmaları ile oluşan kontrolsüz öfke ve dışavurumlarda ailelerinin yaklaşımları çok önemlidir.Bu gençlere nasıl yaklaşılacağı konusunda uzman desteği almak;körü körüne kulak tan dolma bilgilerle doğru bildiğimiz yanlışlara düşmemek gerekir.Anlayarak yaklaşmak;ve ona göre davranmak temek stratejidir.

Bu makale 24 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel

Uzm. Psk. Dan. Ümit DEMİREL, Samsu'nda doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin  ardından 19 Mayıs Üniversitesi'nde Psikolojik danışmanlık bölümünden mezun olmuştur.

Aile için iletişim, kişisel gelişim gibi konularda seminerler vermekte,dergilerde yazarlık yapmakta ve derneklerde başkanlık görevlerrinde bulunmaktadır.

 

Etiketler
Kekemelik tedavisi
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel
Uzm. Psk. Dan. Ümit Demirel
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube