Okula uyum süreci

Okula Uyum Süreci

Okula uyum süreci

 İlk defa okula başlayan çocuklar için okul, sosyal bir doğum gibidir. İlk kez evden ayrılıp sosyal bir ortamda bulunan çocukların kaygılanmaları oldukça normaldir. Bu noktada ebeveynlerin sakin ve net bir şekilde kalmaları önemlidir. Çünkü çocuklar henüz muhakeme yetenekleri yeterince gelişmediği için duygularıyla hareket ederler. Dolayısıyla ebeveynlerin duyguları da çok çabuk onlara yansıyabilmektedir. 

    Okula uyum sürecinde okul ve ailenin işbirliği ise oldukça kıymetlidir. Ebeveynin kuruma güvenmesi ve bunu çocuğa yansıtması çocuğun da rahatlamasına yardımcı olacaktır. Bu süreçte çocuğun verdiği sinyalleri de göz ardı etmemek gerekir. İlgi ve şefkatle dinleyerek çocuğun duygularını paylaşmasına destek olmak, zorlandığı duygular ile ilgili de rahatlatıcı oyun ya da egzersizlerle çocuğun bu süreci daha kolay geçirmesine yardımcı olmak önemlidir.

   Tüm bunların yanısıra her çocuğun uyum süreci biriciktir ve alışma sürecinde her çocuk farklı sürelere ihtiyaç duyabilmektedir. Ancak okula başlamanın ardından yaklaşık 1 ay geçmiş ve çocuk için hala yoğun kaygı söz konusu ise bir uzman desteğine başvurmak faydalı olacaktır. 

Bu makale 22 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal

Psikolog Elif ÖZGÜR, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini doğduğu şehir olan Sakarya’da tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimi için lise yıllarından itibaren hedeflemiş olduğu Psikoloji bölümünü kazandığı Uludağ Üniversitesi’nden “Onur Öğrencisi” olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimine devam ettiği sırada Bursa Türk Psikologlar Derneği Başkanı Yılmaz Gürkan’ın öğrencilere yönelik yürüttüğü bir proje kapsamında özel bir kolejde, sonrasında özel gereksinimli çocukların tüm eğitim süreçlerini gözlemleme fırsatı bulduğu yine özel bir kurumda gönüllü stajyer olarak ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de stajyer psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitimi süresince çeşitli öğrenci kongre ve seminerlerine katılmış olup otizm farkındalığı ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır. Mezuniyetinin hemen ardınd ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Okula uyum sorunu
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal
Klinik Psikolog Elif Özgür Önal
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube