Sınav kaygısı

Sınav kaygısı nedir, nasıl ortaya çıkar, ne yapılabilir?

Sınav kaygısı

Sınav Kaygısı 
Lise ve üniversite sınavları çocuklarımızın malesef ki en çok kaygı yaşadıkları iki sınav. Bu kaygı genelde çarpıtılmış düşüncelerden kaynaklanmaktadır. Yani bireyin kendiyle ilgili olumsuz bir perspektiften bakarak çıkarımlarda bulunması sonucu kaygı ortaya çıkar. Örneğin "Bu sınav hayatımın dönüm noktası. " 
"Yapamazsam her şey berbat olur. " 
"Ya başaramazsam..." Gibi olumsuz düşünceler kaygıyı tetikler.  Devamında bedensel belirtiler (karın ağrısı, terleme, mide bulantısı, titreme, ağız kuruluğu vb.) ve çeşitli davranışlar (kaçınma, sınavı yarıda bırakma, uyku problemleri, odaklanma zorluğu gibi) ortaya çıkar. 
Bu gibi durumlarda ders çalışılan ortamın fiziksel koşullarını gözden geçirmek, ders çalışma stilini düzenlemek, eksik konularla ilgili bir planlama yapmak, bol ve süreli pratikler yapmak, uyku ve beslenme düzenini sağlamak oldukça önemli. Tüm bunların yanısıra kaygıyı azaltan terapi yöntemleri ile de sınav kaygısı daha yönetilebilir hale gelecektir.
 

 

Bu makale 7 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal

Psikolog Elif ÖZGÜR, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerini doğduğu şehir olan Sakarya’da tamamlamıştır. Ardından lisans eğitimi için lise yıllarından itibaren hedeflemiş olduğu Psikoloji bölümünü kazandığı Uludağ Üniversitesi’nden “Onur Öğrencisi” olarak mezun olmuştur. Lisans eğitimine devam ettiği sırada Bursa Türk Psikologlar Derneği Başkanı Yılmaz Gürkan’ın öğrencilere yönelik yürüttüğü bir proje kapsamında özel bir kolejde, sonrasında özel gereksinimli çocukların tüm eğitim süreçlerini gözlemleme fırsatı bulduğu yine özel bir kurumda gönüllü stajyer olarak ve Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de stajyer psikolog olarak görev almıştır. Lisans eğitimi süresince çeşitli öğrenci kongre ve seminerlerine katılmış olup otizm farkındalığı ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır. Mezuniyetinin hemen ardınd ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Sınav
Klinik Psikolog  Elif Özgür Önal
Klinik Psikolog Elif Özgür Önal
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube