Obezite ve tedavisi

Obezite ve tedavisi

OBEZİTE VE TEDAVİSİ

Obezite günümüzde hızla artan bir sağlık problemidir. Vücutta ki yağ oranının artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Dünya sağlık örgütünün hastalık nedeni olarak belirlediği 2 önemli sebepten biri sigara, diğeri ise obezitedir. Vücut kitle indeksinin (VKİ) 25 ve yukarısında bulunması derecelerine göre obezite olarak adlandırılmaktadır.
  
     VKİ (Vücut Kitle İndeksi)   25'e kadar olanlar normal
    
     VKİ                                 25-30 arası kilolu

      VKİ                                30-40 arası olanlar obez

      VKİ                                40 ve üzeri olanlar morbid obez olarak adlandırılır.

VKİ kişinin boy uzunluğunun karesinin vücut ağırlığna bölünmesi ile bulunur. Örneğin ; boy 1.60 m olan 104 kilo olan bir kişinin (104/2.56) VKİ'si 40 olarak bulunur. Obezite ilk başta fazla kilo olarak görünmesine karşı diabet,hipertansiyon,kas ve eklem bozuklukları, erkek ve kadında kısırlık, cinsel isteksizlik,hareket ve sosyal yaşam kısıtlılığı, psikolojik sorunlar ve sosyal hayattan geri kalma nedeni olmaktadır. VKİ 40 kg/ m2 hasta ve VKİ'si 35 ve beraberinde hipertansiyon, diabet, artit, uyku apnesi sendromu cerrahi tedavi endikasyonun içindedir. 

Bunun yanında psikolojik dengesizlik, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı diyet kısıtlamasına isteksiz aşırı şekerli sıvı tüketen hiatus hernisi olan, gebe hastalar, organ yetersizliliği ve sindirim sistemi kanaması riski olanlar, aspirin ve diğer nonsteroidal antienflamatuar ilaç kullanma durumu olanlar ve tokluk merkezini engelleyen beyin tümörü olan hastalarda ameliyat yapılması sakıncalıdır. 

Diyet yaptığı halde kilo veremeyen veya kilo verdiği halde sonra tekrar alan molbid obez hastalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Günümüzde mide içine silikon balon yerleştirilmesi de bir tedavi seçeneği olmuştur.Aşırı kilolu hastalarda mide içine silikon balon konulup kilosu düşürüldükten sonra cerrahi tedavi uygulanması bir tedavi şeklidir. Balon 6 ay mide içinde tutulabilmektedir. Dez avantajı ise; hastaların çoğunda kilonun geri gelmesine sebep olmaktadır. Balon dışında mide bandı uygulaması da bir tedavi yöntemidir. Mide bandı uygulaması kolayca uygulanmasına karşılık komplikasyonları olan ve takibi doktor ve hasta için sorunlu bir yöntemdir.Birçok obezite merkezinde uygulanma oranı hızla düşmektedir.

Günümüzde en çok uygulanan cerrahi yöntemler ise ;

 1- Laparoskopik seleve gastrektomi
 2- Gastirk bypas
 3- Laparoskopik gastrik bypas
 4- Roux-en-y gastrik bypas
 5- Biliopankreotik ve diversiyon ve düodenal switch operasyonlarıdır.

Bu yöntemler arasında en çok yaygınlaşan ve komplikasyonlarıda daha az olan klinğimizde de en çok yapılan laporoskopik seleve gastrektomi ameliyatlarıdır. Bu ameliyatlarla beraber hastalar 1 yıl içinde vücut ağırlığının %36 ile %40'ını kaybetmekte, hipertansiyon ve şeker hastalığında ciddi düzelmeler gözükmektedir. Bunun sonucunda hastalar daha sağlıklı olmakta sosyal yaşamında düzelmelerle hayata bağlı hale gelmektedir.
     

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Adnan Sulu

Op. Dr. Adnan SULU Antalya 'da 1958 yılında dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimini Antalya'da tamamladıktan sonra 1983 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1983-1985 yılları arasında mecburi hizmetini Edirne Uzun Köprü Kurt Bey Sağlık Ocağı'nda yapmıştır. Ardından 1985'te Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi bölümünde ihtisasa başlamış ve 1990 yıllında Genel Cerrah uzmanı oldu. Askerliğini tamamladıktan sonra 1992'de Kumluca Devlet Hastanesi'ndeki görevine geri döndü. 1993-2003 yılları arasında Kumluca Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Başhekimliği görevlerinde bulundu. 2013 yılında emekli oldu.Op. Dr. Adnan SULU, Dr.Gülseren Sulu ile evli ve  2 erkek çocuk babasıdır Katılım yaptığı birçok seminer ve kurslar bulunmaktadır. 2007 yılında Fransa ve Belçikada'ki obezite cerrahisi kurslarında aktif olarak ...

Etiketler
Obezite cerrahisi nedir
Op. Dr. Adnan Sulu
Op. Dr. Adnan Sulu
Antalya - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube