Obezite- morbid obezite nedir?

Obezite- morbid obezite nedir?

Yaşam koşulları değiştikçe beslenme alışkanlıklarımız değişiyor, peki gerçekten obezite nedir neden artık bir hastalık olarak kabul ediliyor.

İş hayatı, katkı maddesi içeren yapay besinler, hareketsiz yaşam, çeşitli ilaç ve tedavi uygulamaları sonucu obezite giderek yaygınlaşan bir sorun halini almıştır.

Hemen her yaşta insanı etkileyen bu yeni dünya problemine artık bir hastalık gözüyle bakılmakta.

Obezite yağların aşırı birikmesi ile beden ve ruh sağlığımızı bozacak düzeyde kilolu olma durumu olarak tanımlanabilir. Morbid Obezite ise bu durumun hayatı tehdit edecek düzeye ulaşmasıdır.

İhtiyacımız olandan fazla tüketilen tüm besinler yağ dokuda birikirler. Bilinmelidir ki yağ dokusu yalnızca depo değil aynı zamanda hormon salgılayan bir kaynaktır. Bu salgılar iştahı giderek artırır obezitenin ağırlaşmasına ve doyma sınırının artmasına neden olur.

Obez bireylerde normal kilolu insanlara oranla diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi ve kalp yetmezliği, uyku bozuklukları ve uyku apnesi, nefes darlığı, reflü, depresyon, adet düzensizlikleri ve kısırlık, eklem hastalıkları, safra kesesi taşları, beyin hastalıkları, meme ve prostat kanseri gibi bazı kanserler, kolesterol yüksekliği gibi birçok hastalıkta belirgin risk artışı olmaktadır. Bu durumda obezite nedir sorusuna bir dizi hastalıklar bütünüdür denilebilir. Obezite cerrahisi sonrası bu hastalıklardaki risk oranı normal sağlıklı kişilerle benzer seviyelere inmektedir.

Obezitenin kişide yarattığı risk durumunu değerlendirmek ve uygun tedavi yaklaşımı belirlemek amacıyla Beden Kitle İndeksi (BMI, VKI, BKİ ) sınıflaması kullanılır.

Morbid obezite beden kitle indeksinin 40’ın üzerinde olması veya diyabet hipertansiyon gibi yandaş hastalık varlığında 35’in üzerinde olması durumudur. Bu kişiler varolan mevcut riskler nedeniyle obezite cerrahisinden fayda görürler.

bki

Beden kitle indeksi kişinin kilosunun boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir. Örneğin 1.70 boyunda 120 kg olan bir kişinin beden kitle indeksi

120 / 1.70×1.70 = 41.5 olarak hesaplanır.

Beden kitle indeksinizi hesaplayın.

Obezite artık cerrahi olarak tedavi edilebilen bir hastalık olarak kabul edilmektedir. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tufan Ergenç

Op.Dr. Tufan Ergenç 1979 yılında Kütahya’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Kütahya’da tamamladıktan sonra Afyon Fen Lisesinde eğitim gördü. Tıp eğitimini Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, uzmanlık eğitimini ise Pamukkale Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilimdalı’ nda tamamlayarak genel cerrahi uzmanı olmuştur. 2002 yılında Kars Susuz ilçesinde hekim olarak göreve başlayan Ergenç askerlik görevini Kayseri hava ulaştırma komutanlığında tamamlamış, kariyerinde özel sektör ve sağlık bakanlığına bağlı kuruluşlarda çeşitli görevler yapmıştır. Asistanlık döneminin büyük bölümünde obezite cerrahisi alanında çalışmalar yürüten Ergenç, 2009 yılından itibaren kariyerini tamamen ileri laparoskopi ve obezite cerrahisine adamıştır. Bu süreçte yüksek düzeyde obezite cerrahisi tecrübesi edinen Ergenç bu alandaki çalışmalarına halen İzmir ilinde devam ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Tufan Ergenç
Op. Dr. Tufan Ergenç
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube