Neden tam tahıl tüketmeliyiz?

Neden tam tahıl tüketmeliyiz?

Tam tahıl ne demek?

        Tam buğday ve tam taneli tahıllar demek tahılların doğada mevcut olan doğal formu demek. Tam taneli tahıllar kepek, endosperm ve embriyo yani rüşeym olmak üzere üç tabakadan oluşuyor.

        Tahıllar saflaştırıldığında yani kepeği ayrıldığında besin değerleri azalmakta ve içeriğindeki birçok besleyici ve koruyucu bileşenlerden mahrum kalmaktayız.

        En dış tabaka olan kepek, tahılın kabuk bölgesidir. Tahıl posası, B vitaminleri, mineraller, antioksidanlar ve fitokimyasallar yönünden zengin bir kaynak.

       Tahılın en büyük bölümünü oluşturan endosperm, diğer adı ile orta tabaka, bir protein, karbonhidrat ve bazı vitaminlerin kaynağıdır.Vücudumuza enerji sağlayan temel yapıdır.

       İç tabaka ise(rüşeym) E ve B vitaminleri, eser mineraller, doymamış yağlar (omega 3 ve 6), fitokimyasallar ve antioksidanlar içeriyor ve tahılın özünü oluşturuyor.Rüşeym tamamen bir sağlık kalkanıdır.

Peki tam tahılın sağlık üzerine etkileri neler?

      Tam taneli tahıllar E vitamini, folat, fenolik asitler, çinko, demir, selenyum, bakır, magnezyum, karotenoid, fitik asit, ligninler, lignanlar ve alkilresorkinol gibi antioksidan olan bileşenler açısından çok zengin. Yani tam taneli tahıl ürünleri obezite ,kanser, diyabet gibi hastalıklara karşı içerdiği antioksidanlarla koruyor.

      Birçok araştırma gösteriyor ki ağırlık kaybı ve düşük vücut yağı oluşturmada tam tahıllar etkilidir.Özellikle tam tahıl ürünleri kullanımı karın bölgesi yağlarını azaltmada etkilidir.

      Tam tahıllar içeriğindeki yüksek orandaki çözünebilir lifler sayesinde kolesterolü düşürür, ve kalp damar sağlığını korur.

      Tam tahıl tüketen bireylerde diyabet riski daha düşüktür .Tam tahıl insülin duyarlılığını arttırır.

      Tam tahıllar E vitamini ve içerdikleri antioksidanlarla kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün görülme riskini azaltır.

      Ara öğünlerde tam tahıl tüketmek kilo korumaya yardımcı olur.Bol miktarda içerdiği çinko,demir ve B vitaminleri ile saçlarımızı da korur.İçeriğindeki B grubu vitaminleriyle unutkanlığı önler.

      Tam tahıl ekmekleri kilo vermeye yardımcıdır. Çalışmalar gösteriyor ki tam hahıllı ekmek ve rafine edilmemiş tahıl ürünleri tüketenlerin hiç tahıl ve ekmek tüketmeyen bireylere göre karın bölgelerindeki yağlanmaları daha çok azalır. Ayrıca tahıllı ekmek kaslarımızı da korur. Kaybedilen kiloların yağdan kaybedilmesine yardımcı olur.

       Beyaz ekmeğin tam tahıllı ekemekten farkı kalorisi değildir .Beyaz ekmek posasının düşük olmasından dolayı daha çabuk sindirilir, kan şekerini hızlı yükseltir ve hızla yükselen şeker de çok daha çabuk düşer.Tam buğday ekmeğinin ise çiğnemesi zordur,doyma duygusunu daha fazla geliştirir,mide boşalmasını yavaşlatır, emilimi yavaştır ve iştah hormolarını olumlu etkiler.Yani görülüyor ki tam tahıllı ekmek tüketimi sağlığı olumlu yönde geliştirmektedir.

      Zaten ekmeksiz diyet olmaz.Hele de bizim kültürümüzde hiç olmaz .Günlük almamız gereken kalorinin %45-60 'ının sağlıklı karbonhidratlardan gelmesi gerekiyor. Sağlıklı karbonhidratlar ise ;

-tam tahıllar

-taze sebze ve meyveler

-kuru yemişler

-kuru baklagiller.

       Bunca faydasını öğrendikten sonra tam tahıllar sofralarımızın baş tacı olmalı.Zaten toplum olarak ekmek yemeden doymam diyen bir toplumuz.E madem yemişken sağlıklı olanlarını tüketelim hem sağlığımızı koruyalım hem de rahatlıkla doyabilelim.

Sağlıklı bir yaşam dileklerimle.

 

 

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Serap Akdağ

Dyt. Serap AKDAĞ, 1992 Yılında Osmaniye'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 2010 yılında birincilikle tamamlamış ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde lisans eğitimine başlamıştır. 2014 yılında onur belgesi alarak üniversite eğitimini başarıyla bitirmiş ve Diyetisyen unvanı almıştır. Dyt. Serap AKDAĞ, henüz öğrenciyken pek çok kurumda staj yapmış ve mesleki deneyim kazanmaya başlamıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi merkez mutfağı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji - Nefroloji- Kardiyoloji-Gastroenteroloji - Kardiyoloji klinikleri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji kliniği, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi staj yapma imkanı bulduğu Türkiye'nin önemli kurumlarındandır. Balçova TSM, Menderes TSM ve İzmir Özel Hayat Hastanesi'nde başta diyabet ve obezite ol ...

Etiketler
Tam tahıl
Dyt. Serap Akdağ
Dyt. Serap Akdağ
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube