Doktorsitesi.com

ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN BESLENME

Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
18 Mart 2019164 görüntülenme
Randevu Al
ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN BESLENME

Antibiyotikler bilindiği üzere bakteriyel enfeksiyon hastalıklarında kullanılan ilaçlardır. Bilinçli ve bilinçsiz kullanımı oldukça yaygındır.

Antibiyotikler bakterileri öldürerek veya çoğalmalarını engelleyerek etki gösterirler.

Kullanılan antibiyotikler, bağırsaklarımızda yaşayan faydalı bakterilerinde ölmelerine sebep olduğu için yararlı ve zararlı bakteri dengesini bozabilmektedirler.

Antibiyotik kullanımı gastraintestinal sistemde bozulmalara( disbiyoz, ishal, kabızlık, bulantı, iştah kaybı) yol açabilir.

Doğru ve etkili bir beslenme ile antibiyotiklerin yol açtıkları negatif etkilerden vücudumuzu koruyabiliriz.

Antibiyotik kullanırken neler tüketmemiz gerektiğine yakından bakalım;

Öncelikle ve özellikle bilinçsiz (hekim önerisi dışında ) kullanılan antibiyotikler antibiyotik direncine sebep olabilir.

Prebiyotik ve probiyotiklerden zengin bir menü olmalı

Probiyotikler, yeterli miktarda alındığında, insan sağlığına faydaları olan canlı mikroorganizmalar olarak tanımlanmaktadır.

Prebiyotikler ise, bağırsaklardaki probiyotiklerin besinidir ve sindirilmeyen besin bileşenleridir.

Antibiyotik kullanımının bir sonucu olarak bağırsaklardaki yararlı bakterilerinin sayısı azalabilir ve fırsatçı zararlı organizmalar çeşitli sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla antibiyotik kullanımı söz konusu olduğunda, probiyotik besinlerin de tüketilmesi önermekteyiz.

Özellikle enginar, yulaf, soğan, muz, lahana gibi besinlerin bol tüketilmesi faydalı bakterilere besin olarak bağırsakta pozitif dengenin oluşmasına yardımcı olacaktir.

Diyet lifi

Posa/liften zengin besinler antibiyotiklerin vücutta kullanımını etkileyebilir. Besin öğesi-ilaç etkileşimi olmaması için antibiyotik aldıktan hemen sonra meyve ve sebzeler gibi posa içeriği yüksek besinlerin tercih edilmemesi önerilmektedir.

Bununla birlikte, antibiyotik tedavisi tamamladıktan sonra, posa/liften zengin beslenmek yararlı bakterileri geri kazanmaya ve sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.

Su tüketimi

Antibiyotiğin böbreğe ve karaciğere vereceği yükü azaltmak, gastrointestinal sistemde düzeni sağlamak için en az 2,5 litre su tüketimi sağlanmalıdır.

Etiketler

BesinlerBeslenme düzeniBeslenme programıBeslenme ilginç bilgilerAntibiyotik nasıl içilirAntibiyotik tedavisiAntibiyotiğin zararlarıAntibiyotiğin fazla kullanımıAntibiyotikCansu tekeOnline diyetKirşehir diyetisyendiyetisyen kirsehir

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Cansu Teke

Uzm. Dyt. Cansu Teke

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır