YORGUNLUĞA SEBEP OLAN VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİKLERİ


Halsizlik, bitkinlik ve enerji düşüklüğü olarak da tanımlanan yorgunluk, bedensel ve ruhsal açıdan kişinin verimliliğinin düşmesi olarak tanımlanabilir. Enerji düşüklüğü en sık vücut ağrıları ve uykusuzluk olarak kendini gösterebilmektedir. Bunun yanında ileri dönemlerde ağız kuruluğu, barsak sistemi bozuklukları, sabahları tansiyon düşüklüğü gibi durumlar da görülebilmektedir.
Özellikle bahar aylarında baş gösteren yorgunlukların depresyona dönüşmemesi için kişiler mutlaka sağlıklı ve dengeli beslenmelidirler. Bu nedenle vücuda direnç kazandıracak besinlerin düzenli olarak tüketilmesinde fayda vardır. Bazı besinler de ayrıca vücuda yorgunluk verebilirler. Bunlar hayvansal yağlar, şeker ve şekerli gıdalar, alkol, asitli içecekler, hazır yemekler, sakatat, çay, kahve gibi gıdalardır.
Bazı vitamin ve mineral eksiklikleri vücudumuzda yorgunluğa sebep olabilmektedir. Bu besin ögeleri demir, magnezyum, potasyum mineralleri, B1, B6, B12, C ve A vitaminleridir.
En önemli minerallerden olan demirin (Fe) eksikliğinde cilt solukluğu ve kuruluğu, saç dökülmesi, çabuk yorulma, konsantrasyon bozukluğu, asabiyet, ayaklarda uyuşma gibi belirtiler görülmektedir. Bu nedenle, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, yumurta sarısı, kuru baklagiller, kuru meyveler, fındık, badem, koyu yeşil sebzeler, pekmez gibi besinlerin düzenli tüketilmesi gerekir.
İkinci olarak magnezyum (Mg) eksikliği belirtilerinden biri de halsizlik ve yorgunluktur. Bu nedenle kuru baklagiller, ıspanak, pırasa, marul, kereviz, domates, havuç, patates, muz, portakal, üzüm, incir, hurma, ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, Antep fıstığı, tam buğday ürünleri, tavuk, yoğurt, peynir gibi besinlerin magnezyum içeriklerinden dolayı beslenmedeki yeri çok önemlidir.
Yorgunluk ve halsizlik, yine bir başka mineral olan potasyumun (K) eksikliğinde de görülmektedir. Muz, avakado, kivi, kayısı, erik, hurma, portakal, fasulye, domates, kabak, patates, ıspanak, sebze suları, badem, fındık, fıstık iyi birer potasyum kaynaklarıdır.
Kas, sinir, karaciğer, böbrek dokularında bulunan B1 vitamini bu dokulardaki hücrelere mineral taşımakla görevlidirler. Eksikliğinde, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık ve unutkanlık, kabızlık gibi belirtiler görülmektedir. Yulaf, buğday, çavdar, kuru baklagiller, etler, Antep fıstığı, yer fıstığı, fındık, yumurta, süt, patates, kuru üzüm, maya, Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz gibi besinler B1 vitaminini bolca içermektedir.
Yine B6 vitamini eksikliği de yorgunlukla ilişkilidir. Bu nedenle, muz, tavuk, hindi, patates, karpuz, ıspanak, bal gibi besinler B6 vitamininden zengin besinlerdir.
B12 vitamini eksikliğinde kandaki homosistein seviyesinin artması söz konusudur. Yüksek homosistein seviyesi de kalp damar hastalıklarının riskini artırabilmektedir. Yine unutkanlık ve yorgunluk sebebi de olabilmektedir. Kuru baklagiller, somon balığı, hindi, kırmızı et, tavuk, süt, peynir gibi besinler de B12 vitamini açığını kapatacak kaynaklardır.
Son olarak C vitaminindeki eksiklik, bağışıklık sisteminin zayıflamasının yanında yorgunluk ve halsizliğe zemin hazırlar.
Bütün bunların ışığında bilinçli bir beslenme ile yorgunluğa bir son verebilir, sağlıklı bir yaşama kavuşabiliriz.
SAĞLIKLA KALIN…..