Neden oyun terapisi?

Neden oyun terapisi?

‘‘Kuşlar uçar, balıklar yüzer ve çocuklar oyun oynar.’’ /   Garry L. Landreth

Yetişkinler olarak bizler sorunlarımızı kelimeler ile arkadaşlarımıza veya terapistimize ifade ettiğimizde bu konuşma bizi rahatlatır. Fakat çocuklar özellikle kendilerini zorlayan konuları, biz yetişkinler gibi söze dökmekte zorluk yaşarlar. Oyun terapisi tam da bu noktada, çocuklara düşünce ve duygularını kendilerini en doğal ifade etme şekli olan oyun ile iletme şansı veriyor.

Oyun terapisi bilişsel, davranışsal ve duygusal zorlukları ele almak için güçlü bir araçtır. Oyun terapisinde temel hedefi çocuğun zorlandığı yaşantıları daha iyi anlaması ve hayatla daha iyi başa çıkabilmek için kendi gücüne inanmasını sağlamaktır. Bu hedef, terapistin çocuğun kendi hızında sorunlarını getirmesine saygı duyması, terapi süreci boyunca çocuğun her düşünce, duygu ve neredeyse her davranışını kabul etmesi ile oluşacak olan güven ilişkisi ile gerçekleştirilir. Terapi odasında çocuğa sağlanan bu özgürlük, kabul ve güven çocuğun problemlerini en iyi bildiği dil olan oyun dili ile çalışmasını ve yeni becerilerini pratik ettiği bir süreci deneyimlemesini sağlar. Çocuklar oyun terapisinin yardımıyla kendilerine saygı duymayı, duygularını anlamlandırmayı, yaptıkları seçimlerin sorumlulukları almayı, kendilerini kontrol etmeyi ve problemler karşısında kendi çözümlerini üretebilmeyi ve bu konuda kendilerine güvenmeyi öğrenirler.

Ebeveyn olarak terapi sürecinde benim dikkat etmem gereken şeyler nedir?

Oyun terapisi boyunca, terapist ilerlemeleri ve sizin gözlemlerinizi konuşmak üzere sizinle de düzenli olarak görüşüyor olacaktır. Çocuğunuzdaki değişimleri en iyi sizin gözlemleyebileceğiniz ve onu en iyi sizin tanıdığınız göz önüne alındığında, terapist ile görüşmelerinizin terapi sürecinin her aşamasında çok önemli katkılar sağlayacak. Sorularınızı ve paylamak istediğiniz konuları terapist ile konuşmaktan çekinmeyin. Fakat, çocuğun terapi saatini kendisi ve terapist arasında özel bir zaman olarak görmesi terapist ile olan güven ilişkisi ve kendini özgür hissetmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuğunuzun terapiden çıktıktan sonra yaptığı her şeyi sizinle paylaşmak zorunda hissetmediğinden emin olun. Çocuğunuz terapi hakkında konuşma başlatırsa anlatmasına izin verin fakat konuşmama özgürlüğü de onun elinde olsun, bu onun kendine güvenini de arttıracaktır. Son olarak, çocuğun terapiye güvenmesi ve sorunlarını ortaya koyup, bunları çözme üzerinde çalışmasında seansların tutarlılığı ve devamlılığı büyük önem taşır.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı

 

Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı, lisans eğitimini tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde başlamış olduğu psikoloji  lisans eğitimini onur derecesi ile tamamlayarak Psikolog olmuştur.İhtisasını ise, TED Üniversitesi (Ankara)  Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi yüksek lisansını tamamlayarak Uzm.Kl. Psk olmuştur.

Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı, mesleki çalışmalarına ise Psikoloji Antalya Lara / Antalya Klinik Psikoloji Enstitüsü’nde devam etmektedir.

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube