Eyvah iki yaş sendromu mu?

Eyvah iki yaş sendromu mu?

Sakin, uyumlu çocuğunuz bir anda öfke krizleri yaşayan, söylediğiniz her şeye hayır diyen, kendi isteklerinin olması için sizinle inatlaşan, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşayan yeri göğü inleten bir çocuğa dönüştü ve siz bu değişim karşısında ne yapacağınızı bilemez, çaresiz bir durumda kalmış gibi mi hissediyorsunuz?

Bu süreç bazen çocuğun yürümeye başlamasıyla, genelde bir buçuk- iki yaşları arasındaki süreçte, hatta nadiren üç yaşında olmasıyla yaşanan, anne babalar için oldukça zorlayıcı ve ne bir dönemdir. Bu yüzden sıklıkla ‘iki yaş sendromu’ hatta bazı kaynaklarda ‘ikinci ergenlik’ olarak geçer.

Peki bu dönemin özellikleri nelerdir?

Uzun süreli, durdurulamayan ağlamalar

Kendini yere atma, kafayı vurma gibi hırçın davranışlar

En makul denilebilecek isteklere büyük bir tepki ile karşı gelme

Ani değişen ruh halleri (gülerken ağlamaya başlamak gibi)

Engellenmeye karşı aşırı tahammülsüzlük

Sık sık hayır deme

İstenilen bir şeye takılıp, sürekli ısrar etme

Daha fazla işi tek başına yapmak isteme, anne-babanın yardımından rahatsız olma

Fakat aslında bu bir sendrom değil, çocuğunuzun bebeklikten çıkma, özgürlüğünü isteme, bu dünyada ben de varım deme süreci ve gelişiminin bir parçası. Yani bunları yaşıyor olmanız sağlıklı. Bu gelişim döneminin sıkıntılı geçmesinin ise birçok nedeni var. Bu gelişim döneminde çocuğunuzun hem zihinsel hem de motor becerileri çok büyük bir hızla gelişiyor ve çocuğunuz bu yeni becerilerine uyum sağlamaya çalışıyor. Onun gözünden bakıldığında dünyayı çok daha detaylı bir şekilde fark ediyor fakat zaman zaman çevresinde neler olduğunu anlayamıyor, bazı zamanlarda kendini çok güzel ifade edebilirken, bazı zamanlarda edemiyor ve kimse onu anlayamıyor. Bu zıtlıklar bazı zamanlarda çocuğun kendisinin de ne istediğini bilemez ne hissettiğini anlayamaz hale gelmesine neden olabiliyor. İşte tam bu noktada, ‘Ne istiyorsa yapıyorum ama ağlaması geçmiyor, sakinleşmiyor.’ dediğiniz anlar yaşanıyor. Çocuğunuza bu gelişim evresinde nasıl davranabileceğinize dair tavsiyeleri ‘Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?’ adlı yazımızdan bulabilirsiniz. Denediğiniz yollar çocuğunuzu rahatlatamıyorsa ve bu öfkeli hali uzun süredir devam ediyorsa bir uzmandan yardım almayı unutmayınız.

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı

 

Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı, lisans eğitimini tamamladıktan sonra Yeditepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde başlamış olduğu psikoloji  lisans eğitimini onur derecesi ile tamamlayarak Psikolog olmuştur.İhtisasını ise, TED Üniversitesi (Ankara)  Gelişim Odaklı Klinik Çocuk ve Ergen Psikolojisi yüksek lisansını tamamlayarak Uzm.Kl. Psk olmuştur.

Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı, mesleki çalışmalarına ise Psikoloji Antalya Lara / Antalya Klinik Psikoloji Enstitüsü’nde devam etmektedir.

Etiketler
Çocuk psikolojisi
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı
Uzm. Kl. Psk. Ceren Fırıncı
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube