Motivasyon kaybı

Motivasyon kaybı

Hepimiz yer yer motivasyon kaybı yaşıyoruz. Bazen erteliyor bazen yerine farklı şeyler yapmayı tercih ediyoruz. Peki ama neden?

Motivasyon haz ilkesi ile çalışmaktadır. Pek çok yapma zorunluluğunda olduğumuz durum; sınav çalışmak, işlerle alakalı yapılan işlemler vb. genellikle diğer yapılabilecek şeylere göre daha az zevk alınan şeylerdir. Bu durumu şu şekilde örnekleyebiliriz. Çalışmak zorunda olduğunuz bir sınav var. Ders çalışmak çok da keyif veren bir meşgale değil. Uyumak gibi basit bir eylem bile daha keyif verici geldiği için bedenimiz “Biraz yatayım, dinlenmiş bir şekilde daha güzel çalışırım.” diyecek ve kendimizi yatakta bulacağız. Peki bu durumu nasıl çözeceğiz? Ders aynı ders, birey aynı bireyse nasıl olacak?

Bakış açısı önemli bir ayrıntıdır. Yapamayacağınızı düşündüğünüz, öğrenilmiş çaresizliğiniz olan durumları; keyif almadığınız için ertelediğiniz durumları aşmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin; bu soruları çözersem daha fazla net çıkaracağım. Haliyle ……. Lisesine veya …… Üniversitesine gideceğim. Ya da bu işle daha fazla uğraşır ve başarıyla tamamlarsam terfi edeceğim. Sonuca odaklanmış olduk, bu sayede daha hırslı daha motive çalışmış olduk.

Bu makale 31 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Ebru Çiftçi

Uzman Klinik Psikolog Ebru Çiftçi 1993 yılında İstanbul'da doğmuştur. 2017 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Çeşitli üniversitelerden Stres ve öfke yönetimi, Aile danışmanlığı, Çocuklarda oyun terapisi, Çocuklarda resim analizi, işaret dili sertifikaları bulunmaktadır. Yüksek lisans eğitimini de başarıyla tamamlayarak Uzman Psikolog unvanının sahibi olmuştur.

Uzman Klinik Psikolog Ebru Çiftçi, Şu anda Denizli'de Remedy Psikoloji merkezinde çalışmalarına devam etmektedir.

Etiketler
Motivasyon
Uzm. Kl. Psk. Ebru Çiftçi
Uzm. Kl. Psk. Ebru Çiftçi
Denizli - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube