Modern çağın getirdiği hareketsizlik obeziteye zemin hazırlıyor

Modern çağın getirdiği hareketsizlik obeziteye zemin hazırlıyor

Modern çağın getirdiği gelişmelerin insanlara sunduğu rahatlık , çağımızda morbid obezite denen aşırı kilo alımına ve buna bağlı  bir çok hastalığın görülme sıklığında artışa sebep olmaktadır. Toplumda kilo alımının artışı ile hareketlilik azalmış ve bir kısır döngü içine girilmiştir. Sağlık Bakanlığı araştırma sonuçlarına göre toplumumuzun %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.

Bu kısır döngünün kırılması için hayatımıza yerleştirebileceğimiz en kolay aktivite yürüyüştür. Yürüyüş, tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen aktivitedir. Örneğin gün içerisinde toplu taşım aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir kaç durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 

5-17 yaş grubu için ise kalp damar hastalıkları, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon durumuun azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.  
Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir.

 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. İlker Sönmez

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, 1976 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini tamamlamasının ardından İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Yine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Genel Cerrahi ihtisas eğitimini tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, laparoskopik cerrahi, onkolojik cerrahi ve bariatrik (obezite) cerrahi operasyonları yapmaktadır. Türkiye'de ilk kez yapılan laparoskopik kanser cerrahisi ve laparoskopik bariatrik cerrahi dallarında pek çok operasyonu gerçekleştiren ekiplerde görev almıştır.  

Op. Dr. İlker SÖNMEZ, mesleki çalışmalarına ise şu an İlker Sönmez Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Etiketler
Tüp mide ameliyatı
Op. Dr. İlker Sönmez
Op. Dr. İlker Sönmez
Adana - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube