Tüp mide ameliyatında olabilen ama diğer obezite ameliyatlarındada görülebilecek riskler nelerdir?

Tüp mide ameliyatında olabilen ama diğer obezite ameliyatlarındada görülebilecek riskler nelerdir?

1- Dikiş Hattında (Stapler Hattında) Kaçak Oluşması; Eğer bu dikiş hattı bozulur ve sızıntı yaparsa, karın zarı iltihaplanması, enfeksiyon ve apse riski vardır. Kaçak riski %2,5 den azdır. Kaçak oluştuğunda tedavi ikinci bir ameliyat ,drenaj ve bir süre yoğun bakım gerektirebilir. Kontrol altına alınmazsa hayatı tehlike yaratabilir.

2- Dikiş Hattında (Stapler Hattında) Kanama Oluşması; Stapler hattında %1 den az olsada kanama riski bulunmaktadır. Genellikle herhangi bir işleme gerek kalmadan kendi kendine iyleşebilir. Bazı durumlarda biriken kanı dışarıya almak için ikinci bir operasyona, drenaja yada hastaya kan verilmesine ihtiyaç duyulabilir.

3- Vitamin – Mineral Eksikliği; Tüp Mide ameliyatlarında bağırsak anatomisi herhangi bir şekilde değiştirilmediği için vitamin ve mineral eksikliğine neden olmaz. Vitamin ve mineral eksikliği tüp mide ameliyatlarından sonra nadiren görülür. D vitamini eksikliği normalde çok kilolu hastalarda yaygınca görülür bu nedenle ameliyattan sonra hastalara multivitamin önerilir.

4- Saçlarda geçici Dökülme; Obezite ameliyatlarından birkaç ay sonra hızlı kilo vermeye bağlı olarak saç tellerinde incelme ve şaç dökülmesi görülebilir. Bu genellikle geçici bir problemdir. Nedeni ise yetersiz protein alımıdır.

5- Yeterince kilo verememe; Obezite ameliyatlarından sonra beklenildiği kadar kilo verememe vede verilen kiloların geri alımı çok nadirende olsa görülebilir. Yeme bozuklukları, sıvı kalorilerle beslenmek, alkol alımı bu riskine neden olabilmektedir.

6- Bazı vücut bölgelerinde sarkma; bu bazen karşılaşılan bir problemdir. Yüksek miktarda kilo kaybının akabinde ciltde sarkmalar ve buruşmalar olabilir. Verilen kilonun miktarı, cildin esnekliği, yaş, yapılan sporlar sarmalarının miktarını etkilemektedir. Bu ameliyatlar için ekibimizde plastik ve rekonstruktif cerrahi uzmanı bulunmaktadır.

7- Kapalı Ameliyatın Açık Ameliyata Dönüştürülmesi; Kapalı başlanan ameliyatlar zaman zaman güvenlik nedeni ile açık ameliyata dönüştürülebilir.

                                                                                                       Opr. Dr. Erol VURAL

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erol Vural

Op. Dr. Erol Vural, 1974 yılında Kırşehir'de dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokul eğitimini Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu'nda tamamlayan Dr. Vural lise eğitimini ise Ankara Aydınlıkevler İnönü Anadolu Lisesi' nde aldı. Tıp eğitimine 1992 yılında  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Dr. Vural, 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi bölümünde sürdüren Dr. Vural, uzman doktor unvanını almasının ardından mecburi hizmetini 2004 yılında 2 yıl süreyle Erzurum Palandöken Hastanesi'nde gerçekleştirdi. Ardından İsveç Karolinska Üniversitesi'nde klinik fellowship olarak Obezite ve Metabolik Cerrahi alanında çalıştı. Sonraki mesleki yaşantısında İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde ve Esenyurt Devlet Hastanesi' nde görev yapan Dr. Vural, 2 ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Erol Vural
Op. Dr. Erol Vural
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube