Obezite Cerrahisi ve B12 Vitamini


B12 vitamini mideden salgılanan intrensek faktöre bağlanır ve ince barsağın son bölümünden emilir. Alım yetersizliği veya emilim bozukluğu gibi durumlarda eksikliğine ait belirtiler hemen ortaya çıkmaz. Çünkü çok büyük bir kısmı 4-5 yıl yetecek kadar karaciğerde depo halde bulunur.
Tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık %75'lik bölümü çıkarıldığı için yeterli miktarda intrensek faktör salgılanamaz ve B12 emilimi olmaz. Gastrik bypassta da ağızdan alınan gıda oluşturulan küçük mideden doğrudan ince barsağa geçtiğinden salgılanan intrensek faktöre bağlanamaz ve emilimi olmaz. Duodenal switch ve SADİ-S ameliyatlarında da aynı durum geçerlidir.
B12 vitamini nörolojik ve hematolojik fonksiyonlarda önemli role sahiptir. Eksikliğinde kansızlık, unutkanlık, depresyon, uyuşukluk ve kalıcı nörolojik hasar oluşturabilir.
Sonuç olarak obezite cerrahisi sonrası tüm hastalar B12 vitamini kullanmalıdır. Kullanılmayan durumlarda yukarıda da belirttiğim gibi eksiklik belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir. Karaciğerdeki depo azaldığında eksikliğine bağlı belirtiler ortaya çıkar.